Zilele trecute, primarul municipiului Aurel Simionescu a semnat un protocol de colaborare cu primăria localităţii Bursa din Turcia, în legătură cu susţinerea Brăilei la titlul de "Brăila Capitală Europeană a Culturii 2021". Pentru că un alt avantaj al municipiului nostru în faţa concurenţei l-ar putea constitui comunităţile etnice care trăiesc în oraş, echipa proiectului şi-a propus să stabilească relaţii şi cu ţările de origine a etnicilor.
Astfel, datorită comunităţii turce din Brăila, vizita edilului în Turcia s-a finalizat cu succes şi cu o ţară care ni se alătură în importantul proiect. "Noi vrem să legăm ideea de oraş cosmopolit în care au trăit şi trăiesc în continuare o serie de etnii, în speţă comunitatea turcă. Am semnat acel protocol cu Bursa. A fost o atmosferă foarte bună. (...) În continuare, pe dimensiunea cultural - sportivă, dorim să facem un fel de schimb de experienţă, ca de exemplu, trupa de teatru de la ei să vină la noi într-un spectacol, iar ai noştri să meargă în Turcia. E valabil şi pentru expoziţii. Chiar am lăsat în Turcia un tablou făcut de elevii de la Liceul de Artă, în ideea de a începe un astfel de schimb cultural şi sub egida «Brăila Capitală Culturală Europeană»", a declarat Simionescu în conferinţă.
În viitorul apropiat, oficialităţile locale vor merge la Cahul (Republica Moldova) şi la Argostoli (Grecia) pentru a încerca să obţină sprijin din partea acestora în drumul Brăilei către titlul de capitală culturală europeană. "Aşa vrem să procedăm şi cu cei de la Cahul, pentru că în Brăila există comunitate de lipoveni, cu cei de la Argostoli, pentru că avem comunitatea elenă. Să nu fie numai o spusă de-a noastră «Ştiţi, la noi sunt o grămadă de comunităţi cu care trăim în linişte şi pace», ci să avem şi o relaţie cu ţara de origine a etniilor respective", şi-a continuat edilul Brăilei ideea.