Oficialităţi de toate rangurile - mai puţin cele de la Bucureşti - s-au înghesuit să taie panglica inaugurală, lăudându-se cât de ecologică a devenit Brăila în prezent. Cu adevărat oraş european, nu alta! Cel mai "verde" s-a arătat a fi primarul municipiului, care s-a declarat mulţumit "că Brăila este în măsură să respecte normele europene de mediu care, în curând, nu vor mai fi doar o recomandare, ci vor deveni o obligaţie strictă".
Toată lumea s-a arătat fericită, mai ales că Brăila are acum nu doar staţie de epurare, ci şi un canal colector nou, un sistem de canalizare reabilitat şi extins, ba chiar şi o groapă ecologică. Toate bune şi curate!
Şi totuşi, parcă ceva e putred şi nu miroase chiar bine în municipiu. Iar dacă inaugurarea staţiei de epurare s-ar fi făcut vara, ar fi simţit asta şi oficialităţile prezente cu foarfeca în mână pe malul Dunării. Pentru că mirosul, estompat acum de vremea rece, există! Nu departe de staţia de epurare, lângă un anume complex de creştere a suinelor, mirosul de rahat de porc există. Şi va "înflori" din nou la vară, în ditamai oraşul ecologic la standarde europene!
Nu, nu poţi numi Brăila un oraş care respectă normele europene din punct de vedere al mediului. Nu cred că la Bruxelles, ca să dau doar un exemplu, miroase a bălegar de porc. Şi nici la Bruges, un oraş belgian cu o populaţie la jumătate faţă de cea a Brăilei, dacă tot e să ne considerăm europeni care respectă regulile de poluare. Nu mai vorbesc de praful care îneacă oraşul nostru, şi nu doar vara, de spaţiile verzi sau de mormanele de gunoaie de la marginea cartierelor.
Mai sunt multe panglici de tăiat până să spunem că, într-adevăr, Brăila este în măsură să respecte normele europene. Vorba ceea, degeaba ai apa curată la WC, dacă după ce-l foloseşti nu tragi şi apa.