Mergi la conţinutul principal

Beţe-n-roate pentru Cioabă

Firma sibiană "Laromet Transib" acuză o atitudine ostilă, fără precedent, din experienţa sa, a instituţiilor locale care au amendat-o deja cu 80.000 lei (50.000 lei amenda de la Poliţia Locală şi 30.000 lei de la Garda de Mediu Brăila) pentru lucrările de demolare efectuate până acum la reţeaua de termoficare. Mai mult, Ion Mihuţescu-Cioabă (vărul autointitulatului rege al romilor Daniel Cioabă) spune că va face plângere penală împotriva şefului de la Poliţia Locală, Traian Jipa, pe care-l acuză de abuz în serviciu. Omul de afaceri sibian a mai anunţat şi că va contesta în instanţă cele două sancţiuni pe care le consideră injuste, dat fiind faptul că avea depuse actele pentru avize şi autorizaţii. S-a plâns, de asemenea, că în niciun alt oraş unde a derulat afaceri până acum nu a simţit o asemenea atitudine, aproape războinică. A lăsat să se înţeleagă că mafia locală a fierului vechi ar fi în spatele "şicanelor" de până acum, autorităţile locale fiind oarecum împinse la înaintare în acest război. "A trebuit să ridic conductele în zonele cu risc maxim de a fi furate, după ce au dispărut kilometri întregi din magistrala de termoficare. De ce n-a păzit Poliţia Locală reţeaua să nu fie furată de hoţi şi vine acum să recupereze prejudiciul din amenda pe care ne-a dat-o? Îi întreb pe brăileni, am greşit venind să fac afaceri aici, în acest oraş?", spune Mihuţescu-Cioabă, adăugând că se gândeşte serios să rezilieze contractul prin care a cumpărat întreaga reţea supraterană de termoficare a oraşului pentru valorificare la fier vechi. De cealaltă parte, şeful Poliţiei Locale, Traian Jipa spune că nu este niciun abuz în faptul că a aplicat legea, dat fiind faptul că firma a început lucrările fără autorizaţie.

Reacţia instituţiilor locale care s-au autosesizat cu privire la faptul că firma "Laromet Transib" efectuează lucrări de demolare fără autorizaţie, precum şi că nu sunt colectate resturile de izolaţie termică, l-a descumpănit şi în egală măsură dezamăgit pe omul de afaceri sibian Ion Mihuţescu-Cioabă. Venit de urgenţă la Brăila după ce Poliţia Locală şi Garda de Mediu au amendat firma fiului său cu 50.000 lei, respectiv 30.000 lei, omul de afaceri spune că va contesta imediat în instanţă cele două sancţiuni. Mai mult, acuză o atitudine ostilă a instituţiilor locale care, spune el, în loc să-l sprijine în sensul derulării afacerii în perfectă legalitate, au sărit cu amenzi colosale, reprezentând 6% din cifra de afaceri a SC "Laromet" pe anul 2014. "Acest domn de la Poliţia Locală, până acum nu ştiu ce a păzit, poate pe hoţi, şi când a auzit că există un cumpărător de bună-credinţă a venit şi l-a amendat, probabil pentru a recupera prejudiciul creat până acum de hoţi. În alte oraşe unde am avut afaceri nu mi s-a întâmplat o asemenea grozăvie cu amenzi peste amenzi. Dimpotrivă, am primit tot sprijinul şi am fost sfătuiţi ce paşi trebuie făcuţi, astfel încât să lucrăm corect. Aici nu! s-au repezit cu amenzi peste noi! Am încercat să explic că, de fapt, au fost ridicate porţiuni de ţeavă care erau deja pregătite de hoţi pentru a fi luate. Practic, nu am făcut altceva decât să încercăm să controlăm cât am putut problema hoţilor. Şi mai este un aspect, conductele care ne-au fost furate până acum nu pot fi ridicate decât în mod organizat cu o macara, cu o maşină mare. Da, sunt şi hoţi mici care vin cu barosul la spart de conductă, dar loviturile mari se dau în mod organizat, cu utilaje şi aparate de sudură. De ce nu a păzit Poliţia Locală conducta ca să nu se fure?", a comentat omul de afaceri.

Acesta a povestit că la momentul la care Poliţia Locală l-a contactat pe fiul său Gogu Mihuţescu-Cioabă, administratorul "Laromet Transib", cei doi erau în Austria într-o clinică, unde seniorul şi-a făcut investigaţii medicale. "Ce era să facă? Să mă lase pe mine pe patul de spital şi să fugă în ţară, la Brăila? Când a vorbit la telefon cu cel care sunase la la Poliţia Locală i-a spus «las că vă aranjez eu pe voi!», după care i-a închis telefonul. Şi aşa s-a şi întâmplat: ne-am trezit amendaţi cu jumătate de miliard de lei (lei vechi - n.r.). Şi ne-a mai reclamat şi la Garda de Mediu. Comisarii ne-au sunat că vor să vină la faţa locului să vadă cum stau lucrurile. Le-am arătat tot ce ne-au cerut, inclusiv zona unde noi făcusem curăţenie, iar, în final, ne-au zis să vină băiatul meu la sediul instituţiei să îi spună ce mai are de făcut ca totul să fie în regulă. Numai că atunci când a ajuns băiatul meu acolo i-a zis că trebuie să te amendăm că v-am prins lucrând. De fapt, ei or fi văzut hoţii la lucru pentru că noi am oprit totul după ce s-a întâmplat cu Poliţia Locală. Şi, oricum, până atunci nu făcusem altceva decât să ridicăm bucăţile de conducte pe care hoţii şi le pregătiseră să le fure. Cum vine asta: mai întâi ne chemi să ne îndrumi ce e de făcut să fie totul legal după care ne tragi amendă? Adică îşi bat joc de noi sau cum? Nu este normal aşa ceva", s-a arătat revoltat seniorul Mihuţescu-Cioabă. De asemenea, sursa citată a precizat că va contesta în instanţă amenda de la Garda de Mediu şi că nu mai preia niciun troson de conductă până când nu are o discuţie şi cu primarul municipiului, Aurel Simionescu, de la care aşteaptă un sprijin în rezolvarea problemelor. "Dacă în continuare se întârzie cu actele oficiale ca să putem lucra, ne gândim serios să reziliem contractul, mai ales că vine iarna şi nu ar mai fi timp necesar să demolăm tot ce am cumpărat şi să facem curăţenie în urma noastră, aşa cum ne-am angajat. (...) Mă întreb dacă unei firme venite să facă, până la urmă, curăţenie într-un oraş i se întâmplă asemenea abuzuri, ce li se poate întâmpla unor investitori? Poate de aceea fuge toată lumea de Brăila. Aici oamenii din instituţii sunt hiene care vor să te sfâşie, nicidecum să te ajute ca să-ţi derulezi corect afacerile. Îi întreb pe brăileni, unde am greşit? Cumva venind să lucrez aici, în oraş, şi astfel deranjând atât de multă lume?", a mai spus Mihuţescu.
Întrebat la cine face referire atunci când spune că a deranjat multă lume, omul de afaceri a evitat un răspuns clar, lăsând doar să se înţeleagă că, cel mai probabil, anumite firme locale s-ar fi putut simţi ameninţate de prezenţa pe teritoriul lor a unui competitor străin şi, prin resorturi ilicite, au determinat o reacţie dură, de intimidare a "intrusului", din partea unor instituţii care ar fi putut lejer gestiona situaţia prin avertismente şi măsuri de intrare în legalitate, acolo unde era cazul. Este vorba, desigur, de firme interesate în valorificarea fierului vechi.

Traian Jipa: "Nu este un abuz că am aplicat legea!"

