Mergi la conţinutul principal

Bebelus tratat din greseala cu antibiotice puternice

Serviciul Epidemiologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica Braila (fostul Sanepid) a dat, zilele trecute, verdictul in cazul bebelusului diagnosticat cu septicemie cu Klebsiella - un germene de spital, care a ucis zeci de copii in tara - dupa o internare la Sectia Pediatrie I a Spitalului Judetean Braila: proba a fost contaminata pe traseu, bebelusul n-a avut niciodata Klebsiella, desi copilul a fost tratat ca atare, cu antibiotice deosebit de puternice. In aceste conditii, daca probele recoltate din intreg spitalul au iesit negative, in sensul ca germenele exista in spital insa in limite normale, neavind puterea de a provoca o infectie intraspitaliceasca, directorul Spitalului Judetean, dr. Stefan Mihailescu, sustine ca nu intentioneaza sa ia vreo masura. Sanepidul spune, insa, clar: proba a fost contaminata fie la recoltare, fie pe traseu, fie chiar in laborator, insa nu avem o infectie intraspitaliceasca (nozocomiala). Mama bebelusului Eduard Serbanescu, acum in virsta de 9 luni, nu crede ca probele luate de Sanepid din Sectia Pediatrie a spitalului au iesit negative si sustine ca intentioneaza sa depuna o plingere si la Colegiul Medicilor, fiindca, indiferent de rezultatele analizelor - spune ea - micutului i s-au administrat antibiotice puternice si cefalosporine care ar putea sa lase urme in sanatatea copilului.

Si Ministerul a zis ca proba a fost contaminata

In Spitalul Judetean Braila exista germenele Klebsiella, bacterie care, cu luni in urma, a facut victime zeci de nou-nascuti din tara, insa la noi exista in limite normale, neputind provoca o infectie nozocomiala, potrivit Directiei de Sanatate Publica, dar si directorului Spitalului Judetean. Pina si Ministerul Sanatatii a examinat situatia de la Braila, cind, dupa o internare la Pediatrie I, pentru o boala, micutul Eduard Serbanescu, de 9 luni, s-a ales cu trei boli, intre care si aceasta infectie sinistra: septicemie cu Klebsiella. Cel putin asa scria pe actele medicale cu care micutul a plecat de la Braila spre Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti, unde a fost tratat cu cefalosporine si antibiotice puternice, potrivit declaratiei mamei sale. Atunci, pe 26 aprilie, dupa ce jurnalistii nostri au relatat povestea copilului, Serviciul Epidemiologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica s-a autosesizat si a ridicat probe din toate sectiile spitalului, din Pediatrie, in primul rind, dar si din Ortopedie, unde lucreaza tatal bebelusului, si din Blocul Operator, unde lucreaza una dintre bunicile acestuia. Mai mult, tot in aceeasi perioada, copilului, care se afla in continuare la Bucuresti, i s-a recoltat o noua proba de singe si s-a examinat strict prezenta Klebsiellei. Zilele trecute, Directia de Sanatate Publica, ne-a comunicat, prin vocea directorului institutiei, Lucica Scutaru, ca toate probele, atit aceea a copilului, cit si acelea din spital, au iesit cu rezultat negativ, in sensul ca germenele este in limite normale, incapabil sa provoace o infectie intraspitaliceasca, iar copilul n-a avut niciodata septicemie cu Klebsiella, desi a fost tratat pentru aceasta afectiune. "Rezultatele au iesit negative. Nu putem considera ca avem o infectie interioara. Copilul n-a avut niciodata Klebsiella. Am trimis raspunsurile noastre si la Minister, sa le interpreteze, fiindca toate probele de pe sectii au iesit negative si nu intelegeam cum proba luata de la copil atunci a iesit pozitiva, iar diagnosticul a fost de septicemie cu Klebsiella.
Cei de la Minister au gasit ca proba a fost contaminata, undeva pe traseu. Intr-adevar, si noi credem la fel, ca proba a fost contaminata la recoltare, pe drum sau chiar la laborator, in momentul prelucrarii", ne-a declarat Lucica Scutaru, directorul Directiei de Sanatate Publica Braila.

"Daca n-a avut Klebsiella, de ce i s-au administrat atitea antibiotice puternice bebelusului?!"

Reporterii nostri au vorbit si cu Alina Serbanescu, mama bebelusului respectiv. Aceasta nu stia rezultatele furnizate de Sanepid: "Am sunat si noi la Sanepid, dar ne-au spus ca nu ne dau raspunsul, sa le solicitam in scris, ceea ce am si facut. Ne vor raspunde... Cind ne vor raspunde! In fine, bine ca este bebelusul sanatos. Dar eu nu cred ca rezultatele au fost, intr-adevar, negative. Nu aveau cum sa iasa negative. Atunci proba de unde s-a contaminat? Daca-i asa si proba a fost contaminata, indiferent de rezultate, de fapt, tot cei de la spital sint vinovati, fiindca, daca n-a avut Klebsiella, de ce i s-au administrat atitea antibiotice puternice bebelusului?! Voi depune plingere la Colegiul Medicilor! Fiindca noi am tot sesizat, prin mail, si la Minister, si la Colegiu, insa n-am primit nici un raspuns, asa ca vom face in scris. Va dati seama ce a fost in sufletul meu cind am vazut diagnosticul copilului?! Septicemie cu Klebsiella?! M-am speriat ingrozitor. Abia cind am ajuns la Bucuresti si cei de acolo mi-au spus ca diagnosticul a fost exagerat m-am mai linistit. Copilul era, totusi, grav, dar avea o enterocolita, pina la urma", ne-a declarat Alina Serbanescu. Ca, intr-adevar, ar fi o problema cu micutul, care a fost tratat drastic pentru o afectiune pe care n-a avut-o, a recunoscut si dr. Stefan Mihailescu, directorul Spitalului Judetean Braila: "Problema se pune fata de acel copil care n-a fost purtatorul germenului respectiv. Altfel, eu n-am nici o parere despre rezultatele Sanepidului, Klebsiella este un germene de spital, exista in orice spital, important este sa faci sa nu existe intr-atit incit sa duca la o infectie intraspitaliceasca. Si daca este, totul este sa declari. Daca proba a fost contaminata pe traseu, nu intentionez sa iau masuri, intentionez sa iau probe in continuare si, daca ies pozitive, bine, le declaram, daca ies negative, tot bine".
Reamintim ca, ani in urma, la Oradea, Klebsiella a ucis 11 copii, 21 la Ploiesti, si a dus la sanctionarea drastica a mai multor medici, iar in martie 2006, un medic dintr-un spital bucurestean a decedat subit suspectindu-se ca tot din cauza acestui germene, care provoaca infectii generalizate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro