Săptămâna care s-a încheiat a fost presărată cu un maraton al evenimentelor culturale la Brăila. De la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite în perioada 30 iulie - 5 august de soprana Mariana Nicolesco, reunind un număr record de aproape 100 de tinere talente din mai multe ţări, la lansarea primului număr al revistei Luceafărul literar şi artistic, pot spune că activitatea culturală a urbei a început să îşi arate, în sfârşit, roadele. Dacă, de aproape un sfert de veac, Brăila a devenit un adevărat pol universal al muzicii, al vocii şi al cântului, prin manifestările dedicate legendarei soprane Hariclea Darclée, apariţia unei reviste de cultură în anul 2018, anul celebrării Centenarului Marii Uniri, dar şi al celor 650 de ani de atestare documentară a urbei-reprezintă un eveniment cultural notabil.
De ani de zile, am lăcrimat în fiecare articol în care vorbeam despre faptul că Brăila nu are o revistă culturală, că autorităţile locale nu găsesc niciodată fondurile necesare pentru susţinerea creatorilor, sau, că reprezentanţii Culturii trăiesc într-o lume paralelă cu adevărata viaţă culturală. Oraşul acesta, care a dat ţării şi lumii întregi valori universale, atât în literatură, în artă, în teatru, în muzică, în medicină, dar şi în alte domenii, care a ştiut să îndure şi focul şi apa, dar şi jugul turcesc sau cel bolşevic şi a renăscut de fiecare dată din cenuşă, precum Pasărea Phoenix, părea blestemat. Un oraş cenuşiu, prins în tăvălugul unor evenimente efemere, dar care ne macină existenţa, un oraş în care poeţii, scriitorii, artiştii de toate genurile nu încăpeau în Patul lui Procust al guvernărilor postdecembriste.
Trebuie precizat faptul că revista Luceafărul literar şi artistic nu este o noutate pe tărâmul culturii brăilene. Este o serie nouă a revistei cu acelaşi titlu care apărea în oraşul nostru în urmă cu aproape 90 de ani. Urmând vocaţia acelor scrieri şi măcinaţi de dorinţa de a lăsa ceva în urma lor şi de a-şi pune amprenta pe un nou început, câţiva oameni de ispravă şi-au dat mâna, şi-au ascuţit condeiele şi au pus umărul pentru ca primul număr al publicaţiei realizată de Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” să vadă lumina tiparului.
Şi, nu în ultimul rând, pentru că orice investiţie culturală trebuie susţinută şi din punct de vedere financiar, consilierul judeţean Marian Căpăţînă s-a ocupat de acest aspect şi s-a oferit să sponsorizeze şi următorul număr al publicaţiei.
Nu pot spune acum dacă această revistă este sau nu pe placul tuturor iubitorilor de cultură, sau dacă reuşeşte să atingă toate aşteptările. Important este că s-a făcut primul pas. Important este că un OM s-a implicat şi a reuşit să le readucă brăilenilor un strop de speranţă, o revistă culturală, căreia îi dorim o viaţă cât mai lungă! Dacă vrem să nu mai vorbim cu nostalgie despre cosmopolitismul brăilean, de acum încolo, depinde de noi să menţinem vie flacăra acestui început de drum. Important este că, în sfârşit, Brăila are o revistă de cultură.