Contactat de reporterii "Obiectiv", şeful Poliţiei Locale, Traian Jipa, a respins acuzaţiile lui Mihuţescu - Cioabă arătând că instituţia nu a făcut altceva decât să-şi facă datoria. "Nu este un abuz că am aplicat legea, care spune foarte clar că trebuia să aibă autorizaţie de demolare şi nu o avea. De altfel, nici la acest moment nu este emisă autorizaţia respectivă. Amenda aplicată este la jumătatea maximului prevăzut de lege în astfel de cazuri. Aşadar, dacă s-ar fi dorit răul cuiva, aşa cum se insinuează, se putea da amendă maximă, dar nu asta a fost intenţia. Dacă se consideră nedreptăţit se poate adresa instanţei, singura care poate constata şi îndrepta o eventuală eroare în procedura aplicată de noi", a spus Jipa. În ce priveşte paza reţelei urbane de termoficare, sursa citată a punctat faptul că instituţia pe care o conduce a inclus-o din oficiu pe lista obiectivelor date în consemn poliţiştilor locali. "Poliţia Locală a avut, pe vremea când funcţiona SC CET, în pază conducta, însă ne-am retras pentru că nu primisem banii la timp. Ulterior, a fost angajată o firmă privată, însă şi aceasta s-a retras. Din proprie iniţiativă şi neaşteptând ca domnul primar să ne traseze sarcină, am inclus reţeaua de termoficare de la intrare în oraş până în cartierul Progresul pe lista obiectivelor păzite de noi. Tocmai de aceea porţiunea de conducte din oraş a rămas intactă. Ce s-a întâmplat de la Chiscani până la intrarea în oraş nu era treaba noastră", a mai spus sursa citată.

Hoţii dau atacuri susţinute la conducta de termoficare

Experienţa "Laromet" la Brăila a început la mijlocul lunii iulie, după ce s-a semnat contractul privind casarea şi valorificarea la fier vechi a reţelei urbane de termoficare din municipiu. După cum se cunoaşte, societatea îl are drept asociat principal pe Gogu Mihuţescu Cioabă (născut în 1985), potrivit informaţiilor din presa centrală, nepotul de văr al autointitulatului rege al rromilor, Daniel Cioabă. Achiziţia de la Brăila s-a făcut în urma unei negocieri directe, organizate de operatorul public de apă-canal-epurare CUP Dunărea Brăila, după mai multe licitaţii la care nu s-a înscris niciun ofertant. De precizat că la negocierea directă a participat şi firma "Mioriţa Com" aparţinând omului de afaceri Cornel Cloşcă, companie care a valorificat la fier vechi în trecut şi porţiunea de magistrală de termoficare aflată în proprietatea falimentarei SC "CET" SA. Revenind, pentru reţeaua supraterană de conducte municipalitatea va încasa de la "Laromet" Sibiu 0,4 lei pentru fiecare kilogram de material reciclabil recuperat. Procedura stabileşte că pentru fiecare diametru de conductă în parte, în prezenţa unui reprezentant al municipalităţii, se taie un metru de ţeavă şi se cântăreşte. Valoarea astfel rezultată este considerată etalon pentru calculul sumelor cuvenite bugetului local.
În actele oficiale privind reţeaua de termoficare urbană se face referire la o lungime totală de 65,71 km de conducte cu diferite diametre, din care circa 30 km sunt ţevi de medii şi mari dimensiuni. Toate acestea au o valoare de inventar de peste 170,5 milioane lei.
Reamintim că, la finalul lunii trecute, "Obiectiv" a semnalat faptul că firma sibiană a început lucrările de demolare fără a avea emisă autorizaţia de desfiinţare, explicaţia furnizată la vremea respectivă de către Gogu Mihuţescu Cioabă, bunicul patronului "Laromet Transib", fiind aceea că a grăbit lucrurile din cauza hoţilor de fier vechi, care fură porţiuni din conducte într-un ritm alarmant.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro