Tot mai multe persoane ajung sa resimta, odata cu incalzirea vremii, o stare de slabiciune generala a organismului si o emotivitate amplificata, cunoscuta sub numele de astenie de primavara. Conform specialistilor, oboseala instalata la nivelul corpului este cauzata, in principal, de schimbarea de temperatura si de cantitatea mai mare de lumina, de care am fost privati in timpul iernii. Depresia apare in principal ca urmare a trecerii dintr-o stare pasiva, specifica anotimpului rece, cind energia este conservata, intr-o stare activa, caracteristica exploziei de viata de la inceputul primaverii. Este o schimbare oarecum brusca, de la o perioada petrecuta in mare parte in spatii inchise, la posibilitatea petrecerii timpului in aer liber, aspect care ii sperie in special pe cei singuri. Pentru a preveni aceasta stare de disconfort, specialistii in nutritie recomanda sa consumam in aceasta perioada fructe bogate in vitamina C (portocale, lamii, macese si kiwi) si sa mincam ciocolata, deoarece aceasta stimuleaza organismul, fiind bogata in magneziu, potasiu, fosfor si fier.
De asemenea, o atentie deosebita trebuie sa fie acordata si somnului, pentru relaxarea organismului fiind indicate baile cu esente aromatice. Printre plantele indicate de fitoterapeuti se numara: cicoarea, coada-soricelului, papadia, salata si urzica.
In afara de leacurile naturiste si de suplimentele de vitamine care ne sint puse la dispozitie, specialistii considera ca cel mai puternic "medicament" impotriva asteniei de primavara este contactul direct cu natura, in special efortul fizic depus in aer liber.