Mergi la conţinutul principal

Autobuz electric 100%, prin Brăila

• zilele trecute, un autobuz marca Ikarus a făcut câteva curse demonstrative, gratuite, pe linia 4

 

Zilele trecute, mulți brăileni care au circulat pe linia 4, au rămas plăcut surprinși când au călătorit,  gratuit, cu un autobuz 100% electric, marca Ikarus. Acesta se afla într-un circuit de prezentare, pe un traseu incluzând orașele României. De-a lungul timpului, Brăila a mai avut de-a face cu această marcă de autobuz. Firma a luat ființă în anul 1895, în Ungaria, iar la Brăila au fost utilizate circa 10 autobuze clasice,  inclusiv articulate. Se întâmpla în anii 60-70, când ITO  (Întreprinderea de Transport Orășenesc) transporta zilnic mii de călători, iar ITA (Întreprinderea de Transporturi Auto) le folosea pe traseele din județ și pentru navetiștii care lucrau pe platforma chimică Chiscani. Tot în acei ani, în județul nostru erau utilizate, de către Oficiul Județean de Turism, autobuze/autocare Mercedes, Skoda , și  apoi, în oraș și nu numai, binecunoscutele TV. De fapt, Ikarus-urile au fost folosite până în 1990, fiind încă utilizate și astăzi în orașe precum București sau Ploiești.

Revenind la autobuzul Ikarus 120 E, electric 100%, acesta se remarcă prin designul plăcut, culoarea albastră a interiorului, silențiozitate totală și confortul scaunelor capitonate, finisajul dotărilor interioare. Numărul pasagerilor preluați ajunge la 84 (din care 28 pe scaune), autobuzul dispune de două fotolii rulante, are 12 metri lungime, o bună amortizare a roților, afisaj cu stațiile de pe traseu, geamuri cu inserție electrică contra înghețului. Ușile duble de acces sunt în număr de trei, iar în cabina izolată a șoferului este un ecran cu tot ce se vede prin instalația video interioară. Pe bordul sofisticat se afișează instant toți parametrii de funcționare. Iată și câteva dintre datele tehnice: autonomie 250 km; 314  kwh puterea celor 10 pachete de baterii electrice tip fosfat cu litiu – fier, acestea având o durată de viață de 8 ani și 3000 cicluri de încărcare.

Doar timpul va stabili dacă (și când) astfel de autobuze vor intra în dotarea ”Braicar” pentru a fi folosite în mod uzual pe traseele din municipiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro