Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Blestemul "Athena" a lovit in Radu Negru

Blestemul numit "Athena" a lovit, din nou, dupa ploile de ieri si alaltaieri. Au fost probleme, mai mari sau mai mici, pe toate strazile unde filiala braileana a firmei grecesti intirzie sa termine ce a inceput in urma cu luni de zile, dar situatia cea mai critica ne-a fost semnalata in cartierul Radu Negru. Locuitorii strazilor G-ral Praporgescu sau Calugareni aproape ca nu mai puteau iesi din curte, ieri dimineata, fiindca apa de ploaie baltea ca-n albie, in gropile sapate de "Athena". Dupa ce au facut sapaturile, utilajele au disparut de la fata locului, iar pietrisul pentru fundatii n-a fost adus nici pina la ora actuala. Asa se face ca, ceea ce era cindva partea carosabila a strazilor respective, ieri semana cu un canal de irigatii. Lucrurile erau cu atit mai grave cu cit nici trotuarele nu sint sistematizate, fiind reduse la dimensiunile unor poteci noroioase pe care cu greu se putea merge, mai ales ca in fata citorva curti se aflau ba mormane de pamint sau nisip, ba bolti de vie ce faceau imposibila inaintarea pietonilor. "O femeie a alunecat si era sa cada in apa. A avut mare noroc ca nu si-a rupt vreun picior. Pe strada sint mai multe familii cu copii mici. Ce se intimpla daca o sa cada vreunul in apa asta? Cine raspunde pentru asa ceva?", ni s-a plins Ionel Ciobanu, unul dintre locuitorii strazii G-ral Praporgescu. Acesta ne-a informat ca a semnalat situatia, dar nu a gasit intelegere pe nicaieri. "La regia "Apa" ni s-a spus ca nu e treaba lor, "Athena" ar trebui sa se ocupe, ca ei au montat sistemul de canalizare, iar acum au obligatia sa refaca strada si sa o asfalteze. Am sunat si la "Athena", dar nu a raspuns nimeni (oare de ce nu ne miram?! n.n.). In conditiile astea, noi ce facem, pina cind stam cu balta in fata curtii?". Confruntati cu o astfel de atitudine, unii dintre locatarii strazii G-ral Praporgescu au fost tentati sa isi rezolve singuri problema, spargind tevile de plastic a gurilor de canal, ce nu pot prelua apa in momentul de fata, fiindca strada nu este ridicata la cota. Altii, mai intelepti, s-au opus, spunind ca interventia neautorizata asupra sistemului de canalizare ar putea fi perceputa ca un act de vandalism si ca autoritatile ar avea motiv sa-i puna sa plateasca cine stie cit. Pina la urma, in disperare de cauza, locatarii de pe Praporgescu au facut o singura gaura intr-un camin de la intersectia cu Str. Castanului, dar apa preluata de spartura respectiva a rezolvat, intr-o foarte mica masura, doar situatia unui singur tronson al strazii.

Primaria s-a implicat, dar cu eficienta redusa

Primarul Constantin Cibu a aflat de la reporterul nostru despre situatia din cartierul Radu Negru si a promis sa ia masuri imediate. In scurt timp, la fata locului a sosit un reprezentant al "Apa" RA. Doar ca misiunea acestuia era sa le explice oamenilor ca regia nu are de ce sa se implice in rezolvarea acestui caz, fiind o problema ce tine de firma "Athena". Care firma este singura ce poate interveni asupra sistemului de canalizare, pentru ca apa pluviala sa poata fi preluata, provizoriu, pina se finalizeaza asfaltarea strazilor si se pun la punct gurile de scurgere. In concluzie, reprezentantul "Apa" a promis ca va solicita firmei "Athena" sa se implice in rezolvarea situatiei. Nu a precizat, insa, si cind se va intimpla acest lucru. Drept urmare, ieri, in jurul orei 13.00, ramasese sa se ocupe de evacuarea apei o echipa din cadrul Protectiei Civile a municipiului. Aceasta nu avea, insa, la dispozitie nici macar o vidanja, fiind nevoita sa se descurce cu o pompa hidraulica de capacitate redusa, ce se bloca in permanenta, fiindca se infunda cu pietroaie si namol.

Milioane de euro pe nervii brailenilor

Reamintim ca "Athena" SA Grecia a cistigat contractul in valoare de 17,7 milioane de euro, finantat de Uniunea Europeana si Consiliul Local Municipal, pentru extinderea sistemului de canalizare in cartierele marginase si asfaltarea strazilor aferente. Lucrarile ar fi trebuit finalizate pina pe 31 decembrie 2006, insa pina la acea data firma greceasca nu terminase decit montarea conductelor de canalizare. Refacerea strazilor a fost inceputa, dar santierul s-a blocat din cauza problemelor financiare ale grecilor. Primaria Braila i-a ajutat pe acestia sa obtina o finantare pentru continuarea lucrarilor numai ca, desi acest lucru s-a intimplat in iunie a.c., pina acum firma greceasca nu a reluat treaba in forta, asa cum a promis. Saptamina trecuta, primarul Cibu ne-a declarat ca "Athena" a incheiat contracte de subcontractare cu doua firme romanesti, specializate in drumuri, si ca, de luni, 6 august, santierul va fi redeschis, in sfirsit. Numai ca nici luni, nici marti si nici miercuri nu s-a "miscat" nimic. Ieri, primarul ne-a precizat ca, deocamdata, contractele cu cele doua firme se afla in Grecia, pentru supervizare, si abia dupa ce se va primi unda verde de acolo se vor relua lucrarile pe zecile de strazi brailene sapate si abandonate.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii