Brăila îmbătrâneşte, dar nu devine mai înţeleaptă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila îmbătrâneşte, dar nu devine mai înţeleaptă

Municipiul Brăila are cea mai îmbătrânită populaţie din România, cu o vârstă medie de 44,1 ani, arată un studiu recent, referitor la populaţia marilor oraşe. O vârstă cu 3 ani mai mare faţă de media înregistrată la nivel naţional, de 41,2 ani. De asemenea, numărul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani reprezintă 18% din totalul populaţiei municipiului – cea mai mare cotă din ţară.

Studiul vine, de fapt, să confirme ceea ce se cam ştia şi se simţea de multă vreme: lumea se cam cară din oraşul ăsta. Unii pleacă în străinătate, alţii prin alte oraşe ale ţării - mai mari, mai frumoase, cu mai multe perspective, în general centre universitare.

Aşa avem şi principala explicaţie a rezultatelor foarte bune pe care Brăila le consemnează la examenele de Capacitate şi Bacalaureat, an de an, de vreo 10 ani încoace: elevii brăileni învaţă bine şi foarte bine, ca să aibă garanţia că pot pleca din acest oraş şi judeţ. Vor să-şi asigure şansele unui viitor mai bun, dar nu în Brăila. Pleacă la o facultate, o termină, dar rămân acolo, în oraşele în care studiază şi nu se mai întorc pe meleagurile natale decât în vizită. Sau pleacă direct în alte ţări, nu se mai încurcă deloc cu România.

Evident, este un fenomen întâlnit în foarte multe alte zone din ţară şi de foarte mulţi ani, dar la Brăila plecatul din oraş este principalul ţel pentru cei mai mulţi dintre tineri - în general tineri educaţi, pregătiţi profesional, inteligenţi. Astfel, Brăila îmbătrâneşte în fiecare an şi nu există perspective că lucrurile se vor schimba. La nivelul autorităţilor locale nu există nicio idee de stopare a fenomenului, cu atât mai puţin un plan concret, elaborat pe nişte ani, care să se aplice indiferent de cine conduce destinele oraşului, din punct de vedere politic. Nu există nici la nivel naţional vreo politică în acest sens, vreo viziune, vreo îngrijorare. Nu este doar Brăila aflată într-o situaţie de acest gen. Brăila face parte dintr-un grup mult mai mare, al oraşelor care îmbătrânesc şi se depopulează continuu, în timp ce o mână de alte oraşe au devenit adevăraţii poli ai ţării, atât din punct de vedere al atragerii populaţiei tinere, cât şi al interesului investitorilor.

Însă ceea ce ar trebui să ne sperie cu adevărat este nu că Brăila îmbătrâneşte, ci faptul că orice chestie care îmbătrâneşte, la un moment dat, moare. Şi, vorba ceea: mortul de la groapă nu se mai întoarce.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro