Si din punctul de vedere al Directiei de Administrare si Gospodarire Locala, institutia care supervizeaza acest domeniu, activitatea serviciului de ecarisaj a inceput sa functioneze in parametri mai buni. "Au inceput sa prinda, in medie, cam 400 de ciini pe luna. Evidentele exemplarelor capturate se tine cu ajutorul unei zgarzi numerotate, care i se aplica fiecaruia in momentul cind este adus la adapost. Noi verificam situatia capturilor in fiecare luna, inainte de a deconta banii", ne-a declarat Marilena Barbu, inginerul sef al DAGL. Aceasta a precizat ca pentru fiecare ciine prins, cazat in adapost, deparazitat, hranit si in final euthanasiat, Primaria ii plateste lui Horez 90 de lei. Pentru cinii morti adunati de pe strada, pe care Horez s-a obligat prin contract sa ii ia de pe domeniul public, se plateste cite 25 lei. Pentru serviciul de ecarisaj efectuat in luna mai, Primaria i-a decontat ONG-ului lui Vasile Horez 30.500 lei (305 milioane lei vechi).
Horez se plinge, totusi, ca banii primiti sint putini, in conditiile in care a cheltuit, tot in mai, pe intretinerea ciinilor si a adapostului, precum si pe salariile celor 11 angajati, 24.700 lei. "Cind am incheiat contractul, intelegerea a fost sa tin ciinii in adapost doua saptamini, inainte de a-i euthanasia. Intre timp, a aparut o prevedere legala care ma obliga sa-i euthanasiez dupa o saptamina de la capturare. Perioada de cazare fiind mai scurta, si suma decontata de Primarie e mai mica", isi motiveaza Horez punctul de vedere.
Brailenii nu se inghesuie sa infieze catei
Dupa cum v-am mai informat, multi braileni si chiar consilieri locali ii acuza pe Horez si hingherii lui ca otravesc ciinii de pe domeniul public. Acesta se apara, insa, zicind ca ar fi un nonsens sa otraveasca patrupedele, din moment ce incaseaza mai putin pentru ciinii morti decit pentru cei capturati vii. Horez spune ca nu e un monstru, asa cum il numesc unii braileni si ca, din contra, chiar mai calca pe linga lege, evitind sa omoare puii pe care-i are in adapost. "M-a impresionat un batrinel care a venit intr-o zi cu nepotica sa-i arate cateii din adapost. N-au infiat nici unul, dar atunci m-am hotarit sa fac ceva pentru educarea copiilor in spiritul protejarii animalelor. Am montat o mica piscina si o sa amenajez si un spatiu de joaca, asa incit bunicii sau parintii sa poata veni aici cu copiii care vor sa se joace cu catelusii. In asa fel, poate lumea o sa inceapa sa infieze catei si sa le poarte de grija, nu sa-i abandoneze din nou pe domeniul public", ne-a declarat Vasile Horez. Adapostul de ciini este situat linga satul Lacu Sarat, dar la el se poate ajunge si cu ajutorul transportului in comun, cu autobuzul 6. Pina acum, insa, nici un brailean nu s-a aratat interesat sa infieze vreun catel.
In Braila sint, la ora actuala, mii de ciini fara stapin. Din personalul angajat de Horez, doar 4 prinzatori se ocupa efectiv de capturarea patrupedelor. Acest fapt, coroborat cu atitudinea unora dintre braileni, care reactioneaza violent cind intilnesc hingheri pe teren, face ca ritmul de capturare a ciinilor sa fie destul de scazut.