Mergi la conţinutul principal

Bătălia PSD-PNL contra primarilor

* edili din județ sunt victimele unor războaie purtate în spatele ușilor închise de personaje dubioase * vinovați sau nevinovați, respectivii sunt atacați în presa centrală în urma unor ponturi servite de la Brăila * subiectele sunt însă fumate, semn că sunt dezgropate la comandă * ultimul venit, Costică Dobre, primarul din Șuțești, condamnat definitiv în 2018 pentru proxenetism * urmează, probabil, vreun liberal

 

În mod cel puțin suspect, asistăm de câteva luni la un asalt asupra primarilor din județul Brăila care pot fi atacați, având câte un “schelet” mai mic sau mai mare în dulap. Totul a început cu primarul din Însurăței, Ionel Gheorghe (PSD) care a fost demis de instituția prefectului după ce a pierdut definitiv un proces cu ANI pentru că a participat la trei ședințe de CA într-o școală. Pentru asta a fost declarat incompatibil și, după un pressing insistent asupra prefectului dar și asupra președintelui PSD Ion Rotaru, Ionel Gheorghe a fost demis. La vremea aceea, primarul din Însurăței a declarat că va contesta ordinul de demitere, dar de atunci nu s-a mai auzit nimic. După cum nici de anticipate nu se mai aude nimic, semn că Ionel Gheorghe va fi lăsat să-și ducă mandatul la bun sfârșit așa că cine i-a vrut capul a rămas cu buza umflată. A urmat atacul asupra lui Stan Malinche, primarul PNL de la Gropeni, acuzat că promitea posturi în administrația locală contra favoruri sexuale. În acest caz a venit rândul liderului PNL Alexandru Popa să fie încolțit până a declarat că va vota în forul de conducere al liberalilor brăileni pentru retragerea sprijinului politic al lui Malinche. Conform unor surse demne de încredere, primarul de la Gropeni a deschis niște acțiuni în instanță deoarece ar avea dovezi că i s-ar fi înscenat toată povestea. Cert este că nu s-a mai auzit nimic nici în cazul lui, adică nu i s-a dat “eject” din PNL, așa că cine i-a vrut capul a rămas tot cu buza umflată, deoarece Malinche nu pare dispus să bage mâna în buzunar ca să le închidă gura delatorilor. Interesant, în cazul Malinche s-a implicat adânc și presa centrală. Următorul în listă este Costică Dobre, primarul PSD din Șuțești.

 

Proxenetul și Primăria din Șuțești

Reamintim că procurorii DIICOT au destructurat o rețea inițiată în urmă cu mai bine de 18 ani, victimele fiind racolate pentru Grecia. Urmărit ani la rând de autorități și identificat, la un moment dat, în Penitenciarul Larissa din Grecia, după ce a fost “turnat” de o prostituată, Ioniță Dobre, liderul de grup, a fost trimis în judecată în anul 2015, pentru trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism și inițierea unui grup infracțional organizat. Odată cu “Nicu Țiganu” au fost dați pe mâna judecătorilor soția proxenetului, Dana Gabriela Dobre, fratele acestuia, Costică Dobre (actualul primar din Șuțești), Ovidiu Feraru (pensionat medical) și Gelu Iulian Mache. Ioniță Dobre fusese deja condamnat la 15 ani de închisoare, de către Curtea de Apel din Atena, pentru trafic de persoane, constituirea unui grup infracțional organizat și tentativă de omor.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2004, inculpatul Dobre Ioniță împreună cu soția sa, Dobre Dana Gabriela, au racolat prin inducere în eroare mai multe tinere brăilence, pe care le-au trimis în Grecia și pe care Dobre le-a obligat să se prostitueze, prin amenințări urmate de exercitarea de violențe. Acestea au fost bătute, violate și supuse la perversiuni sexuale, fiind apoi silite să practice prostituția în folosul proxenetului din Șuțești. În alte cazuri, au fost convinse să încheie căsătorii formale, ca să scape de interdicțiile puse la vamă.

Au fost identificate nouă victime ale traficului de persoane, dintre care două minore. Acestea au afirmat că soții Dobre au trimis femei în Grecia, pentru prostituție, din grupul proxeneților făcând parte și Costică Dobre, fratele lui Ioniță, în prezent primarul din Șuțești.

Soții Dobre au trimis fete “la produs” atât în Grecia, cât și în Spania. Mii de euro au fost trimiși prin Western Union pentru proxenetul Dobre. Cu toate acestea, individul le lua la bătaie pe fetele care munceau pentru el și îi umpleau buzunarele cu bani, fiind nemulțumit de sumele obținute din practicarea prostituției.

Pentru aceste fapte, Ioniță Dobre a primit o pedeapsă de 4 ani și 6 luni de închisoare pentru trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism și inițierea unui grup infracțional organizat. Soția traficantului, Dana Gabriela, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru trafic de minori și trafic de persoane, iar Costică Dobre, fratele lui Ioniță, a primit inițial 2 ani închisoare cu suspendare după care Curtea de Apel Galați i-a redus pedeapsa la un an de închisoare cu suspendare fără interzicerea dreptului de a fi ales. Asta se întâmpla în 2018, iar în 2020, Costică Dobre a candidat la Primaria Șuțești din partea PSD și a câștigat alegerile cu peste 46%. La vremea aceea, președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a declarat că Dobre a fost implicat în acel proces, dar instanța nu i-a impus vreo interdicție de a candida, astfel că nu s-ar fi produs nicio ilegalitate prin candidatura acestuia. Chiar și așa, Rotaru a insistat pe faptul că i-a solicitat lui Dobre o copie după dosar, pentru a se lămuri personal cum stau lucrurile în privința sentinței. Mai nou, cazierul lui Costică Dobre este în prezent curat deoarece în vara anului trecut, el a depus la Tribunalul Brăila o acțiune de reabilitare judecătorească. În urma cererii, magistrații au decis să-i șteargă infracțiunile, deoarece termenul de trei ani de încercare, dispus de Curtea de Apel Galați, se împlinise în iunie același an.

Întrebat ieri, dacă îl va susține pentru o nouă candidatură la Primăria din Șuțești în 2024, senatorul Ion Rotaru, liderul PSD Brăila ne-a declarat: “Evident că da, câtă vreme a fost reabilitat! Mult mai important, pe Costică Dobre îl recomandă rezultatele obținute de când este primar. Este un bun gospodar și tocmai de aceea se bucură de sprijinul comunității. Până la urmă pedepsele se dau pentru îndreptare și Costică Dobre a demonstrat că s-a îndreptat. Așa că îl vom susține în continuare și cu siguranță va obține un nou mandat”.

Și cazul lui Costică Dobre a fost mediatizat în presa centrală (B1Tv, G4Media) chit că vorbim de o condamnare din 2018, alegerile din 2020 și o reabilitare judecătorească de anul trecut. Cu alte cuvinte, vorbim despre un subiect servit, la fel ca și cazul Malinche.

Întrebat cum comentează acest război cu primarii din județ – ba de la PSD, ba de la PNL – senatorul Rotaru a declarat că nu agreează acest mod de a face politică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro