Skip to main content

Autoritatile sint multumite de activitatea serviciului de ecarisaj

Din punctul de vedere al Directiei Sanitar Veterinare Braila, adapostul ciinilor comunitari administrat de Asociatia de Protectie a Animalelor si Mediului "Horez", indeplineste conditiile de functionare prevazute de lege. Joi, o echipa de inspectori veterinari a efectuat un control la adapostul de ciini al lui Vasile Horez, cel care a concesionat de la Primarie serviciul de ecarisaj al municipiului. Este a treia verificare facuta din toamna anului trecut, de cind obiectivul este administrat de organizatia non-guvernamentala a lui Horez si, spre deosebire de primele doua, cind au fost gasite mai multe nereguli, pentru care s-au aplicat sanctiuni contraventionale, de data asta inspectorii au fost multumiti de cele constatate. "Adapostul poate fi avizat din punct de vedere sanitar-veterinar, iar daca pina acum functiona in baza unei declaratii pe proprie raspundere a administratorului, de la 1 iulie va fi inregistrat in evidentele noastre, in conformitate cu Ordinul 62/2007 al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare", ne-a declarat Gicu Dragan, directorul executiv adjunct al DSV Braila. Potrivit acestuia, in cele citeva luni de la infiintarea adapostului s-au pus la punct mai multe detalii: s-a angajat un medic veterinar, s-a amenajat un cabinet medical si un punct farmaceutic, s-a rezolvat problema scurgerii la canalizare, s-a incheiat un contract cu un incinerator.
Si din punctul de vedere al Directiei de Administrare si Gospodarire Locala, institutia care supervizeaza acest domeniu, activitatea serviciului de ecarisaj a inceput sa functioneze in parametri mai buni. "Au inceput sa prinda, in medie, cam 400 de ciini pe luna. Evidentele exemplarelor capturate se tine cu ajutorul unei zgarzi numerotate, care i se aplica fiecaruia in momentul cind este adus la adapost. Noi verificam situatia capturilor in fiecare luna, inainte de a deconta banii", ne-a declarat Marilena Barbu, inginerul sef al DAGL. Aceasta a precizat ca pentru fiecare ciine prins, cazat in adapost, deparazitat, hranit si in final euthanasiat, Primaria ii plateste lui Horez 90 de lei. Pentru cinii morti adunati de pe strada, pe care Horez s-a obligat prin contract sa ii ia de pe domeniul public, se plateste cite 25 lei. Pentru serviciul de ecarisaj efectuat in luna mai, Primaria i-a decontat ONG-ului lui Vasile Horez 30.500 lei (305 milioane lei vechi).
Horez se plinge, totusi, ca banii primiti sint putini, in conditiile in care a cheltuit, tot in mai, pe intretinerea ciinilor si a adapostului, precum si pe salariile celor 11 angajati, 24.700 lei. "Cind am incheiat contractul, intelegerea a fost sa tin ciinii in adapost doua saptamini, inainte de a-i euthanasia. Intre timp, a aparut o prevedere legala care ma obliga sa-i euthanasiez dupa o saptamina de la capturare. Perioada de cazare fiind mai scurta, si suma decontata de Primarie e mai mica", isi motiveaza Horez punctul de vedere.

Brailenii nu se inghesuie sa infieze catei

Dupa cum v-am mai informat, multi braileni si chiar consilieri locali ii acuza pe Horez si hingherii lui ca otravesc ciinii de pe domeniul public. Acesta se apara, insa, zicind ca ar fi un nonsens sa otraveasca patrupedele, din moment ce incaseaza mai putin pentru ciinii morti decit pentru cei capturati vii. Horez spune ca nu e un monstru, asa cum il numesc unii braileni si ca, din contra, chiar mai calca pe linga lege, evitind sa omoare puii pe care-i are in adapost. "M-a impresionat un batrinel care a venit intr-o zi cu nepotica sa-i arate cateii din adapost. N-au infiat nici unul, dar atunci m-am hotarit sa fac ceva pentru educarea copiilor in spiritul protejarii animalelor. Am montat o mica piscina si o sa amenajez si un spatiu de joaca, asa incit bunicii sau parintii sa poata veni aici cu copiii care vor sa se joace cu catelusii. In asa fel, poate lumea o sa inceapa sa infieze catei si sa le poarte de grija, nu sa-i abandoneze din nou pe domeniul public", ne-a declarat Vasile Horez. Adapostul de ciini este situat linga satul Lacu Sarat, dar la el se poate ajunge si cu ajutorul transportului in comun, cu autobuzul 6. Pina acum, insa, nici un brailean nu s-a aratat interesat sa infieze vreun catel.
In Braila sint, la ora actuala, mii de ciini fara stapin. Din personalul angajat de Horez, doar 4 prinzatori se ocupa efectiv de capturarea patrupedelor. Acest fapt, coroborat cu atitudinea unora dintre braileni, care reactioneaza violent cind intilnesc hingheri pe teren, face ca ritmul de capturare a ciinilor sa fie destul de scazut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu