Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Autorii jafului de un miliard au fost condamnati

Trimisi in judecata in decembrie 2005, autorii asa-numitului "jaf al anului" - care au reusit sa puna la cale un atac aproape perfect si sa goleasca magazinul de telefonie mobila apartinind SC "Proton Tehnologies" SRL, situat chiar in "buricul tirgului", cauzind un prejudiciu de 80.000 de lei -, au fost condamnati la ani grei de inchisoare. Astfel, Monica Popazu, 29 de ani, absolventa de facultate, gestionara magazinului jefuit, - cea care a inscenat de fapt atacul din noiembrie 2005 -, impreuna cu Bogdan Dinescu, 39 de ani, si Gheorghita Marin, de 19 ani, au primit cite 4 ani si 6 luni de puscarie, pentru delapidare si asociere in vederea savirsirii de infractiuni. Costel Neagiu, cel de-al patrulea inculpat, s-a ales cu 6 ani de temnita. Sentinta a fost atacata atit de catre inculpati, cit si de firma prejudiciata, astfel ca dosarul "Popazu" va pleca in apel la Tribunalul Braila. Pe parcursul derularii anchetei penale, SC "Proton Tehnologies" SRL a refuzat mare parte din "prada" recuperata de Politie, pe motiv ca ar fi fost deteriorata. Astfel, pagubasul mai avea de recuperat mai bine de 60.000 de lei, contravaloarea a peste 100 de telefoane mobile, plus lichiditati.

"Atacul" a fost bine pus la punct

Potrivit dosarului penal instrumentat de regretatul procuror Laurentiu Valea, de la Parchetul de pe linga Tribunalul Braila, Monica Popazu a lucrat la magazinul SC "Proton Tehnologies" SRL din anul 2004, iar din iulie 2005 a fost numita sefa de unitate. Tinara il cunostea de citiva ani, mai precis din perioada studentiei, pe Bogdan Dinescu, patronul unei firme care comercializa diverse bunuri. Gheorghita Marin, al treilea inculpat, lucra pentru firma lui Dinescu. Anchetatorii precizeaza ca, la un moment dat, Monica i-a spus lui Bogdan ca vrea sa plece de la "Proton", ca sa-si gaseasca un loc de munca mai bine platit. In aceste imprejurari, in octombrie 2005, cei doi s-au decis sa sustraga toate telefoanele mobile de la magazin, ca sa faca rost de bani. Gestionara l-a asigurat pe amicul ei ca firma nu va avea prea mult de suferit, pentru ca marfa era asigurata. Totodata, i-a oferit acestuia detalii privind marfa existenta in magazin si sistemul de alarma.
Initial, cei doi s-au gindit sa tocmeasca hoti care sa sparga magazinul noaptea, insa aceasta varianta a fost abandonata, intrucit autorii n-ar fi avut timp sa ia tot, din cauza declansarii sistemului de alarma. Ulterior, s-a convenit ca o tilharie regizata ar fi avut mai multi sorti de izbinda. Detaliile jafului au fost puse la punct de patron, acesta primind si un inventar al marfii din magazin, ca sa calculeze cistigul. Dinescu a facut apoi rost de gentile in care urmau sa fie incarcate telefoanele mobile, accesoriile si cartelele "Orange Prepay" de la magazinul "Proton". Cind totul a fost gata, i-a anuntat pe ceilalti doi complici, Gheorghita Marin si Costel Neagu.
"Jaful anului" a avut loc ziua-n amiaza mare, pe data de 12 noiembrie 2005. Potrivit anchetatorilor, in jurul orei 16.00 - aproape de inchiderea magazinului, ca sa fie si ceva bani cash proveniti din incasari -, membrii bandei au trecut la actiune. Bogdan Dinescu supraveghea zona, comunicind, totodata, cu Monica Popazu printr-o statie de emisie-receptie. Ceilalti doi, Neagu si Marin, participau efectiv la jaf. Ca sa para o tilharie adevarata, "atacatorii" s-au inarmat cu un aparat cu electrosocuri si cu un pistol de jucarie, dind buzna peste gestionara, in jurul orei 16.00.
In mod cu totul ciudat, in loc sa tipe, Monica a inchis usa dupa atacatori, apoi s-a culcat pe pardoseala, lasindu-se legata de bunavoie, de miini si de picioare. Dupa ce i-au pus "victimei" un calus in gura, "tilharii" au adunat toate telefoanele din magazin, cartelele, accesoriile si banii (vreo 30 de milioane de lei vechi), apoi si-au luat talpasita. Atacul a durat circa 10 minute. Abia dupa plecarea infractorilor, Monica a inceput sa tipe si sa se agite, alertindu-i, astfel, pe lucratorii magazinelor invecinate. "Am fost tilharita...", le-a spus gestionara politistilor sositi in graba la fata locului. In acest timp, complicii ei erau departe, in Piata Saraca. Aveau in genti 147 de telefoane, afara de accesorii si cartele. "Prada" urma sa fie impartita astfel: o treime Dinescu, o treime Popazu si o treime ceilalti doi indivizi. Initial, bunurile sustrase au fost ascunse la o ferma din Baldovinesti, proprietatea lui Bogdan Dinescu. Ulterior, ele au ajuns la un popas turistic, de unde urmau sa fie trasportate in Bucuresti. La trei zile de la atac, insa, Politia a reusit sa-i identifice pe autori si sa recupereze telefoanele si accesoriile furate. Pe 22 noiembrie 2005, a fost arestata si Monica Popazu, dupa ce, initial, ea fusese cercetata in stare de libertate.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii