Brăila a fost, vineri, capitala columbofiliei din sud-estul României. S-ar putea spune, chiar, că a fost un centru internaţional al crescătorilor din porumbei, deoarece s-au aflat aici inclusiv columbofili din Bulgaria. În total, 80 de crescători din Brăila, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi Bulgaria au venit în municipiul nostru pentru a-şi îmbarca păsările într-o maşină specială, aflată în dotarea Asociaţiei Columbofile "Danubius" Brăila. Aceasta le va transporta până în Polonia, în localitatea Goldap. Acolo, cei circa 1.500 de porumbei îmbarcaţi la Brăila vor fi eliberaţi, luni dimineaţă, odată cu răsăritul soarelui, în cadrul probei de maraton extrem înscrise în grila de concursuri columbofile din acest an. Păsările vor avea de parcurs peste 1.000 de kilometri în drumul spre casă. Concret, de la Goldap până la Brăila sunt 1.080 kilometri, până la Galaţi sunt 1.060 km, până la Tulcea 1.130, până la Constanţa 1.300, iar până în Bulgaria, în localitatea de lângă graniţa cu România unde îşi au "domiciliul" înaripatele sunt 1.350 km. În ciuda acestor distanţe considerabile, primii porumbei sunt aşteptaţi să înceapă să ajungă acasă încă de marţi dimineaţă. În funcţie de ordinea sosirii, se vor întocmi clasamente care vor conta în ierarhia finală a concursurilor cu profil columbofil organizate în acest an.
Până în prezent, au mai fost susţinute patru concursuri de Fond şi un concurs de Maraton. Trei concursuri de Fond a avut ca punct de plecare Ucraina şi unul Polonia, iar celălalt concurs de Maraton a fost pornit tot din Polonia, de la Varşovia. Până acum, brăilenii ale căror porumbei au avut cele mai bune rezultate sunt Ionuţ Alexandru, Dorin Matei şi Doru Horneţ.
"Este cea mai mare reunire a crescătorilor de porumbei făcută vreodată la Brăila. Despre oraşul nostru se poate spune că a devenit un centru internaţional al columbofiliei", ne-a declarat Marian Dragomir, preşedintele Asociaţiei Columbofile "Danubius" Brăila.