Legea salarizării bugetarilor, adoptată zilele acestea de Parlament, nu mai cuprinde acele uriaşe majorări de salarii ce ar fi trebuit aplicate de la 1 iulie 2017. Pentru profesori şi medici, de exemplu, categoriile de bugetari cărora li se promiseseră cele mai mari creşteri de salarii, majorările se vor aplica abia de la 1 ianuarie 2018 – jumătate din ele – şi apoi de la 1 martie 2018 – cealaltă jumătate. Motivul: nu mai sunt bani pentru majorări de la 1 iulie 2017, aşa cum tot aruncau Guvernul şi liderii PSD cu promisiuni şi declaraţii.
Ce să vezi, nu mai sunt bani! De fapt, bani n-au fost niciodată pentru toate promisiunile făcute de-a lungul ultimelor luni de PSD. Banii n-au ajuns niciodată ca să poată fi puse în practică toate fantasmagoriile populisto-prosteşti ale Guvernului PSD. Să fim serioşi, era logic, pentru oricine cu puţină minte, că nu era posibil ca tot acel pompos program de guvernare să fie unul realist. Era clar că sunt promisiuni fără acoperire în realitate. Era evident că erau miniciuni. Dar profesorii sunt acum supăraţi că nu li se aplică majorările promise, sunt revoltaţi, sunt decişi să protesteze, să intre în grevă, să dea cu şcoala de pământ.
Păi de ce? Ok, supărarea este de înţeles, dar voi chiar aţi crezut? Adevărat, marea parte a profesorilor, ca şi majoritatea funcţionarilor de pe la stat, la fel ca şi o bună parte din medici au avut mereu o înclinaţie de stânga, ca orice bugetar care se respectă şi care tot aşteaptă majorări de leafă. Că aşa sunt bugetarii, mai mult cu statul. Dar totuşi, se presupune că profesorii, ca şi medicii, ca şi majoritatea funcţionarilor, sunt oameni cu studii superioare, cu capul pe umeri, care pot face distincţia între gogoşile electorale şi programele realiste. Başca, există profesori de economie, doctori chiar, profesori de logică, specialişti în macroeconomie şi în ştiinţe politice, predau la universităţi înalte studenţilor viitori bugetari toate ştiinţele administraţiei. Dar chiar aşa de creduli să fie, ca să creadă elucubraţiile lui Dragnea, ca să-l ia în serios, iar acum să se supere pe el?
Până la urmă, Dragnea e politician – nici nu ştiu să fie altceva -, ba încă unul periculos de bun şi în acelaşi timp de parşiv. Dar asta ştie el să facă şi asta a făcut: programe de guvernare cu care să câştige voturi. Dar de la profesori ai fi avut pretenţii că nu se lasă aşa uşor vrăjiţi, precum unii asistaţi sociali. N-am prea auzit profesori care să iasă în faţă şi să critice public fantasmagoriile din programul de guvernare al lui Dragnea. Să spună că e nerealist, că depăşeşte limitele economiei, ale logicii şi ale bunului simţ politic, că este o minciună ambalată frumos şi atât.
Acum, însă, profesorii sunt supăraţi şi vor să protesteze pentru că nu li se mai măresc salariile de luna viitoare. Normal, este dreptul lor să facă asta, dar e ca şi cum ai aflat că nu există Moş Crăciun şi vrei să faci grevă pentru asta.
Serios acum, dacă eşti profesor şi chiar ai crezut că programul ăla de guvernare al lui Dragnea poate fi pus în practică ad litteram, atunci înseamnă că ocupi un post pe care chiar nu îl meriţi şi beneficiezi de un salariu oricum prea mare. Căci NU, Moş Crăciun nu există, chiar dacă seamănă uneori cu Dragnea.