Tragedia din dimineaţa zilei de miercuri, 19 august, când un autocar plin cu femei, copii şi bărbaţi din Republica Moldova, aparţinând firmei turceşti "Ortadogu", s-a răsturnat la Baldovineşti, ucigând trei copii şi rănind alţi 27 de pasageri, este anchetată de însuşi prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea. În opinia cunoscutului magistrat brăilean - care a instrumentat nenumărate cauze penale complexe, în deceniile în care a activat ca procuror criminalist -, răspunzător de producerea accidentului este şoferul turc Cemil Sevinc, iar locul acestuia ar trebui să fie după gratii.
"Privarea de libertate a inculpatului este necesară pentru a nu influenţa persoana vătămată şi martorii"
Dată fiind amploarea carnagiului rutier de la Baldovineşti - trei morţi şi 27 de răniţi -, în ziua în care s-a petrecut accidentul, prim-procurorul adjunct Fănel Mihalcea a dispus prin ordonanţă începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
"În fapt, s-a reţinut că, la data de 19 august 2015, în jurul orei 9:05, în timp ce conducea autocarul Mercedes cu numărul de înmatriculare 34-YIG-06, pe Drumul European 87, la km. 113^400 m, în localitatea Baldovineşti, judeţul Brăila, numitul Sevinc Cemil a pierdut controlul volanului, iar autovehiculul a părăsit carosabilul şi s-a răsturnat în afara acestuia, evenimentul soldându-se cu decesul a trei persoane şi vătămarea corporală a 27 de pasageri", se precizează în referatul cu propunere de luare a măsurii arestării preventive, întocmit de prim-procurorul adjunct al PT Brăila, Fănel Mihalcea.
La o zi de la accident, anchetatorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Sevinc Cemil pentru infracţiunile enunţate. Din primele cercetări a rezultat că în dimineaţa fatidică, inculpatul conducea autocarul 34-YIG-06, înmatriculat în Turcia şi aparţinând firmei turceşti "Ortadogu", pe DE 87, circulând dinspre municipiul Brăila către municipiul Galaţi. "În autocar se aflau 36 de pasageri, bărbaţi, femei şi copii, cetăţeni moldoveni. La km. 113^400 m, în localitatea Baldovineşti, judeţul Brăila, pe fondul neatenţiei şi vitezei excesive, neadaptate la carosabilul acoperit de apă - întrucât afară ploua abundent - inculpatul a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare a autovehiculului, care s-a răsturnat în afara părţii carosabile. În urma evenimentului rutier, a rezultat moartea minorilor N. Elena, în vârstă de 16 ani, N. Vladimir, în vârstă de 14 ani (fraţi) şi C. Borislav, în vârstă de 5 ani, toţi trei fiind cetăţeni moldoveni", precizează reprezentantul acuzării.
Potrivit prim-procurorului adjunct Mihalcea, "în sarcina inculpatului s-a reţinut săvârşirea unei infracţiuni intenţionate contra vieţii, pedeapsa prevăzută de textul de lege incriminator este mai mare de 5 ani, iar privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică". De asemenea, precizează şeful Parchetului, privarea de libertate a inculpatului "este necesară pentru a nu influenţa persoana vătămată şi martorii".
Argumentele prim-procurorului
Tot în referatul cu propunerea de arestare preventivă, adjunctul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila prezintă câteva din motivele întemeiate pentru care turcul Cemil Sevinc ar trebui să stea după gratii.
"Din probatoriul administrat până în prezent în cauză rezultă că accidentul provocat de inculpat s-a produs în împrejurări deosebite, iar comportamentul pe care acesta l-a avut în calitate de conducător al autocarului a fost unul în neconcordanţă totală cu responsabilităţile pe care le avea în această calitate. În autovehicul se aflau 36 de pasageri - bărbaţi, femei şi copii - iar inculpatul trebuia să dea dovadă de atenţie maximă în conducere, să adapteze viteza la condiţiile meteo, de drum şi de trafic, astfel încât să nu pună în pericol viaţa sau integritatea personală a vreunei persoane. Actele de urmărire penală efectuate relevă tocmai contrariul", precizează prim-procurorul adjunct Fănel Mihalcea.
