Oamenii de stiinta avertizeaza ca, odata cu scaderea temperaturilor, persoanele varstnice pot suferi crize cardiace. Practic, frigul si schimbarile presiunii atmosferice pot cauza insuficienta cardiaca, anunta cercetatorii canadieni de la Universitatea Laval si de la Universitatea Sherbrooke.
Aceasta concluzie este confirmata de un studiu desfasurat pe 635 de zile si realizat pe aproximativ 112.000 persoane cu varsta peste 65 de ani, diagnosticate cu probleme cardiace. In timpul cercetarii, subiectii au fost monitorizati dar, in acelasi timp, s-au luat in considerare si factori precum temperatura, presiunea atmosferica, umiditatea sau poluarea. Rezultatele au aratat un risc crescut de spitalizare sau deces in perioadele reci, octombrie-aprilie, fata de cele mai calduroase, mai-septembrie.
Fiecare grad in minus creste riscul unei crize cardiace
Datele sunt ingrijoratoare si arata ca, in medie, o criza cardiaca (ce necesita spitalizare sau are consecinte fatale) se poate produce astfel: fiecare grad Celsius in minus creste riscul cu 0,7%; mai mult, pentru fiecare majorare cu 1 kPa (Kilopascal – unitate care masoara presiunea aerului) a presiunii atmosferice, se mareste riscul problemelor cardiace cu 4,5%. Relatia negativa intre schimbarile climatice si problemele inimii este cauzata de mai multi factori, printre care faptul ca inima noastra bate cu putere mai mare atunci cand este frig, pentru a ajuta organismul sa aiba o temperatura cat mai aproape de cea normala. De asemenea, arterele se strang, ca un raspuns la frig, ceea ce duce la scaderea temperaturii la nivelul pielii si la cresterea presiunii arteriale.
Un alt factor de risc este reprezentat de schimbarile la nivelul hormonilor, cauzate de frig, ce pot duce la coagularea sangelui. Oamenii de stiinta recomanda persoanelor in varsta sa aiba grija la temperaturile scazute si la ceata. Medicilor le sugereaza sa ia in considerare si temperaturile scazute in momentul in care fac recomandari medicale cardiacilor.
Articol preluat de pe farmaciata.ro