Barja scufundată la Hârşova ar putea lăsa Brăila fără apă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Barja scufundată la Hârşova ar putea lăsa Brăila fără apă

* unda de poluare era aşteptată în zona noastră încă de ieri, de la ora 18.00 * este pentru a doua oară, în ultimele două luni, când Brăila se confruntă cu o poluare de amploare pe Dunăre

Barja scufundată ieri dimineaţă în apropiere de Hârşova ar putea afecta alimentarea cu apă a municipiului Brăila. Autorităţile locale au început de ieri să monitorizeze concentraţia de fosfor din fluviu, iar Compania de Utilităţi Publice (CUP) "Dunărea" a primit dispoziţie din partea Primăriei să îşi facă rezerve de apă. "În funcţie de cât de concentrată va fi unda de poluare, e posibil ca alimentarea cu apă din Dunăre să fie întreruptă pentru o perioadă. Se fac măsurători din oră în oră şi, în funcţie de rezultate, se va decide dacă apa din Dunăre mai poate fi captată sau nu. Cu rezervele existente, se poate asigura alimentarea cu apă a populaţiei pentru o perioadă de 24 de ore. Sperăm, totuşi, că nu va fi cazul să fie impuse restricţii", ne-a spus, ieri, primarul Aurel Simionescu.
Analizele sunt efectuate atât în laboratorul CUP "Dunărea", cât şi în cel al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA). "Noi am luat probe la ora 12.00, la Berteşti, la punctul de intrare a Dunării în judeţul nostru şi urmează să prelevăm şi după ora 18.00, când este aşteptată unda de poluare pe sectorul brăilean al fluviului. Pentru determinarea concentraţiei de fosfor, analizele durează câteva ore, deci rezultatele finale nu pot fi cunoscute pe loc. Oricum, având în vedere că debitul Dunării este foarte mare în momentul de faţă, situându-se la 11.000 metri cubi pe secundă, cantitatea de fosfor provenită din încărcătura barjei scufundate va fi mult diluată până să ajungă în zona noastră", ne-a explicat, ieri după-amiază, Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.
Cel mai probabil din cauza condiţiilor meteorologice, o barjă aflată sub pavilion moldovenesc s-a scufundat duminică dimineaţă, în jurul orei 4.00, în dreptul localităţii Hârşova, la circa 50 de metri de malul stâng al Dunării. La bord se aflau peste 900 tone de fosfaţi sub formă de îngrăşământ agricol. Teoretic, încărcătura era închisă ermetic în interiorul barjei, însă se pare că apa a reuşit să pătrundă înăuntru şi să "spele" îngrăşământul, astfel că formarea unei unde de poluare era inevitabilă. Conducerea Direcţiei Apelor Dobrogea-Litoral a anunţat că va încerca să scoată cât mai repede barja la suprafaţă, astfel încât cantitatea de substanţă poluantă scursă în Dunăre să fie redusă la minimum. Cât de puternică va fi unda de poluare care va ajunge în dreptul Brăilei depinde, aşadar, de cât de repede va fi scoasă barja şi de cât de etanşe erau capacele de deasupra încărcăturii.
Reamintim că, în urmă cu doar câteva săptămâni, Brăila a mai fost afectată de un accident ecologic produs pe Dunăre. Scurgerile de substanţe chimice dintr-un rezevor al unei fabrici de aluminiu din Ungaria au provocat o adevărată isterie în oraşul nostru, din cauza zvonurilor conform cărora apa fluviului era cancerigenă şi autorităţile încearcau să ascundă acest lucru. Panica a durat doar două zile, timp în care rafturile magazinelor au fost golite de toate baxurile de apă plată şi minerală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro