Manevre dubioase cu Lacul Blasova! Asta reclamă SC "Gropeneanu Com", firma care a avut în concesiune întreg complexul din Insula Mare a Brăilei. După ce Consiliul Judeţean a oprit brusc colaborarea cu SC "Gropeneanu", cea care a avut concesiunea de la Blasova, autoritatea n-a mai fost de acord cu prelungirea contractului şi nici nu a catadicsit să vină să vadă "comoara de sub ape", adică peştele din lac evaluat la peste 6 milioane de lei. Investiţia aparţine totuşi concesionarului, SC "Gropeneanu" SRL şi reprezintă producţia de peşte din ultimii ani şi puietul cu care s-a populat, an de an, lacul. În faţa tuturor acestor decizii cel puţin ciudate ale CJ Brăila şi al refuzului consilierilor de a participa la procedura de predare-primire a lacului - în cadrul căreia s-a făcut şi un pescuit de control -, fostul concesionar a tras concluzia că întreg comportamentul ostil al autorităţii judeţene pe subiectul Blasova ascunde, de fapt, interesul de a servi pe tavă "comoara de sub ape" unui investitor de carton cu care să împartă frăţeşte prada din baltă. "Impresia mea este că întreg angrenajul îl are în spate pe Bunea Stancu care încă mai trage sforile marionetelor sale din CJ Brăila!", susţine Aurel Gropeneanu, patronul firmei din Blasova care consideră îndreptăţite suspiciunile sale dat fiind faptul că fostul şef al CJ a mai încercat în trecut să-l elimine dintr-un alt contract, vizând terenurile Staţiunii de Cercetare Agricole Brăila pe care acelaşi Stancu pusese ochii.
Are balta peşte!
Final de concesiune la complexul Blasova din Insula Mare a Brăilei. Aşa cum au decis prin vot consilierii judeţeni, firma care a administrat obiectivul din insulă - SC "Gropeneanu Com" SRL a predat cheile afacerii CJ Brăila în vederea organizării unei licitaţii pentru o nouă concesiune a bunului respectiv. Nimic în neregulă până aici. Doar că la mijloc este o comoară de peste 6 milioane de lei - peştele din lac, fiind investiţia din ultimii ani a fostului concesionar, despre care autoritatea se face că nu ştie sau că nu pricepe cum stă treaba. SC "Gropeneanu" se zbate acum ca CJ Brăila să-i recunoască această investiţie, în sensul de a introduce în caietul de sarcini al viitoarei licitaţii pentru concesionarea luciului de apă menţiunea că "Are balta peşte!". Şi nu oricum ci de vreo 6,3 milioane de lei. Miercuri, 9 decembrie, o comisie din partea autorităţii a venit să perfecteze protocolul de predare-primire a bunurilor ce-i aparţin în complexul Blasova. În mod curios, deşi firma "Gropeneanu" i-a invitat pe toţi consilierii judeţeni să asiste la întreaga procedură, mai ales în contextul în care subiectul a stârnit discuţii aprinse în şedinţele publice ale CJ Brăila, nici un ales nu a venit săptămâna trecută pe malul lacului. Omul de afaceri Aurel Gropeneanu spune că se aştepta totuşi ca măcar consilierii care au comentat vehement în şedinţele mini-Parlamentului local pe subiectul Blasova să fi avut curiozitatea să vadă cu ochii lor cum stau lucrurile. Dar mai ales, să verifice la faţa locului dacă notificările companiei privind producţia neterminată din lacul Blasova este într-adevăr atât de mare cum se arată în corespondenţa SC "Gropeneanu" cu CJ Brăila. "Potrivit termenilor contractuali, avem obligaţia să facem popularea lacului, iar noi am fost de bună credinţă şi am făcut asta chiar şi în acest ultim an de concesiune. De ce aşa? În primul rând era obligaţia noastră contractuală şi dacă nu o îndeplineam puteam fi sancţionaţi cu rezilierea contractului. În al doilea rând, buna credinţă s-a bazat pe faptul că în contract se stipula în mod expres posibilitatea de a prelungi cu act adiţional perioada contractuală, iar noi ne manifestasem în termen intenţia de a prelungi. Răspunsul CJ Brăila a fost un NU categoric. Problema nu este aici, deoarece, până la urmă, bunul nu ne aparţine, doar l-am administrat în ultimii ani, iar de pe urma afacerii de aici am plătit redevenţa cuvenită CJ Brăila, plus cota parte din profit. Problema este că acum investiţia noastră, şi mă refer acum strict la peştele din lac, a rămas în suspans. Din informaţiile pe care le deţin, nu există intenţia ca în caietul de sarcini la viitoarea licitaţie privind concesiunea să fie trecut în mod expres faptul că există acolo o producţie neterminată de vreo 6,3 milioane lei", ne-a declarat Aurel Gropeneanu, patronul fostului concesionar de la Blasova.
Gropeneanu: "Nu am nimic împotrivă să se organizeze licitaţie!"
Care este mobilul acestei solicitări privind înscrierea în caietul de sarnici a menţiunii privind producţia neterminată din lac? La această întrebare, sursa citată a răspuns explicând că i se pare normală menţiunea în contextul în care pentru un alt contract de concesiune, tot cu CJ Brăila, dar pentru un lot de teren, în caiet a fost trecută şi producţia neterminată. "De ce acolo s-a putut, iar acum nu?", se întreabă retoric Gropeneanu. "În faţa unei asemenea atitudini, şi mă refer la ostilitatea unora dintre consilierii judeţenei pe subiectul Blasova, la refuzul de prelungire, precum şi refuzul de a ne recunoaşte producţia neterminată în caietul de sarcini, mă duce gândul la scenariul în care se încearcă să mi se tragă o mare ţeapă cu peştele din lac. Nu vreau să le dau idei, dar mă aştept, de exemplu, să vină la licitaţie ca favorit un investitor de carton care să câştige în final concesiunea lacului cu ţinta clară să valorifice el producţia mea de peşte, după ce în prealabil o subevaluează ca să tragă ţeapă şi bugetului CJ Brăila. Adică să mă pună pe drumuri şi cheltuială să mă judec cu acest investitor, la final dovedit insolvabil, ca să-mi recuperez la calendele greceşti banii. Adică prinde orbul scoate-i ochii!", s-a plâns Gropeneanu. Pentru a preîntâmpina un asemenea scenariu, omul de afaceri a cerut în mod expres ca în procesul verbal încheiat miercuri, 9 decembrie, la predarea bunurilor publice ce compun ansamblul Blasova, să se treacă la obiecţiuni, solicitarea firmei sale de a fi trecut în caietul de sarcini faptul că luciul de apă este grevat de producţia neterminată.
Întrebat dacă va participa la viitoarea licitaţie pentru Blasova, sursa citată a răspuns că în mod categoric se va înscrie cu ofertă: "Acolo s-a pus suflet şi s-a depus efort, inclusiv financiar pentru a aduce lucrurile la forma actuală în care Blasova a redevenit un punct de atracţie pentru brăilenii, ba chiar şi pentru străinii care vor să pescuiască într-un loc feeric, dar să aibă totuşi şi ce prinde. În continuare sunt necesare investiţii acolo, indiferent dacă firma mea va câştiga sau nu viitoarea licitaţie. Iar asta prin atragerea de finanţare nerambursabilă europeană. Noi am încercat asta chiar în anul 2 de concesiune, dar dosarul ne-a fost refuzat tocmai din cauză că perioada de concesiune era prea mică. De aceea am militat pentru o concesiune pe termen mai mare astfel încât viitorul concesionar să poată fi eligibil la accesarea fondurilor comunitare. Repet, nu am nimic împotrivă să se organizeze licitaţie, iar dacă altcineva vine cu o ofertă mai bună, bravo lui!, să preia afacerea, să facă investiţiile necesare. Numai că înainte de asta să-mi achite producţia neterminată, iar eu să pot plăti partea de profit ce i se cuvine din asta CJ Brăila şi să ne vedem mai departe de drumurile noastre. Nu să stau eu să mă judec cu fantome şi să nu am de unde să-mi recuperez banii!", a comentat omul de afaceri.
