Mergi la conţinutul principal

Bloc Operator de 7,2 milioane lei

În ultima perioadă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila s-a aflat în centrul unui scandal mediatic, alimentat la început şi de lipsa ostentativă de comunicare pe care managerul Mihail Iugulescu a păstrat-o chiar şi după dispariţia "din peisaj" a lui Gheorghe Bunea Stancu. Furtul medicamentelor, defectarea tomografelor, scandalul cu şantierul "Vamed" - care înseamnă acte adiţionale peste acte adiţionale la un contract controversat - au zguduit credibilitatea instituţiei spitaliceşti, lăsând-o vulnerabilă în faţa intrigilor şi delaţiunilor, care apar inevitabil când este vorba despre investiţii din bani publici. În acest context, recent pe adresa ziarului "Obiectiv" a sosit o scrisoare semnată "Dr. Pepper", care cuprinde afirmaţii grave cu privire la alt şantier important al Spitalului Judeţean: Blocul Operator.
Mai exact, în sesizarea trimisă ziarului nostru, "Dr. Pepper" afirmă faptul că lucrările efectuate de "Carroponte" SRL Galaţi la Blocul Operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila ar fi mult în întârziere, iar calitatea acestora ar lăsa de dorit. Motivul? Marius Petcu, managerul şi acţionarul majoritar al firmei gălăţene, ar fi finul fostului preşedinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, sesizarea lăsând să se-nţeleagă, că la mijloc ar fi fost vorba despre o licitaţie cu dedicaţie. Informaţia părea iniţial de maximă importanţă, numai că, la o simplă verificare, parte dintre cele spuse în scrisoare s-au dovedit a fi doar o intoxicare de presă.

Achiziţie în pierdere

"Noi am participat la achiziţie din SEAP şi am licitat în plic închis pentru 7,2 milioane de lei fără TVA, neştiind că CJ dădea 9,8 milioane de lei fără TVA pentru un asemenea proiect. Avem partener proiectant de la Bucureşti, firma Asix Design, împreună am făcut proiectul tehnic, lucrările sunt pentru 36 de luni şi suntem în termen, până în noiembrie 2015. Executăm/ reabilităm 11 săli de operaţii, cu circuitul aferent şi deja am depăşit prima etapă a contractului, ceea ce înseamnă 70% din total: 7 săli reabilitate complet. Şi, vă spun un secret: noi am ieşit în pierdere cu 24-26% în acest contract, ba chiar, în ultima vreme, plăţile s-au făcut mai greu", ne-a declarat Marius Petcu, managerul "Carroponte" SRL Galaţi.
Din aceeaşi sursă am mai aflat că între sălile de operaţii deja reabilitate, cele şapte, şi acelea ce urmează să fie reabilitate, în care se operează acum, s-a impus ridicarea a doi pereţi special dispuşi, care să antifoneze complet perimetrul. Urmează ca imediat ce vor fi dotate cele şapte săli, să fie mutate intervenţiile din celelalte patru, astfel încât să se poată lucra în continuare fără probleme.
"Avem speranţe că se va face şi dotarea în timp util, astfel încât să ne mutăm. Lucrarea este una specială, toate cablajele sunt făcute, încălzirea sălilor se face prin podea şi pereţi, iar podeaua este una specială, un PCV antiseptic, ignifug...Circuitul este, de asemenea, unul firesc pentru un bloc operator. Medicul vine din secţie, trece printr-o sală în care se schimbă, se spală, se pregăteşte de operaţie şi apoi intervine. Practic, echipa medicală se întâlneşte în sală, complet pregătită. Sunt spaţii speciale pentru anestezie, echipamente de aeraj, circuit electric cu rezervă", ne-a detaliat Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, care ne-a şi condus în zona Blocului Operator reabilitată. Mai mult, într-un moment de respiro al muncitorilor, Iugulescu ne-a mărturisit: "Acest Bloc Operator este motivul pentru care am vrut să rămân manager al Spitalului, pentru că sufletul meu e chirurgia, vreau să-l văd gata, şi-apoi...".

Peste jumătate din "Carroponte", în Blocul Operator

"A fost şi este o lucrare specială tocmai fiindcă se impun toate normele UE în domeniu, noi eram la prima asemenea experienţă. Lucrăm în acest moment în Blocul Operator cu 78 de oameni. La cele şapte săli nu mai avem decât finisaje", ne-a spus Viorel Liviu Andrei, managerul proiectului de la "Carroponte".
Per total, potrivit managerului Marius Petcu, "Carroponte" Galaţi are 128 de angajaţi. Acum, 78 de oameni din firmă lucrează la hidroizolaţia acoperişului, uşile exterioare şi finisajele de tâmplărie, dar şi la caloriferele ce vor fi în circuitul holurilor pe care vor trece echipele medicale.
"Sunt montate şi tablourile proprii pentru fiecare sală de operaţii. Acum se fac probe. Am avut şi 90 de oameni aici", a adăugat şi Marian Istrate, şeful şantierului. Lucrarea are o garanţie de 24 de luni de la data predării spre folosinţă. Teoretic, până la 15 noiembrie trebuie finalizate lucrările, numai că mutarea operaţiilor din sălile vechi în cele noi depinde în mare măsură de finanţarea pe care o va avea spitalul pentru dotare.
Managerul Spitalului este optimist în această privinţă. La fel pare şi Viorel Mortu, preşedintele CJ, care într-o discuţie anterioară ne spunea că "se alocă bani pentru finalizarea tuturor investiţiilor urgente din spital, fără discuţie". Or, Blocul Operator chiar reprezintă o urgenţă. De existenţa acestuia este strâns legată clasificarea unităţii medicale, dar şi întreaga sănătate a populaţiei din judeţ.
"Noi am finalizat etapa cea mai grea, însă depinde de momentul în care se vor muta operaţiile, noi nu facem dotarea, ci reabilitarea. Dacă nu ni se vor da repede cele patru săli pentru a încheia întreg contractul, atunci nu este exclus un act adiţional de prelungire, însă sper să nu fie aşa. Altfel, noi putem pune întreg sistemul, cele 11 săli cu spaţiile aferente, tot circuitul în funcţiune într-o noapte, în maximum 12 ore. Scoatem pereţii de antifonare, iar dimineaţă se va putea opera în oricare dintre săli. Iar noi n-am intrat în cheltuieli neprevăzute, totul a fost în proiectul nostru declarat câştigător", a completat Marius Petcu.

Cine a adjudecat Blocul Operator?!

Întrebat dacă este finul lui Gheorghe Bunea Stancu, Marius Petcu a replicat: "Nu! N-am nicio relaţie de rudenie, asociere, alianţă sau altceva cu Gheorghe Bunea Stancu. Cu Tancrad Galaţi şi Concivia Brăila nu am lucrat şi nu lucrez, n-am luat nici măcar un utilaj sau materiale de la vreunul. Sigur vă spun că suntem în concurenţă!".
Potrivit Registrului Comerţului, "Carroponte" funcţionează din 2005, cu un aport de capital de 132.000 lei, echivalentul a 29.932 Euro, şi-l are ca unic asociat pe Marius Petcu, 41 de ani, care este şi administrator împuternicit pentru 99 de ani. Obiectul de activitate: lucrări de construcţii rezidenţiale şi nerezidenţiale. Cifra de afaceri: 6.794.267 lei, cu un profit net la nivelul ultimilor doi ani de peste 200 mii lei şi active imobilizate de peste 43 mii lei. În 2013, "Carroponte" a câştigat, tot prin SEAP, reabilitarea centralelor termice de la pavilioanele A şi B ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Contractul respectiv s-a ridicat la 280.000 lei cu TVA, la jumătate din cât estimase Consiliul Judeţean să investească: 602.000 lei. Acesta a fost şi primul contract pe care "Carroponte" l-a câştigat cu Judeţeanul. A urmat, tot în 2013, Modernizarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat al SJU, contract de 770.000 lei cu TVA inclus, iar acum Reabilitarea Blocului Operator, contract pe care l-a prins în parteneriat cu o firmă care are expertiză în domeniul medical, Asix Design Bucureşti. Marius Petcu a figurat la ONRC ca cetăţean român cu domiciliul în Italia, iar din 2009, de când asociatul său Gigi Aurelian Dănăilă s-a retras din firmă a devenit asociat unic şi administrator. În multe dintre achiziţiile publice la care a participat la Brăila a concurat cu Tancrad Galaţi şi Concivia Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro