Biblioterapia vindeca sufletul cu ajutorul cartilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Biblioterapia vindeca sufletul cu ajutorul cartilor

Cartea este pentru multi un prieten solitar, care ii insoteste in periplurile lor atat interioare, cat si exterioare, zugravind prin cuvintele potrivite o lume de concepte care ii ajuta sa se autocunoasca, dar sa inteleaga si lumea in care traiesc.

Procesul de utilizare a cartilor pentru a-i ajuta pe cei interesati sa abordeze si sa schimbe unele probleme din viata reala prin intermediul cuvantului scris se numeste biblioterapie. Tehnic vorbind, efectul unei lecturi care ne prinde se traduce prin cateva aspecte precum: identificarea cu personajul principal, catharsis (efect terapeutic obtinut prin descarcarea unei trairi refulate), prin conectarea emotionala la firul epic care trezeste inevitabil sentimente dintre cele mai diverse, insight (cunoastere), prin solutii care sunt oferite pe parcursul lecturii sau declicul ca cititorul nu este singur in problemele cu care se confrunta in viata lui reala. De asemenea, prin toata arhitectura care se deruleaza din text in mintea cititorului, vorbim inevitabil despre implinirea unor dorinte inconstiente.

Cartile schimba viata

Cartea poate fi un foarte bun substitut al unor figuri importante care pot fi adevarate calauze in devenirea si transformarea unei persoane. Sunt experiente de lectura care au rasturnat pentru totdeauna conceptii despre lume si viata. Orice om preocupat de lectura are cel putin un autor sau o carte de capatai. Lectura permite, intr-un mediu controlat, fictional, confruntarea cu diferite probleme care, uneori, nici macar nu sunt tangibile cu realitatea cititorului, pentru ca nimeni nu poate experimenta totul intr-o singura viata. Dar acesta invata din ele potentiale solutii la posibile situatii noi, dificile. Daca ar fi sa facem analogia cu povestile copilariei, ar fi de spus ca acestea aveau drept scop sa-i pregateasca pe copii sa faca fata emotional unor potentiale evenimente nefericite si sa stabileasca o modalitate foarte ingenua de a discerne dintre bine si rau.

Lectura asistata de terapeut

Intr-un sens mai structurat, biblioterapia presupune un set de lecturi adaptat la problematica pe care pacientul o reclama la un anumit moment, care are ca scop final vindecarea. In acest parcurs, pacientul este asistat de un terapeut cu care abordeaza impreuna semnificatiile si sensurile personale care rezida din texte. Un astfel de demers a fost, de asemenea, explicat ca un proces de interactiune dinamica intre personalitatea cititorului si literatura, in scopul evaluarii si dezvoltarii personale. In unele cazuri, este combinata cu terapia prin scris, prin pastrarea unui jurnal pe parcursul terapiei sau prin scrierea unor eseuri, care au rol explorator si de insight.

Mai departe pe farmaciata.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro