Cumva pensionarilor li s-ar fi mărit pensiile mai repede dacă Balcan rămânea în PSD? Cumva firmele din Brăila ar fi avut acces "la liber" la licitaţiile pe bani publici, dacă Balcan rămânea să-l înfrunte pe Stancu în PSD? Aiurea! Viorel Balcan nu este vreun dizident al regimului stăncian din PSD pentru simplul motiv că el şi nu altcineva l-a urcat în fruntea Consiliului Judeţean. Să dăm puţin timpul înapoi şi să readucem în prim plan legendele urbane care circulau în perioada 2002- 2004. Balcan râgâia de bani, suficient cât să-şi înalţe două vile şi să-şi schimbe maşinile ca pe chiloţi. La vremea respectivă căpătase şi-o poreclă. I se spunea senatorul "Da' io ce mănânc?". Patronii conştiincioşi aveau grijă de bunăstarea senatorului, preşedinte al partidului de guvernământ - filiala brăileană. Au venit alegerile locale. Era nevoie de bani mulţi pentru campania electorală. Cine-a cotizat ca s-astupe găurile din bugetul PSD, găuri pe care patronii vlăguiţi în cei patru ani de "flămânzeală" nu mai aveau forţa s-o facă? Unul şi bun: Gheorghe Bunea Stancu, cel care, "grijuliu" de felul lui, a consemnat în acte ajutoarele cu care "Concivia" a participat la confortul senatorului. Da, numai că Stancu a pus condiţii - preşedinţia CJ, după care, cum era de aşteptat, i-a suflat lui Balcan şi preşedinţia partidului. Cu alte cuvinte, Balcan şi-a făcut-o cu mâna lui. Ştia cu cine se pune, dar cu toate astea n-a rezistat tentaţiei, crezând probabil că o să-i iasă toate mutările, ca la şah. Ce-a urmat se ştie: Balcan a fost tras pe linie moartă, apoi i s-a fluturat pe sub nas "jucăria" numită Primăria Brăilei şi într-un final i s-a oferit un colegiu bunişor aş zice, comparativ cu Doru Damian, care a primit cel mai greu sector: Colegiul II. Ce vreau să subliniez este faptul că Viorel Balcan nu a părăsit PSD-ul pentru că l-a deranjat maniera de a conduce a lui Bunea Stancu, cu care de altfel are multe în comun. Singura diferenţă este că Balcan, cel puţin în relaţiile cu presa, înjură ziariştii la telefon şi nu "în direct", în conferinţele de presă. În acest context, pot să pun pariu că dacă preşedintele CJ îi dădea lucrări cu ghiotura la "Drumuri şi poduri", dacă îl numea şi pe fecioru-său în funcţia de director la "Drumuri Naţionale", dacă îi garanta că în 2012 o să-l susţină să candideze la primăria Brăilei sau ca parlamentar într-un colegiu de la ţară, cu succes asigurat, Balcan n-ar fi rupt rândurile.
Totuşi, din punctul meu de vedere, plecarea lui Viorel Balcan ar putea fi, fără glumă, chiar benefică atât pentru PSD cât şi pentru oamenii din jurul lui Gheorghe Bunea Stancu. Să mă explic: prin plecarea lui Balcan la PDL, Bunea Stancu va abandona ideea de a migra în rândul democrat-liberalilor brăileni, aşa cum s-a tot zvonit. El va rămâne şi cu funcţia de preşedinte al CJ, şi cu banii lui cu tot, în PSD. Asta înseamnă că la Brăila, PDL-ul, cu toate marionetele plasate în posturi cheie, nu va reuşi să facă legea în oraş, cu preşedinţia CJ şi primăria deţinute de PSD şi cu un om ca Bunea Stancu la cârma celui mai important partid din opoziţie. Pe de altă parte, plecarea lui Balcan îl va determina pe Stancu să se repoziţioneze în sânul propriului partid sub aspectul comportamentului. Asta înseamnă că va trebui, în primul rând, să înveţe să discute civilizat. Nu ajunge, însă. Pentru a construi o echipă veritabilă în PSD, Stancu trebuie să-şi calce pe suflet şi să sprijine promovarea oamenilor în funcţie de abilităţi şi competenţe, şi nu după cât de bine-l linguşesc. Altminteri, el riscă să stingă lumina la PSD Brăila.
În acest punct al editorialului aflu că Balcan deja s-a înscris la PDL. Cu alte cuvinte, înţeleg că a fost acceptată condiţia sa de a fi candidatul acestui partid la Primăria Brăilei, în 2012. Vă daţi seama ce-ar însemna pentru brăileni şi pentru mediul de afaceri ca Balcan să pună mâna pe primărie? Doamne fereşte!