Gropeneanu s-a lovit de CJ Brăila şi în 2013
Nu este pentru prima dată când firma "Gropeneanu" reclamă probleme în relaţia cu CJ Brăila. De exemplu, în 2013, CJ Brăila, sub comanda lui Bunea Stancu, a încercat preluarea a circa 2.800 ha de teren aparţinând Staţiunii de Cercetare Agricolă - SCDA Brăila, fără a se ţine cont de faptul că terenul făcea deja obiectul unei asocieri cu SC "Gropeneanu". Abia în urma avertismentului public al lui Traian Băsescu, fostul preşedinte, care a taxat tentativa lui Stancu de acaparare a terenurilor SCDA Brăila, CJ Brăila a făcut un pas înapoi în sensul anulării licitaţiei pe care o pregătea pentru concesionarea celor 2.800 ha de tren ale staţiunii de cercetare. "Şi atunci dar şi acum, cu Lacul Blasova, senzaţia mea este că întreg angrenajul îl are în spate pe Bunea Stancu care, din păcate, încă mai trage sforile marionetelor sale din CJ Brăila!", a încheiat, cu năduf, omul de afaceri.
800kg grâu/ha pe o perioadă de 15 ani, noii termeni ai licitaţiei de la Blasova
Subiectul privind stabilirea condiţiilor şi perioadei de concesionare a lacului Blasova a fost recent tranşat în CJ Brăila, după lungi şi aprinse dezbateri în plenul şedinţelor mini-Parlamentului local. De exemplu, în şedinţa ordinară a CJ Brăila de miercuri, 28 octombrie, subiectul a fost "mărul discordiei" în sensul ca s-au purtat discuţii în contradictoriu, iar procesul legislativ a devenit de-a dreptul haotic. Potrivit proiectului de hotarâre la vremea respectivă, redevenţa anuală minimă propusă pentru lacul Blasova a fost de 20% din profitul brut al concesionarului, realizat din activitatea de pescuit şi acvacultură, dar nu mai puţin de 100.000 lei pe an. De asemenea, propunerea era ca perioada de concesionare să se întindă pe 15 ani. La momentul votului în plen, proiectul a picat cu doar 21 de voturi "pentru" faţă de 22 cât era necesar. PNŢCD-istul Gheorghe Chiru a refuzat atunci să participe la vot, ceilalţi 7 PNL-işti au votat "împotrivă", consilierii independenţi Marian Căpăţână şi Cristian Ancuţa s-au abţinut, astfel înregistrându-se doar 21 de voturi "pentru" ale taberei PSD - UNPR şi a liberalului Bogdan Minescu, însă insuficiente.
În cele din urmă, la şedinţa din luna noiembrie s-a hotarât că cel care va câştiga licitaţia pentru Blasova va avea de plătit o redevenţă de cel puţin 800 kg grâu/ha, pentru o perioada de 15 ani, iar asta cu condiţia de a accesa fonduri europene. Dacă nu, perioada concesionării se va diminua la 10 ani. Proiectul a fost adoptat cu 28 de voturi "pentru" şi o abţinere din partea liberalului Ovidiu Nechita. De asemenea, ţărănistul Gheorghe Chiru a refuzat să participe la vot.
Reamintim că în urma unei hotărâri de guvern din 2004 au fost transmise din domeniul public al statului în cel al judeţului Brăila şi administrarea Consiliului Judeţean, un teren de 309,87 ha şi alte 375 ha reprezentând lacul Blasova. În 2005, lacul a fost concesionat în suprafaţă totală prin licitaţie, pentru o perioadă de 10 ani către SC "Gropeanu Com" SRL. O statistică a CJ Brăila arată că media anuală a redevenţei încasate de instituţie, calculată pe perioada de contract a fost de 61.850 lei.