Bătrânii au ales şi de această dată viitorul judeţului şi al municipiului Brăila. Trist sau nu, cert este că tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani au fost extrem de dezinteresaţi faţă de alegerile locale, chiar dacă acestea s-au desfăşurat într-un singur tur de scrutin şi au decis soarta judeţului şi a municipiului pentru următorii 4 ani de zile. Potrivit statisticilor postate, ieri, în timp real, pe site-ul Biroului Electoral Central, încă de la ora 7:00 (momentul zero al votului) şi până la închiderea secţiilor de votare la ora 21:00, prezenţa la urne în Brăila a fost dominată de persoane cu vârsta cuprinsă între 45 şi 64 de ani, 55.000 la număr. Mai exact, aceştia au reprezentat 39,28% dintre alegătorii prezenţi la vot până la ora 21:00. Însă tot la acest capitol, trebuie subliniat că şi brăilenii cu vârsta de peste 65 de ani au mers masiv la vot spre deosebire de tineri. Adică, dacă dintre cei cu vârsta de până în 34 de ani doar 16,6% (23.250 tineri) au decis să îşi exprime opţiunea electorală, sexagenarii şi cei mai în vârstă au mers la urne în procent de 24,07% (33.700 vârstnici). Am putea spune că cei care mai spală obrazul tinerilor, sunt brăilenii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 44 de ani. Potrivit statisticii BEC, aceştia s-au prezentat la secţiile de votare în număr de 26.800, adică în proporţie de 19,9%.
Precizăm că în judeţul Brăila s-au aflat 299.226 de persoane pe liste, care erau aşteptate la vot în cele 281 de secţii. Dintre acestea doar 139.643 au ales să ştampileze buletinele. Procentual vorbind, doar 46,7% dintre brăilenii din judeţ şi-au exprimat votul. Locuitorii din municipiu au fost şi mai dezinteresaţi. 36,88% dintre cei cu drept de vot au decis soarta oraşului, adică nici măcar jumătate din numărul alegătorilor de pe liste.
Cum a decurs prezenţa la vot pe parcursul zilei
Deşi trendul prezenţei la vot a fost unul crescător pe parcursul întregii zile este lesne de înţeles că numărul celor interesaţi de soarta judeţului nu a fost foarte ridicat. La ora 9:30, doar 7,51% dintre alegătorii din judeţul Brăila îşi exprimaseră deja opţiunea, în timp ce la nivelul municipiului, prezenţa era de doar 5,6%. La prima raportare a BEC, de la ora 10:30 - 9,17% dintre brăileni votaseră, judeţul nostru fiind atunci pe locul 16 în topul prezenţei la vot. La ora 13:00, Brăila figura pe liste cu 22,09% prezenţă, cu puţin peste media naţională. La nivel naţional, doar 21,12% dintre cetăţenii înscrişi pe listele electorale puseseră deja ştampila pe buletinele de votare. Următoarea raportare a BEC de la ora 16:00, poziţiona judeţul Brăila pe locul 33 în topul judeţelor, ca prezenţă la urne, având un procent de 30,25%. În topul urban, brăilenii se situau pe locul 34, cu 24,07% prezenţă la vot, însă în cel rural, stăteau ceva mai bine, clasându-se pe poziţia 15, cu 42,57% prezenţă la vot. Chiar şi la o oră şi jumătate până la închiderea urnelor, brăilenii nu păreau prea grăbiţi să-şi aleagă un nou primar sau viitorii consilieri locali şi judeţeni. La ora 19.30, prezenţa la vot înregistrată la nivelul judeţului nostru era de 42,98%, în timp ce media la nivel naţional - 44,54%. În municipiu, diferenţa era chiar şi mai mare. Doar 33,68% dintre cetăţenii cu drept de vot ştampilaseră buletinele până la acea oră.
La ora 21:00, judeţul Brăila se poziţiona pe locul 31 în top, cu un procent de 46,7%. Localităţile brăilene care au reuşit să ne spele obrazul în ceea ce priveşte prezenţa la urnele de vot sunt satul Pîntecani (87,41%), satul Drogu (80,97%) şi satul Zamfireşti (80,2%), toate din comuna Galbenu. Restul satelor şi comunelor brăilene nu au reuşit să treacă de pragul de 80%. În cele trei oraşe componente ale judeţului, prezenţa a fost următoarea: Făurei - 62,81%, Ianca - 49,39% şi Însurăţei - 46,5%.
Candidaţii s-au înghesuit, duminică dimineaţă, la urne
Cei mai mulţi dintre candidaţii la Primăria Brăila s-au prezentat încă de dimineaţă la secţiile de votare. Primul a fost liberalul Cătălin Boboc, care, la ora 9:00, însoţit de familie, colegi de partid, dar şi o parte a candidaţilor pentru Consiliul Local Municipal şi Judeţean, a mers la Şcoala Gimnazială "Sandu Aldea" pentru a-şi exprima opţiunea electorală. "Am votat cu încrederea că Brăila se va rupe definitiv de trecut. Pot să spun că am votat pentru viitor. Avem nevoie să pornim pe un nou drum. (...) Mesajul pentru brăileni este unul singur: să aibă încredere că dacă ne desprindem de trecut, putem să avem împreună un viitor foarte bun şi putem să ne regăsim speranţa şi încrederea în noi, în oraşul nostru şi să facem din Brăila ceea ce ne dorim cu toţii", a declarat Cătălin Boboc, imediat după ce a ieşit din secţia de votare.
La rândul său, candidatul PSD la Primărie, Marian Dragomir, a mers la urne la ora 10:00. Acesta s-a prezentat la Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" din cartierul Hipodrom, alături de fiul său, de primarul Aurel Simionescu, dar şi de câţiva candidaţi la viitoarele CLM şi CJ. "Am votat cu încredere, cu gânduri bune. Am votat pentru a continua toate proiectele existente, dar şi pentru a veni cu o abordare nouă, care să ne facă să ne mândrim cu oraşul nostru. Sunt însoţit de domnul primar Aurel Simionescu şi de o echipă de consilieri tânără, puternică pentru a putea să ne punem amprenta pe proiectele propuse brăilenilor. Deja, de luni, începem să transformăm aceste proiecte în realitate, pentru a avea cu toţii oraşul pe care ni-l dorim", a afirmat la rândul său Dragomir.
Până în ora 12:00 au votat şi primarul Aurel Simionescu, dar şi majoritatea candidaţilor la Primărie şi consilii, dintre care îi amintim pe: Marioara Nistor (UNPR), fostul arhitect-şef Marian Ion (independent), Simona Drăghincescu (PND), Cristian Techiu (independent), Dan Păun şi Daniela Rădulescu (ALDE), Marian Căpăţînă (independent). (Alexandru NECULA)
Remember 2004 - 2008 - 2012. PSD călare pe dreapta fărâmiţată
În ultimii 12 ani, la Brăila, cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat în 2004: 55,66% în municipiu şi 58,49% la nivelul judeţului. A fost anul când s-a schimbat "garda" la municipiu, după ce oraşul s-a aflat o lungă perioadă sub influenţa răposatului "Tataia", primarul Anton Lungu. A fost anul în care liberalul Constantin Cibu l-a învins în turul II pe Aurel Simionescu, aruncat în cursă de PSD, pe ultima sută de metri, după ce social-democraţii au înţeles din sondaje că vor pierde pe mâna lui Lungu. A fost anul în care PNL plus PD au atins 40% în CJ şi aproape 45% în CLM. A fost anul în care pentru ultima dată PRM a intrat în CLM şi în CJ cu peste 10%. A fost anul în care, cu sprijinul PRM, Gheorghe Bunea Stancu a fost ales preşedinte al CJ, dintre consilierii judeţeni, după aceleaşi reguli după care va fi desemnat şeful judeţului şi în acest an. Şi acum, în 2016, asistăm la o schimbare de "garnitură". E vremea tinerilor, pare deviza marilor favorite PNL şi PSD. Şi acum, în 2016, miza este una importantă, mai ales că s-a revenit la alegerea preşedintelui CJ la fel ca în 2004. Cu toate acestea, prezenţa la vot a brăilenilor este comparabilă mai degrabă cu 2008 când a fost extrem de slabă: 36,96% pe municipiu şi 45,97% la nivel de judeţ. 2008 este anul când Gheorghe Bunea Stancu a fost ales preşedinte al CJ prin vot direct, într-un singur tur şi anul în care Aurel Simionescu a câştigat Primăria municipiului. Surprinzător este însă faptul că PNL şi PDL (înfiinţat prin fuziunea dintre PD şi partidul liberal-democrat) au scos nişte scoruri foarte bune. Mai exact, împreună aveau 15 mandate de consilieri municipali din 27, şi 17 mandate de consilieri judeţeni din 33. Practic, puteau sta "călare" pe PSD. Din păcate, orgoliile dreptei, de fapt ale liderilor de la centru şi din teritoriu au ucis din faşă şansele unei Opoziţii puternice la Brăila. Mai trebuie reamintit faptul că în 2008, Simona Drăghincescu intră prima dată în cursa pentru funcţia de primar din partea PNŢCD şi obţine peste 5000 de voturi (7,45%), dar partidul nu atinge pragul şi nu intră în CLM.
În 2012, animatorul campaniei electorale a fost Sergiu Diacomatu, bătălia sa cu Stancu fiind, poate, explicaţia unei prezenţe bune la vot: 51,33% pe municipiu şi 57,07% la nivelul judeţului. Diacomatu a pierdut în faţa maşinăriei USL, alianţa mamut PSD-PNL, care-a măturat concurenţa, asta în ciuda faptului că, pe municipiu, a reuşit să obţină mai multe voturi decât adversarul Gheorghe Bunea Stancu. PDL a format Alianţa pentru viitorul Brăilei şi a obţinut, cu greu, 11,64% la CLM şi 14% la CJ. Pe rămăşiţele PRM s-a ridicat PPDD, un partid la fel de găunos care-a câştigat 14% la CLM şi 22% la CJ. Trebuie reamintit că Simona Drăghincescu s-a clasat pe locul 2, în cursa pentru funcţia de primar, ca independent, obţinând 17.157 de voturi (18,34%). În acelaşi an a intrat în CLM, Uniunea Ecologistă din România, reprezentată de Dan Păun, care a obţinut 2 mandate de consilier municipal. Ce-a mai rămas din partidele şi alianţele votate de brăileni în 2012? Nimic. Doar independentul Marian Căpăţână, care a candidat şi a câştigat atunci funcţia de consilier judeţean, obţinând singur 8102 voturi (8,85%). (Monica PARASCHIV)
Atacurile electorale nu au lipsit
Ziua votului nu a fost lipsită de incidente electorale, iar poliţiştii au avut de muncă pentru a stabili dacă cele sesizate se confirmă. Reprezentanţii partidelor politice s-au apucat, ieri, să arunce cu acuze unii la adresa altora.
Încă de duminică dimineaţa, sesizările au venit, una după alta, atât la redacţia Obiectiv - Vocea Brăilei, cât şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Este vorba despre trei cazuri mai cu "cântec", unul înregistrat la Şcoala nr. 9 din municipiu şi alte două în zona secţiilor de votare din Radu Negru şi Ansamblul Buzăului.
Poliţiştii au dat startul verificărilor în urma unei sesizări privind încălcarea Legii 115/ 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. La secţia de votare din cadrul Şcolii Generale nr. 9 din municipiu ar fi fost identificat un bărbat care se apucase de numărat şi notat pe o listă persoanele venite la vot, ceea ce nu era legal. "S-a primit o sesizare şi se efectuează cercetări pentru a se vedea dacă au fost încălcate prevederile Legii 115/ 2015", a declarat Laura Dan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Aceasta nu a fost singura sesizare primită de poliţiştii brăileni. Au mai fost raportate incidente ce vizau distribuirea de fluturaşi electorali, care erau meniţi să îi determine pe oameni să nu voteze cu un anumit partid. Ieri, în jurul orei 14.30, IPJ Brăila ne-a confirmat că s-au primit cele două sesizări privind atacurile electorale, în zona Şcolii "Vlaicu Vodă", de pe strada Chişinău, şi intersecţia str. Simion Bărnuţiu cu Gh. Constantinescu (Ansamblul Buzăului). În ambele cauze cercetările sunt în desfăşurare.
Mai pe seară, în jurul orei 18.00, chiar primarul de la Şuţeşti ne-a relatat faptul că PSD-iştii au dus oamenii din localitate la vot, ba chiar i-au transportat cu maşinile personale. Legat de acest caz, la poliţie nu a ajuns vreo reclamaţie. "Nu am primit nicio sesizare de la Şuţeşti că ar fi fost transportate persoane la secţia de votare", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ. (Alina MIHAI)