Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu a anunţat oficial, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că societăţii "Complexul de Porci" Brăila SA i s-a interzis să mai funcţioneze. Măsura a fost luată după ce firma în cauză, administrată de familia omului de afaceri Gheorghe Caruz, nu a respectat prevederile autorizaţiei integrate de mediu, prin care se obligase ca până la 31 decembrie 2011 să realizeze anumite investiţii destinate protecţiei mediului. Concret, este vorba despre modernizarea staţiei de epurare care deserveşte halele de porci, astfel încât apele uzate evacuate în Dunăre să aibă concentraţiile de substanţe poluante încadrate în limitele legale. Modernizarea staţiei de epurare şi a sistemului de evacuare a apelor uzate ar fi dus implicit la diminuarea mirosului provenit de la această crescătorie de porci. După cum v-am mai informat în repetate rânduri, "Complexul de Porci" Brăila SA a beneficiat de o perioadă generoasă de tranziţie pentru realizarea investiţiilor de mediu, din 2004 până la sfârşitul anului 2011. În total, suma care trebuia investită, etapizat, pe parcursul celor şapte ani, se ridica la 815.000 euro. Din informaţiile primite de-a lungul vremii de la Garda de Mediu Brăila, reiese că firma lui Caruz a respectat graficul de investiţii până în 2008, alocând circa 300.000 euro. În perioada 2009 - 2011, însă, atunci când trebuia realizat grosul investiţiei, în valoare de 500.000 euro, termenii prevăzuţi în autorizaţia de mediu n-au mai fost respectaţi. Din acest motiv, modernizarea staţiei de epurare nu a fost finalizată până la 31 decembrie 2011, aşa cum se prevedea în autorizaţia de mediu. Faptul că societatea nu şi-a respectat angajamentele legale a fost constatat, la începutul lunii ianuarie, în cadrul unui control efectuat în comun de Garda de Mediu Brăila, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi, Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila, Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa şi Societatea de Gospodărire a Apei Brăila. La aceeaşi concluzie a ajuns, pe 19 ianuarie, şi Comisia de Supraveghere formată din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Administraţiei Naţionale "Apele Române", Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa, Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila şi Garda de Mediu Brăila. Această comisie funcţionează de câţiva ani, pentru a verifica dacă SC "Complexul de Porci" Brăila SA se conformează angajamentelor de mediu.
"Faţă de cele constatate, având în vedere că termenul de valabilitate al autorizaţiei integrate de mediu a expirat în data de 31.12.2011, comisarii Gărzii de Mediu Brăila au stabilit, de comun acord cu reprezentanţii celorlalte instituţii, ca măsură cu termen permanent, interzicerea funcţionării pe amplasament a activităţii de creştere suine fără a deţine autorizaţie integrată de mediu. De asemenea, i s-a solicitat societăţii să precizeze autorităţilor citate mai sus data lichidării întregului efectiv de suine de pe Platforma Baldovineşti aparţinând SC «Complexul de Porci» Brăila SA", a precizat Daniela Agache, prim-comisar al Gărzii de Mediu Brăila.
Altfel spus, pentru că nu şi-a respectat angajamentele şi i-a fost retrasă autorizaţia de mediu, "Complexul de Porci" Brăila SA este somat să îşi înceteze activitatea şi să lichideze efectivele de porcine.
De altfel, în timpul controalelor, autorităţile au constatat că în halele "Complexului de Porci" se mai află doar 179 de scrofiţe gestante, în condiţiile în care, cu doar două-trei luni în urmă, acolo se găseau efective de mii de porci. Se pare că, aşteptându-se la măsura închiderii activităţii, administratorii crescătoriei au sacrificat porcii în regim de urgenţă. După controalele efectuate luna aceasta, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi a solicitat din partea conducerii "Complexului de Porci" să prezinte în cel mai scurt timp un plan de evacuare în siguranţă a celor 179 de scroafe gestante, în conformitate cu prevederile legislaţiei în domeniul sanitar veterinar, plan vizat de Direcţia Sanitar Veterinară Brăila.
Conducerea Gărzii de Mediu Brăila a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că activitatea "Complexului de Porci" Brăila a fost închisă Au preferat să plătească amenzi decât să facă investiţii
În concluzie, pentru că nu a investit la timp într-o staţie de epurare corespunzătoare, "Complexul de Porci" Brăila SA este forţat să îşi înceteze activitatea. Brăilenii care se aşteaptă ca datorită acestei măsuri să scape definitiv de mirosul de bălegar de porc s-ar putea, însă, să fie dezamăgiţi. Asta deoarece pe platforma Baldovineşti se mai află o firmă administrată de familia Caruz. Este vorba de "Caruz" SA, ce deţine mai multe hale unde există, la ora actuală, circa 6.000 de porci. După cum ne-a explicat conducerea Gărzii de Mediu Brăila, firma "Caruz" SA a putut funcţiona până în prezent deoarece se folosea de utilităţile "Complexului de Porci" Brăila SA, în baza unui contract încheiat cu această societate. Astfel, "Caruz" SA folosea reţeaua de alimentare cu apă şi staţia de epurare aflate în proprietatea "Complexului de Porci". Situaţia se schimbă, în prezent, odată cu declararea staţiei de epurare ca fiind neconformă cu standardele legale, de către autorităţile de mediu. "Societatea «Caruz» SA a primit termen ca până pe 11 februarie să înştiinţeze autorităţile de mediu cum intenţionează să rezolve problema evacuării apelor uzate, după închiderea staţiei de epurare aflate în proprietatea «Complexului de Porci» SA", ne-a declarat conducerea Gărzii de Mediu Brăila. Fiindcă o crescătorie de porci nu poate funcţiona legal fără să dispună de o staţie de epurare corespunzătoare, şi SC "Caruz" SA are toate şansele să fie închisă de către autorităţile de mediu. Procedura legală prin care se poate face acest lucru trebuie, însă, să urmeze anumiţi paşi, astfel că este foarte posibil ca efectivele de porci ale "Caruz" SA să rămână aceleaşi până la vară, când mirosul de bălegar se va face din nou simţit în atmosfera Brăilei.
Dacă investiţiile de mediu s-ar fi făcut în timp util, firmele lui Gheorghe Caruz nu s-ar mai fi confruntat cu aceste probleme. În loc să bage bani în staţia de epurare, aceste societăţi au preferat, însă, să suporte rigorile legii şi să plătească numeroasele amenzi aplicate în ultimii ani de Garda de Mediu. Astfel, din 2007 până în prezent, comisarii de mediu brăileni au amendat grupul de firme al familiei Caruz de 18 ori, cu sume ce totalizează 890.000 lei, adică aproape nouă miliarde de lei vechi. Asta înseamnă circa 200.000 de euro, deci un sfert din suma ce ar fi trebuit investită în protecţia mediului. Pe de altă parte, firmele lui Caruz au avut de plătit amenzi şi mai mari către Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila, pentru faptul că au deversat în Dunăre ape uzate cu concentraţie de substanţe poluante mai mare decât limitele admise. Toate amenzile au fost contestate în instanţă de juriştii firmelor lui Caruz, însă până acum aceştia nu prea au avut câştig de cauză, iar plata sancţiunilor a rămas obligatorie.