Mergi la conţinutul principal

Beneficiile spanacului pentru o primavara sanatoasa

Puternicul Popeye stia bine ce stia. Spanacul care-i „umfla” muschii este un superaliment care contine foarte multi nutrienti si are un aport scazut de calorii.

Spanacul este o leguma ce face parte din buchetul de verdeturi al primaverii cu beneficii pentru piele si par, pentru sistemul osos, ce imbunatateste nivelul glucozei in sange in cazul diabeticilor, elimina hipertensiunea arteriala, reduce riscul de a dezvolta anumite boli precum astmul etc. Contine proteine, fier, vitamine si minerale valoroase pentru organism.

Spanacul este bogat in potasiu, fier, calciu si este recomandat persoanelor care iau antibiotice si diuretice. De asemenea, este bogat in vitamina K, fier, fosfor etc.

Beneficiile spanacului pentru sanatate

Managementul diabetului.Spanacul contine antioxidanti, printre care si acidul alfa-lipoic, care micsoreaza nivelul de glucoza, creste sensibilitatea la insulina si previne stresul oxidativ in cazul pacientilor cu diabet.

Preventia cancerului. Spanacul,precum si alte legume cu frunze verzi, contine clorofila care s-a dovedit a fi eficienta in ceea ce priveste blocarea efectelor aminelor heterociclice carcinogene prezente in carnea preparata la temperaturi foarte ridicate.

Spanacul si astmul. Riscul dezvoltarii astmului este mai mic la persoanele care consuma anumiti nutrienti. Unul dintre acesti nutrienti este beta-carotenul, iar spanacul este o sursa bogata de beta-caroten.

Scade hipertensiunea arteriala. Datorita continutului bogat de potasiu, spanacul este recomandat persoanelor cu hipertensiune arteriala pentru a micsora efectele sodiului in organism. Un aport scazut de potasiu poate fi un factor de risc in ceea ce priveste dezvoltarea hipertensiunii arteriale.

Sanatatea sistemului osos. Un aport scazut de vitamina K este asociat cu un risc mai mare de fracturi osoase. Consumul adecvat de vitamina K este important pentru sanatate, deoarece imbunatateste absorbtia calciului si poate reduce excretia urinara a acestui mineral.

Previne ateroscleroza si atacul de cord. Depunerile excesive de grasime pot ingrosa peretele arterial si pot conduce la aparitia aterosclerozei. Atacurile de cord sunt cauzate si ele de rigiditatea peretilor arterelor. Spanacul,care este bogat in luteina, impiedica ingrosarea acestor pereti, reducand riscul celor doua probleme.

Detine proprietati antiinflamatoare. Vitamina A prezenta in spanac protejeaza si intareste membranele mucoase, tractul respirator, tractul urinar si tractul intestinal, pe langa faptul ca este un element-cheie al globulelor albe din sange ce lupta impotriva infectiilor.

Adio, anemie! Spanacul este o sursa excelenta de fier. Acest mineral este deosebit de important pentru menstruatia femeilor. De asemenea, aveti nevoie de fier pentru a va putea bucura de energie. Fierul este si un component al hemoglobinei care transporta oxigenul catre toate celulele din organism.

Vedere mai buna. Spanacul contine luteina si zeaxantina, doua substante antioxidante care protejeaza ochii de cataracta si de degenerescenta maculara. Spanacul contine si vitamina A care mentine sanatatea membranelor mucoase, esentiale pentru o vedere normala.

In plus, spanacul este bogat in fibre si in apa care previn constipatia si promoveaza un tract digestiv sanatos.

Cititi mai departe pe farmaciata.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro