Sincer, ultima mutare la vârful Inspectoratului Școlar Județean m-a oripilat! În condițiile în care în ultimii ani asistăm la niște jocuri, realmente, oribile, un soi de bambilici care afectează calitatea învățământului brăilean, de ce mă mai mir, ați putea spune, pe bună dreptate! Așa e, numai că de data asta nesimțirea mi se pare uriașă! Je m'en fous (mi se rupe, în traducere din franceză) sau FTA (fuck them all - care nu se poate traduce, cunoscătorii știu de ce) pare să fie atitudinea liberalilor brăileni cu privire la politizarea excesivă a învățământului brăilean. Mai exact, Cătălin Canciu, acest ins care nu a fost nicicând independent din punct de vedere politic, așa cum voia să creadă lumea, și-a luat înapoi jucăria numită IȘJ și de săptămâna viitoare îi dă bătaie. Cui? Cui vrea mușchiu' lui! Până una alta, l-a scos din inspectorat pe omul care a asigurat continuitatea în această instituție pe parcursul duelului nesfârșit cu Viorel Botea. Mă refer la adjunctul Dan Gheorghiță care a ajuns în vârful inspectoratului cu sprijinul politic al ALDE, via Daniela Elena Rădulescu, în prezent consilier municipal PMP, de altfel o persoană cu influență de mulți ani la nivelul Brăilei, dar și cu relații la Centru. Gheorghiță, cel puțin din câte știm noi, nici nu s-a umflat în pene, nici n-a făcut prostii, nici nu l-a săpat pe Canciu, nici nu a făcut politică la IȘJ. A părut că și-a făcut treaba bine, astfel că nu l-a luat nimeni în vizor. Cu excepția lui Cătălin Canciu, consilier local și președintele organizației municipale a PNL Brăila, care nu-l mai vrea. Deși păstrându-l în funcție putea să aibă un om de bază în inspectorat plus un sprijin politic la o adică pentru el sau pentru șeful lui, Alexandru Popa, președintele județenei PNL, Canciu a dat cu parul. A preferat să înlăture orice om cu potențial din jurul său fără să priceapă că așa cum el a urcat, a picat, a urcat din nou etc etc, având în spate sprijin politic tot așa și altul, inclusiv Alexandru Popa, se poate ridica sau poate pica în dizgrație dacă se crede buricul pământului. Atenție, așadar, domnule deputat Alexandru Popa! Aveți nevoie de oameni care să îngroașe rândul simpatizanților nu să-i pună pe fugă și pe cei pe care-i aveți!
Revenind la fondul problemei, pericolul constă în politizarea excesivă a învățământului, mai ales în aceste vremuri tulburi când aplicarea obedientă a unor așa zise “indicații” de la București poate face mult rău. Coronavirusul, vaccinarea, învățământul on-line... sunt elemente care au produs niște mutații de o gravitate maximă sub aspectul discriminării, astfel că hăul dintre cei cu carte și cei fără carte s-a adâncit teribil. Chiar ieri, Centrul de Excelență al Brăilei a rămas fără directorul Carmen Botea. Apreciată profesoară de matematică, Carmen Botea este soția lui Viorel Botea, fost inspector școlar general, care - fapt binecunoscut - s-a zbătut mult pentru ca Centrul de Excelență să devină o realitate și la Brăila. În acest context, e limpede că familia Botea a evitat o posibilă compromitere din partea lui Cătălin Canciu care în calitate de inspector școlar general are pâinea și cuțitul în mână.
În fine, poate cel mai grav aspect este că nu am primit nicio explicație cu privire la râzgândirea actualului ministru al Educației referitoare la persoana lui Cătălin Canciu. Până la urmă de ce a fost schimbat Canciu, mai întâi, iar acum a fost “reevaluat” și replantat în funcția de șef la IȘJ? Ce s-a întâmplat în astea trei luni? Apropo, Sorin Cîmpeanu a fost și el la ALDE înainte de a ajunge la Pro România și apoi la PNL. Cu alte cuvinte, nu este vreun liberal “greu”, așa că execută ordine. Ale cui ordine? Ale premierului, firește, șeful lui direct. Ce interes ar avea Florin Cîțu în reevaluarea unui biet consilier municipal PNL din Brăila? Păi, ar avea că acum, de când cu isprăvile lui Cîțu în tinerețe, bătălia pentru șefia mare a PNL s-a relansat astfel că premierul are nevoie de fiecare organizație și fiecare vot de delegat la congresul din 25 septembrie. Ce mă miră este că Popa a putut să se lase convins și să accepte reevaluarea lui Canciu înainte de congres, și să ajungă astfel în gura lumii că l-ar fi trădat pe Orban. Chiar dacă nu ar fi așa deși nu se întrevede nicio altă posibilitate logică, Popa nu trebuia să accepte să-i fie pusă la îndoială loialitatea. Știm cu toții ce soartă îi așteaptă pe trădători mai devreme sau mai târziu...