Mergi la conţinutul principal

Bani de la CJ Brăila pentru restaurarea picturilor din Biserica Greacă

* este vorba despre ultima parte din proiectul de conservare și restaurare a Bisericii ”Buna Vestire” din Brăila * consilierii județeni au aprobat în cadrul ultimei ședințe ordinare de anul trecut să aloce 500.000 lei pentru a contribui la această etapă, ce nu a putut fi pusă în operă odată cu reabilitarea clădirii Monument Istoric * devizul estimativ al lucrărilor rămase de executat în cadrul proiectului Parohiei Mixte Romano-Elene este de 2.345.113,03 lei

 

Biserica Greacă din Brăila se pregătește să intre în ultima etapă privind reabilitarea clădirii Monument Istoric: restaurarea picturilor. În cadrul celei mai recente ședinte ordinare a Consiliului Județean Brăila a fost aprobat un proiect privind alocarea unei finanțări, în 2022, tocmai pentru acest deziderat. Concret, discutăm despre 500.000 lei, sprijin financiar din partea CJ Brăila pentru Parohia Mixtă Romano-Elenă ”Buna Vestire”, în vederea finanțării lucrărilor de conservare-restaurare și integrare estetică a picturii murale pentru anul 2022. Aceasta fiind ultima etapă din cadrul proiectului de conservare-restaurare a Bisericii Monument Istoric.

După cum reiese din referatul de aprobare al proiectului, Parohia „Buna Vestire” Brăila a solicitat acest sprijin financiar de la CJ Brăila, în baza Ordonanței Guvernului nr. 82/2001, privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România. Pe scurt, legislația în vigoare stabilește că din bugetele locale ale județelor se pot aloca sume pentru completarea fondurilor proprii ale unităților de cult destinate construirii, în condițiile aprobării documentațiilor tehnico-economice, precum și a reparării lăcașurilor de cult, conservării și întreținerii bunurilor de patrimoniu aparținând cultelor religioase.

În cererea de solicitare a sprijinului financiar se precizează că devizul estimativ al lucrărilor este de 2.345.113,03 lei. (...) Având în vedere importanța istorică a acestui obiectiv, cât și faptul că Biserica «Buna Vestire» din Brăila, recunoscută ca Biserica Greacă, a trecut de la grupa de monument istoric de grupă B, de importanță locală, la grupa A, de importanță națională universală (conform Ordinului Ministerului Culturii nr. 2.487/1.07.2015), propunem alocarea sumei de 500.000 lei din bugetul propriu al Județului Brăila, pentru anul 2022. Alocarea sumei menționate va putea fi acordată solicitantului numai după semnarea protocolului de finanțare, de către ambele părți”, se precizează în referatul de aprobare al proiectului.

Tot cu această ocazie, consilierii județeni au aprobat și modelul protocolului ce se va încheia între CJ Brăila și Parohie.

 

Chiriac: «Cred că este un lucru normal și firesc să dăm o mână de ajutor»

În adresa înaintată de reprezentanții Bisericii către CJ Brăila se specifică faptul că în perioada 2018-2021 Parohia a implementat proiectul european ”Consolidare, restaurare, conservarea și punerea în valoare a Bisericii «Buna Vestire» Brăila”, în cadrul căruia lucrările pentru restaurarea picturii nu au putut fi cuprinse, deoarece se depășea bugetul alocat. Tot aceștia subliniază că prin acest proiect au fost executate doar lucrări de consolidare a stratului pictural pe o suprafață de 1.800 mp dintr-un total de 3.000 mp.

La ședința ordinară a CJ Brăila, consilierul județean PNL Marian Căpățînă a dorit să știe dacă în sală se afla prezent vreun reprezentant al Bisericii, însă președintele Francisk Chiriac a explicat că ședința s-a suprapus cu slujba religioasă, astfel că proiectul a fost supus dezbaterii în lipsa membrilor Parohiei.

”Este edificiu de clasă 1A, Monument Istoric. Este singurul din Municipiul și Județul Brăila și cred că este un lucru normal și firesc să dăm o mână de ajutor, astfel încât să îl aducem la final. Pentru că a mai rămas doar pictura”, a declarat Chiriac, fiind completat de Marian Căpățînă cu precizarea că acest monument este totodată și cea mai mare Biserică Elenă din afara Greciei.

Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro