Daca e vineri, trebuie informat prefectul. Cam asa s-ar traduce in linii mari Ordinul nr. 321/2006 al prefectului judetului Braila privind luarea unor masuri de accelerare a procedurii de acordare a cotei individuale de lapte. Ordinul a fost emis in urma cu 2 zile si, conform lui, atribuirea cotelor individuale de lapte este responsabilitatea prioritara a tuturor specialistilor agricoli implicati in proces precum si a autoritatilor locale din intreg judetul. Prefectul Nicolae Mitroi a cerut mai multa implicare din partea institutiilor agricole, dar si din partea aparatului administativ, central si local. Pentru fluidizare, in ordin, se prevede in mod expres ca cererile depuse catre primarii sa fie depuse saptaminal la Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL), in vederea procesarii datelor si inregistrarii in baza de date realizata la nivel national. Mai mult, centralizarea acestor date, a cerut prefectul, sa constituie, la sfirsitul fiecarei saptamini, subiectul unei note informative care sa ii fie inaintata. Nici primarii nu sint scutiti de responsabilitati. Ei au obligatia de a se implica efectiv in derularea actiunii prin informarea populatiei si organizarea de intilniri intre specialistii Directiei Agricole si producatorii de lapte din localitatile componente ale comunei. Ei au obligatia sa angreneze in aceasta actiune atit personalul primariei, cit si consilierii locali.
De asemenea, primarii au obligatia ca in fiecare zi de vineri sa il informeze despre evolutia situatiei la nivel comunal si realizarile obtinute, dar si despre orice masura intreprinsa.
Cota de lapte reprezinta cantitatea de lapte care poate fi produsa si vinduta in Romania incepind cu data aderarii la Uniunea Europeana. Din cota nationala, fiecare crescator va primi o cota individuala de lapte. Crescatorii care la 1 aprilie 2007 nu vor detine o cota individuala, nu-si vor mai putea comercializa productia nici catre fabricile de prelucrare, nici pe piata libera. Crescatorii particulari care nu cer acum cota de lapte nu vor mai avea drept sa o ceara si deci nu isi vor putea valorifica productia. Cei depistati ca vind lapte (chiar si prin vecini) fara a detine in proprietate o cota vor fi aspru sanctionati. In plus, ei nu vor mai avea acces la nici o subventie si la nici unul din programele de dezvoltare puse in practica de Guvernul Romaniei sau Comunitatea Europeana.
Termenul limita de solicitare a cotei de lapte este 31 octombrie a.c. Pina ieri, DACL Braila a inregistrat 4.702 cereri, din care pentru procesare 2.441 cereri si pentru vinzare directa 2.261.
Conform aprecierilor specialistilor, la nivel de judet ar trebui depuse intre 8.000 si 13.000 de cereri, chiar daca numarul total al crescatorilor locali de vaci de lapte depaseste 23.000.