Mergi la conţinutul principal

Bauturi racoritoare tinute in soare - un atentat la sanatatea consumatorilor

In ultimele zile, consumul de bauturi racoritoare a crescut direct proportional cu gradele celsius de pe termometre. Adica in proportie geometrica, deoarece, chinuiti de arsita, brailenii beau sucuri si ape minerale in cantitati industriale. In anumite situatii, insa, licorile respective potolesc setea, pe termen scurt, dar pe termen lung pot imbolnavi consumatorii. Si asta nu doar din cauza chimicalelor pe care le contin majoritatea sucurilor de pe piata, ci si din cauza inconstientei unor comercianti care le depoziteaza ore intregi in bataia directa a razelor solare. Un periplu facut, ieri, de reporterii nostri pe raza municipiului a demonstrat faptul ca nu doar magazinele angro fara pretentii tin baxurile de sucuri, bere si apa minerala in soare, dar si supermarket-urile cu staif, gen "Billa" sau "XXL". Cu o precizare: neregulile s-au constatat doar la "Billa" de pe Str. Transilvaniei. Pe platoul de linga supermarket-ul "Billa" de pe Sos. Buzaului nu se aflau - ieri - baxuri de bauturi racoritoare.
De cind a inceput caldura, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Braila a controlat zece comercianti de bauturi racoritoare, iar la sapte dintre ei au gasit nereguli privind modul de depozitare si au aplicat sanctiuni. Care sanctiuni insumeaza 10.000 lei (100 milioane de lei vechi), deci sint substantiale. Din pacate, cei in cauza au platit amenzile si atit: situatia a ramas aceeasi. "In pofida masurilor luate de inspectorii nostri, comerciantii nu se conformeaza conditiilor de depozitare prevazute de producator, adica sa fereasca aceste produse de razele soarelui sau de inghet, in cazul sezonului rece. In mod normal, ar trebui sa existe depozite speciale, in care sa se asigure temperaturile optime de pastrare a acestor produse. Unii comercianti braileni considera, insa, ca daca tin baxurile cu sucuri sub o umbrela de soare si stropesc cu apa de jur imprejur au rezolvat problema. Altii nu fac nici atit! Vom contiua seria controalelor si vom aplica sanctiuni pina cind vor fi respectate normele de depozitare", ne-a declarat Daniel Serea, directorul OJPC Braila. Acesta a evitat sa mentioneze denumirea firmelor amendate pentru nerespectarea conditiilor de depozitare a bauturilor racoritoare.
Ce efecte pot avea sucurile tinute in soare asupra sanatatii consumatorilor? "Produsele cu continut de zahar si sucuri naturale depozitate necorespunzator pot fermenta, provocind tulburari digestive", ne-a explicat dr Mihaela Lupu, seful Compartimentului Igiena Alimentatiei, din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu