Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bancile care nu afisau corect cursul de schimb valutar au fost sanctionate de OJPC Braila

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Braila au controlat, recent, sase banci si cinci case de schimb valutar. Verificarile au vizat masura in care se respecta Ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 484/11 octombrie 2005, privind unele masuri de informare a consumatorilor, de catre agentii economici ce efectueaza schimb de valuta. Potrivit respectivului ordin, cursul de schimb trebuie afisat la loc vizibil atit in interiorul, cit si in exteriorul bancii sau casei de schimb. Informatiile trebuie scrise pe acelasi suport sau panou, intr-o culoare contrastanta fata de fundalul monocolor. In exterior, inaltimea minima a literelor si cifrelor trebuie sa fie de 8 cm, grosimea de 1 cm, iar distanta intre cuvinte de 2 cm. In interior, literele trebuie sa fie inalte de minim 8 mm, groase de 1 mm, iar distanta intre cuvinte sa se incadreze la 2 mm. Cursul afisat trebuie sa includa si comisionul practicat de agentul economic.
In urma controlului, inspectorii au gasit doua banci care nu afisau deloc aceste informatii, pe care le-au amendat cu cite 5 milioane de lei. De asemenea, la patru case de schimb informatiile erau afisate, dar nu conform standardelor prevazute, drept pentru care agentii economici respectivi au primit avertismente.
Un alt aspect des intilnit la casele de schimb, dar care nu a iesit la iveala in timpul controlului de rutina, este faptul ca se refuza schimbarea bancnotelor uzate, rupte sau iesite din uz. "In mod normal, nu trebuie refuzata schimbarea oricarei bancnote, indiferent de starea in care se gaseste aceasta. Chiar si bancnotele iesite din uz trebuie retinute, conform prevederilor Bancii Nationale. Clientii care sint refuzati la schimb trebuie sa faca reclamatie, iar noi ne vom ocupa de caz", ne-a declarat Elena Marinescu, consilier superior in cadrul OJPC Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii