Brăila şi bicicleta fără şa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila şi bicicleta fără şa

Subiectul “Mia de hectare” de pe raza comunei Vădeni a revenit în atenţia publică odată cu vestea că autorităţile gălăţene au reluat procedura de licitaţie pentru închirierea în scopuri agricole a unei bucăţi de vreo 650 hectare. Este de înţeles inflamarea comunităţii locale cu privire la faptul că, de pe o bucată de teren din Brăila, va face bani frumoşi Primăria Galaţi, în contextul în care se ştie că mia de hectare ne-a fost luată într-un mod cel puţin dubios şi a fost dată Galaţiului cu obiectivul precis de a fi construit acolo un cartier de locuinţe pentru tineri - proiect care, de altfel, nu a fost realizat nici măcar pe jumătate. Ca o analogie, este ca şi cum la organizarea administrativă a României fiecărui judeţ i s-a dat câte o bicicletă, iar undeva prin 2002, în mandatul lui Adrian Năstase, Brăilei i-a fost confiscată şaua şi dată Galaţiului. “N-aveţi decât să vă descurcaţi: călăriţi şi voi bicicleta cum puteţi, ce dacă s-ar putea să vă intre ţeava-n ... undeva!”.

Au trecut 15 ani de când călărim bicicleta asta cu ţeava intrată acolo, şi cum să nu te apuce revolta interioară când vezi că Galaţiul, instalat comod în propria bicicletă, vrea să închirieze tocmai şaua de la bicicleta ta oricui se arată interesat. Te-ai fi aşteptat ca situaţia total injustă să-l revolte pe preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, la fel cum predecesorii săi au tunat şi-au fulgerat, la vremea lor, când pe agenda publică locală revenea acest subiect sensibil. Ei bine, prima reacţie a şefului de judeţ după ce cotidianul nostru a făcut cunoscut faptul că gălăţenii au reluat licitaţia pentru restul din mia de hectare a fost una şocantă: “Pentru mine este un subiect închis. PUNCT”. Deşi se simţea acut nevoia unei completări sau nuanţări a acestei declaraţii în care, de exemplu, să ducă discuţia, măcar aşa de “amorul artei” şi ostoirea orgoliilor inflamate, în sfera în care să spună public că este mai bine pentru noi şi pentru proiectul de dezvoltare urbană BraiGal să trecem cu vederea acest conflict mocnit, astfel încât oraşele Brăila şi Galaţi să-şi dea, în sfârşit, mâna în efortul comun şi reciproc avantajos de a atrage fonduri publice, naţionale şi europene, pentru “propăşirea” ambelor comunităţi, oficialul de la judeţ a preferat să expedieze rapid subiectul. Abia când, prin conferinţe de presă, politicienii locali din opoziţie au preluat din voleu “mingea” şi s-au agitat, acuzând o impotenţă crasă a PSD Brăila chiar şi cu un ditamai Tudose premier, şeful de la judeţ a schimbat brusc macazul, ca şi cum nu el spunese mai devreme că “subiectul este închis. PUNCT”, şi s-a arătat interesat de iniţierea unor demersuri administrative. Ce e de înţeles din această schimbare de atitudine? Cred că în prima fază l-a cam luat gura pe dinainte şi astfel ne-a reconfirmat că pentru cei cocoţaţi la cârma Brăilei şi, în general, pentru Guvern, subiectul “mia de hectare” este într-adevăr închis, neexistând nici măcar un grăunte de interes să se încerce ceva, orice. Aşadar ne agităm şi ne inflamăm degeaba. Ca o dovadă în plus, nestresaţi de polemica generată la Brăila pe marginea acestui subiect, gălăţenii îi dau înainte cu licitaţia pentru închirierea celor 650 ha de la Vădeni. Zilele trecute comisia de licitaţie a respins contestaţiile la procedură, depuse de două firme care au venit cu ofertă.

Altfel spus câinii latră, caravana trece. Chiar şi cu ţeava-n ... undeva.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro