Mergi la conţinutul principal

Bombe vechi dar periculoase, distruse în Poligonul de la Muchea

* este vorba despre 17 elemente de muniție rămase neexplodate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial * specialiștii ISU au folosit 4 kg de exploziv pentru detonare

 

 

 

Chiar și la mai bine de șapte decenii de când s-a terminat războiul, pe raza județului nostru încă se mai găsesc proiectile de artilerie și alte elemente de muniție care pot fi periculoase. Periodic, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila face activități de distrugere a unor astfel de proiectile, în Poligonul de specialitate de la Muchea. O astfel de acțiune s-a derulat vineri, 27 mai, fiind distruse 17 elemente de muniție rămase neexplodate, rezultate în urma asanării terenului în gospodării ale populației și terenuri virane și agricole pe teritoriul judeţului în perioada iulie 2021 – mai 2022. Toate sunt rămase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba despre 12 proiectile explozive cal. 76 mm, o bombă de aruncător cal. 82 mm., două cartușe infanterie cal. 7,62 mm., un tub cartuș cal. 7,62 mm. şi un cartuș cal. 10,35 mm. Pentru distrugerea acestora s-au folosit aproximativ 4 kg exploziv. Paza transportului şi asigurarea perimetrului zonei de executare a lucrărilor de distrugere au fost asigurate de un echipaj al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Brăila şi un echipaj al Poliţiei Rutiere Brăila.

ISU Brăila reamintește că, în momentul descoperirii de către populație a unor astfel de elemente de muniţie, aceasta trebuie să anunţe de urgenţă Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, organele de poliţie sau autorităţile publice locale.

”Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, se interzice: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice ale muniţiilor; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie”, precizează specialiștii ISU.

           

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro