Legea pensiilor, votată de Parlament anul trecut şi care prevede, printre altele, majorarea pensiilor cu încă 40% de la 1 septembrie anul curent, este o adevărată bombă fiscală cu explozie întârziată lăsată de PSD actualei sau viitoarei guvernări.
De fapt, calculul PSD a fost destul de simplu: „Rămânem noi la guvernare, creştem în septembrie 2020 masiv pensiile, chiar dacă nu avem bani pentru asta, dar în noiembrie 2020 suntem votaţi de cei mai mulţi dintre pensionari. Vedem noi apoi cum o dregem sau cum o palmăm. Nu rămânem noi la guvernare, cine va veni în locul nostru va realiza că nu sunt bani pentru aceste majorări masive, va amâna creşterea pensiilor, şi tot noi vom fi votaţi de pensionari în noiembrie 2020. Dacă totuşi cine va guverna atunci va majora pensiile, va băga ţara în rahat, financiar vorbind, şi tot noi vom avea de câştigat din punct de vedere electoral”. Cam aşa a gândit-o PSD. Da, un calcul simplu, eficient politic, dar extrem de cinic şi de-a dreptul dezastruos pentru bugetul de stat şi pentru România în general.
Majorarea pensiilor cu 40%, în condiţiile în care oricum bugetul de pensii este „pe minus”, iar bugetul de stat are o gaură de câteva zeci de miliarde de lei, este o misiune aproape imposibilă. O măsură aproape sinucigaşă, economic vorbind. Oricât de mult ne-am dori cu toţii creşterea pensiilor pentru părinţii şi bunicii noştri, când nu ai de unde, când veniturile statului nu-ţi permit acest lucru, ar trebui ca oricine să înţeleagă că este o măsură nesustenabilă. Şi extrem de riscantă pentru întreaga societate românească. Nu văd care ar fi cea mai bună soluţie – dar în niciun caz majorarea actualelor taxe pe muncă, oricum extrem de mari.
Nu cred însă că actuala guvernare va avea curaj să nu majoreze pensiile cu 40% de la 1 septembrie 2020, aşa cum spune legea. Nici viitoarea guvernare, în cazul în care au loc alegeri parlamentare anticipate, aşa cum spune PSD. Nu cred, pentru că este o promisiune făcută deja de toate partidele. Nu cred, pentru că PSD ar jubila din opoziţie. Dar, mai ales, nu cred pentru că, atunci când în Camera Deputaţilor s-a votat Legea pensiilor, nu a existat niciun vot împotrivă. Au fost 70 de abţineri, ale unei părţi a Opoziţiei de atunci - la guvernare acum -, dar nici măcar UN SINGUR VOT împotrivă!
Da, legea pensiilor este o bombă cu explozie întârziată, lăsată strategic de PSD, dar la asamblarea şi amorsarea acesteia au contribuit toate partidele parlamentare ori cel puţin au permis asta, complice, fără să comenteze. Şi, din moment ce toată lumea politică a fost părtaşă, cred că va fi lăsată să explodeze. Bilanţul pagubelor şi victimelor se va vedea după aceea.