Studiind diagramele tahograf ridicate de la bordul "autocarului morţii", a rezultat că, înainte cu aproximativ 5 secunde de producerea accidentului, viteza de deplasare a autovehiculului era de 105 km/h (!), înainte cu două secunde aceasta era de 60 km/h, iar în momentul răsturnării, de 40 km/h.
"Aceste date ne conduc la concluzia că inculpatul Sevinc Cemil a condus cu viteză excesivă, în condiţii de ploaie torenţială şi carosabil umed, iar scăderea subită a vitezei în apropierea curbei indică faptul că acesta a acţionat brusc frâna, manevră ce a dus, cel mai probabil, la pierderea controlului volanului şi răsturnarea în afara carosabilului", precizează prim-procurorul adjunct.
Reţinut pe ordonanţă, în ziua de 20 august 2015, Cemil Sevinc a fost prezentat vineri, 21 august, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. În aceeaşi zi, instanţa a respins propunerea de arestare preventivă, iar procurorii au declarat apel. Apelul se va judeca, zilele acestea, la instanţa superioară, respectiv Tribunalul Brăila.
Reamintim că, miercuri dimineaţă, 19 august, "autocarul morţii" efectua o cursă Istanbul - Bucureşti - Chişinău, urmând să intre prin Vama Galaţi. Autocarul firmei "Ortadogu Turizm" plecase cu o zi înainte din Istanbul, a făcut escală la Bucureşti, unde au rămas 12 pasageri, iar la Lukoil s-au schimbat şoferii turci.
În curba de la Baldovineşti ("Moş Anghel"), autocarul condus de Cemil Sevinc, în care se aflau 36 de pasageri ce se întorceau din vacanţă, gonea cu peste 100 km/h, deşi ploua, iar carosabilul era umed. Conducătorul auto a pierdut controlul volanului, iar autocarul s-a răsturnat, în tragedia rutieră fiind ucişi trei copii şi răniţi alţi 27 de pasageri. Victimă colaterală a carnagiului rutier a fost pompierul Gheorghe Stamate, de 43 de ani, care a făcut accident vascular cerebral, după ce a intervenit pentru salvarea răniţilor de la Baldovineşti. Pompierul a fost dus la Spitalul "Bagdasar Arseni" Bucureşti, Secţia Neurochirurgie. Răniţii din autocar au fost transportaţi la UPU Brăila şi UPU Galaţi, unde li s-au acordat îngrijiri medicale.
Ultima victimă, o femeie de 65 de ani, transferată ieri la "Floreasca"
Din cei 36 de pasageri, trei au decedat, iar alţi 33 au avut nevoie de îngrijiri medicale. 27 dintre ei au şi rămas sub supraveghere medicală timp de mai multe zile. Două femei au suferit intervenţii chirurgicale ample, medicii brăileni depunând eforturi supraomeneşti pentru a le salva. Şoferii turci n-au păţit nimic. Au fost duşi, iniţial, la Galaţi, după care au revenit la Brăila, pentru audieri. Rând pe rând, pasagerii răniţi au fost repatriaţi ori transferaţi la spitale din Republica Moldova. Băieţelul de 6 ani, care a supravieţuit în mod miraculos, având multiple tăieturi pe faţă şi corp, este stabilizat într-un spital din Chişinău, după ce timp de trei zile medicii brăileni l-au îngrijit cu simţ de răspundere şi l-au pus pe picioare. Ieri, ultima victimă internată la Brăila, o femeie de 65 de ani, a fost trimisă cu o ambulanţă la Spitalul "Floreasca", pentru o intervenţie chirurgicală. Femeia a fost stabilizată la Brăila, i s-au scos zeci de cioburi de sticlă din corp, circa 60, însă a optat pentru a fi operată la Bucureşti. (Nicoleta Butnaru)