Mergi la conţinutul principal

BAC 2022. Comedia, subiectul ce a ”picat” la română

* la proba de Limba și literatura română de ieri candidații de la real și tehnologic au trebuit să prezinte particularitățile unei comedii studiate, în timp ce colegii lor de la uman și pedagogic au avut de caracterizat un personaj dintr-o comedie studiată * examenul continuă astăzi cu proba la Matematică/Istorie

 

Cu mari emoții, absolvenții brăileni au participat ieri la prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, cea la Limba și literatura română. Subiectele au fost adecvate pentru fiecare profil (uman, real, tehnologic și vocațional), primele două părți fiind comune tuturor specializărilor. Astfel, la primul subiect, candidații au avut de rezolvat mai multe exerciții pe baza unui text din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, dar și să argumenteze într-un text de minimum 150 cuvinte dacă ”întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție”. Apoi, la subiectul al doilea, elevii au avut de prezentat perspectiva narativă dintr-un fragment scris de Cezar Petrescu – ”Întunecare”. În final, subiectul al treilea, eseu, a fost diferit pentru absolvenții de la real și uman. Primii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate, în timp ce candidații de la uman au avut de realizat caracterizarea unui personaj dintr-o comedie studiată.

Odată ce au ieșit din sălile de examen absolvenții din Brăila au putut răsufla ușurați, mulțumiți de subiectele primite. ”A fost bine că a picat comedia. Bine, eu oricum știam toate operele, deci m-aș fi descurcat orice ar fi fost. Acum aștept să văd ce notă voi lua. Eu zic oricum că va fi sigur peste 9, 9,5. Depinde de corectură, ne-a spus Raluca B. ”Vai ce mă bucur că a picat comedia! Chiar am învățat-o foarte bine și când am primit foaia m-am uitat direct la subiectul III și am zis: E bine! Dacă ar fi picat poezie m-ar fi pus puțin în dificultate. Așa, fiind comedia, chiar mă aștept la o notă mare”, ne-a spus și Andrei N.

 

Doar 18 candidați brăileni au absentat la română

Potrivit datelor transmise de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, la proba de Limba și literatura română au fost așteptați să participe 1.488 candidați din promoția curentă și promoțiile anterioare, din care doar 18 au absentat. Examenul s-a desfășurat fără probleme, fără să se înregistreze cazuri de fraudă. În schimb, la nivel național, 39 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă, după cum a raportat Ministerul Educației.

Examenul de Bacalaureat continuă astăzi, 21 iunie, cu proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), iar miercuri, 22 iunie, cu proba la alegere a profilului și specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie. Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

În total, la probele scrise ale examenului de Bacalaureat s-au înscris 1.593 candidați din Brăila, 1.427 din promoția curentă (2022) și 166 din promoțiile anterioare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro