Nici acum, cind este vorba din nou de pericol maxim, datorita apropierii de focar, edilii nu s-au dovedit mai severi. Potrivit viceprimarului Fanel Marin, se merge tot pe vorba buna: "Chiar acum ma aflu in teren, in zona dinspre Zavoaia, pentru a verifica acest aspect. Noi am facut tot ce se putea, am luat toate masurile de protectie, cu anunturi, afise, discutii cu fiecare in parte, pliante impartite la oameni. Dar este adevarat ca mai sint unii care nu inteleg aceste reguli, si asta este inconstienta". Intrebat fiind daca a incercat si cu amenzi, daca a vazut ca nu merge cu pliantele, viceprimarul ne-a explicat: "Pina acum nu am dat amenzi, dar am dat citeva avertismente, iar data viitoare, daca ii prindem cu pasari lasate libere, ii amendam". Mai mult, desi un ordin al ministrului Agriculturii le permite sa confiste pasarile lasate libere, edilii nu au luat nici aceasta masura coercitiva: "Nu am confiscat pina acum nici o pasare, dar daca situatia se va perpetua, conform Hotaririi de Guvern, pe aceasta tema, vom da amenzi. Chiar acum sint cu un cadru de politie, pe strazi, si am dat deja doua avertismente"
"Am sa iau legatura imediat cu Directia Sanitar-Veterinara, si am sa-i rog sa-si intareasca verificarile si sa fie drastici"
In ceea ce-i priveste, toti localnicii admit ca au fost informati ca trebuie sa respecte niste reguli stricte, si nimeni nu recunoaste ca pasarile aflate libere, in drum, sint ale lui: "Nu stiu de unde au aparut gainile astea, doamna, ca ale mele nu-s, probabil ca au sarit gardul, in drum. Eu le tin inchise, ca asa ni s-a spus!". "Ale mele sint inchise in curte, de citeva luni nu le mai las libere, ca ne-au zis ca e pericol de gripa aviara, si ca ne amendeaza. Nu sint eu sigura ca este vreun pericol cu gripa asta, ca si in anii trecuti ne mureau gainile cu zecile si nimeni nu facea atita caz, dar daca asa ne-au zis de la Primare, asa facem!", ne-a mai spus o localnica. "Lasati, doamna, ca, pe vremea razboiului, cind erau soldatii pe front, murea calul, il taiau, il mincau si mergeau mai departe! Si nu murea nimeni din asta! Si pina acum, se mai imbolnaveau gainile, si cind o vedeam ca-i mai moale, o taiam, o fierbeam si o mincam foarte bine Ce atita tevatura, cu gripa aviara?! Nu-i nici un pericol" s-a aratat sceptic un pensionar.
Spre deosebire de unii dintre localnicii din Insuratei, prefectul judetului ia situatia foarte in serios si este foarte nemultumit de faptul ca unii dintre primari nu verifica cu severitatea necesara daca se respecta masurile de prevenire a aparitiei virusului H5. "Eu am transmis in mai multe rinduri instructiuni privind modul in care trebuie actionat, daca nu ma insel, chiar saptamina trecuta a fost ultimul ordin, cu masurile stabilite cu privire la protectia impotriva raspindirii gripei aviare. Aceste masuri se refereau, printre altele, la lipsa de contact a pasarilor domestice cu cele salbatice, asta presupunind inchiderea orataniilor din curtea oamenilor si a tinerii lor in cotete. Sint prevazute si o serie intreaga de amenzi, dupa ultima decizie luata de comitetul antiepizootic, nici nu li se mai platesc pasarile, daca apare gripa aviara, si oricum li se confisca cele gasite in drum. Sint masuri destul de drastice, dar, din pacate, ele au fost aplicate intr-un numar restrins de cazuri si probabil asta este vina autoritatilor, pentru ca in Insuratei, unde aveam mai multe pretentii, avind in vedere ca e ditamai orasul, exista pasari pe strada. Eu am sa iau legatura imediat cu Directia Sanitar-Veterinara, si am sa-i rog sa-si intareasca verificarile si sa fie drastici, in aplicarea amenzilor, sa nu-i lase pe oameni de capul lor. In plus, trebuie sa vorbeasca si cu primarii, care se fac responsabili de aceasta situatie. In caz contrar, voi propune masuri la minister, impotriva primarilor. Mai mult de atit, nu stiu ce pot face, pentru ca stiti ca la fiecare intilnire cu primarii, le atrag atentia asupra acestor chestiuni".