Nici la Sutesti situatia nu e mai prejos, in acest week-end realizindu-se 18 casatorii: 3 - joi, 12 - simbata si 3 - duminica. Cuplurile au avut virste cuprinse intre 18 si 50 de ani.
"Sa traiasca UE ca ne-a legat unul de altul!"
Zeci de persoane s-au adunat, simbata, la Primaria din Sutesti pentru a vedea oficierea casatoriilor anuntate. "Este foarte bine ca-si legalizeaza relatiile pentru ca erau foarte multi copii fara documente. De asemenea unii dintre ei au venit la mine si mi-au spus ca vor ajutor social, dar fara acte nu se poate face nimic. De fapt, cei care se casatoresc acum sint impreuna de 3, 5, 10, 20 de ani. La noi in comuna exista atit romi traditionali, cit si 120 de spoitori. Acestia se ocupau inainte de cresterea bivolitelor, dar treptat, traditia lor a disparut. Astazi am o situatie, spre exemplu, cu doi frati, Baciu Gigel si Baciu Viorel, care se casatoresc cu doua surori, Mocanu Rodica si Mocanu Luminita", ne-a declarat Alexandru Ardeleanu, primarul comunei care numara aproximativ 2000 de romi. Atit spoitorii, cit si romii prezenti la ceremonie s-au imbracat in costume traditionale. Primarul a trecut in revista cele 12 cupluri, le-a citit drepturile si obligatiile si i-a declarat casatoriti. "Sa traiasca UE ca ne-a legat destinele", au spus romii.
Costel Ceama, reprezentantul Aliantei Unite a Romilor din Sutesti, a precizat ca a reusit sa puna in legalitate in ceea ce priveste buletinele de identitate 58 de persoane. "Am derulat si programe prin care sa-i convingem sa evite casatoriile timpurii. Am vorbit, de asemenea, cu citeva cadre medicale de la Buzau care vin in fiecare marti si joi pentru a face analize medicale pentru toata lumea, nu numai pentru romi", a spus acesta.
Si la Unirea comunitatea de romi numara 200 de persoane. Acestia au inceput sa se casatoreasca inca de acum doua saptamini, dar numarul celor care-si unesc destinele creste pe zi ce trece.
Reamintim ca, potrivit Legii nr. 396/2006 sprijinul financiar se acorda numai celor aflati la prima casatorie. Ajutorul se acorda pe baza de cerere insotita de declaratiile pe propria raspundere ale celor doi soti potrivit carora acestia se afla la primul mariaj. Stabilirea dreptului se face prin dispozitie scrisa a primarului, in termen de 5 zile de la data inregistrarii cererii, iar banii se acorda solicitantilor in termen de 30 de zile de la data emiterii dispozitiei. Sprijinul financiar acordat la constituirea familiei nu se impoziteaza si nu se ia in considerare la stabilirea altor drepturi si obligatii. Fondurile pentru plata acestor sume se platesc prin bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor din transferurile de la bugetul de stat catre bugetele locale, prevazute cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Primarii au obligatia sa comunice semestrial Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, datele privind numarul familiilor care au beneficiat de sprijinul financiar, virsta, cetatenia sotilor, dar si sumele platite.