Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AVAS a blocat conturile a peste 90 de firme din Braila

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a blocat la inceputul acestei saptamini conturile bancare ale 5.112 debitori preluati de la Casa Nationala de Ajutor de Sanatate, pentru creante totale In valoare de 17.618 milioane de lei noi. Printre datornici se numara si 92 de firme, majoritatea cu sediu administrativ in judetul Braila, acumulind o datorie totala catre Casa Judeteana de Ajutor de Sanatate de 134.077 de lei (1,34 miliarde lei vechi). Printre debitorii braileni asupra carora AVAS a instituit poprire pe conturi se numara si "Cabana Stejarilor" cu o datorie de 1.962 lei, "Cooperativa Mestesugareasca 1 Decembrie" - 1.483 lei, "Femina" - 1.576 lei, "Horticor Societatea Agricola" - 1.325 lei, sau "Transtax Jr" - 1.335 lei.
"Desi AVAS i-a somat pe debitori - inclusiv prin afisarea lor pe site-ul Autoritatii - acestia au aratat dezinteres fata de plata obligatiilor restante. De aceea, unica solutie a ramas blocarea conturilor bancare ale datornicilor", se arata intr-un comunicat al AVAS. In plus, autoritatea precizeaza ca pentru a scapa de blocarea conturilor, debitorii trebuie sa achite sumele datorate in contul AVAS si sa transmita dupa aceea dovada platii. Debitorii care considera ca se afla In mod eronat pe lista datornicilor AVAS sint sfatuiti sa solicite clarificari la Casele Judetene de Sanatate, care au transmis situatia creantelor catre AVAS, iar cei care considera ca sumele datorate AVAS, au fost deja platite In conturile altor creditori bugetari, sa se adreseze de urgenta acestora pentru regularizarea platilor si virarea sumelor In contul AVAS.
Important de mentionat este ca in cursul lunii mai, aproape 900 de firme din judet, printre care se numara si cele ale caror conturi au fost blocate la inceputul acestei saptamini, au fost somate de catre AVAS sa-si plateasca datoriile pe care le au catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). Autoritatea le-a dat ca termen debitorilor sa se achite de aceste obligatii pina in data de 12 iunie in caz contrar urmind a fi demarate procedurile de valorificare prin metoda executarii silite, inclusiv prin poprirea conturilor debitorilor. Concret, potrivit listei nominale publicata la acea vreme de catre AVAS, numarul persoanelor juridice care inregistrau datorii catre FNUASS era de 50.000 din care 887 din Braila, valoarea totala a debitelor pe care autoritatea incearca sa le recupereze de la acestia din urma cifrindu-se la 1,402 milioane lei (14,02 miliarde lei vechi).
Reamintim ca AVAS a fost abilitata prin lege sa preia de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) creantele bugetare restante la data de 30.06.2003. Sumele predate de CNAS pentru valorificare cumuleaza obligatii ale societatilor comerciale fata de FNUASS si dateaza din perioada 1998-2003, recuperarea acestora dovedindu-se dificila pentru casele judetene de sanatate.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii