Mergi la conţinutul principal

Astăzi începe un nou an şcolar!

Astăzi, 14 septembrie, începe un nou an şcolar. Dacă în urmă cu un an de zile, peste 2,8 milioane de elevi şi copii de grădiniţă luau cu asalt unităţile de învăţământ, acum, încă se fac şi se refac programe şi scenarii, pe ultima sută de metri. Executivul emite hotărâri pentru cumpărarea de laptopuri, materiale sanitare şi dispozitive electronice, iar copiii, părinţii şi cadrele didactice sunt încă debusolaţi. Imaginea aceea cu sute de copii care treceau pragul şcolilor cu braţele pline de flori, cu ghiozdane noi, însoţiţi de părinţi şi bunici - şi a dascălilor care îi primeau zâmbind şi cu braţele deschise a rămas undeva departe, într-o normalitate distrusă de pandemia COVID-19, care a bulversat întreaga omenire de la începutul acestui an. Indiferent de ce tip de scenariu se potriveşte fiecărei unităţi de învăţământ, verde, galben sau roşu, elevii încep astăzi un nou an şcolar. În funcţie de deciziile inspectoratelor şcolare şi de evoluţia virusului în comunităţile din întreaga ţară, unităţile şcolare vor începe noul an în condiţii de pandemie. În timp ce copiii abia aşteaptă să îşi revadă colegii, părinţii sunt îngrijoraţi atât în ceea ce priveşte măsurile de distanţare socială din unităţile de învăţământ, cât şi de siguranţa pe mijloacele de transport în comun.

Cât de sigure sunt mijloacele de transport în comun pentru copiii care merg de astăzi la şcoală, dar şi pentru călătorii de toate vârstele care circulă, de cele mai multe ori ca sardelele în unele autobuze, ştim. Nu ştim însă ce măsuri suplimentare se vor lua pentru prevenirea apariţiei unui nou val de îmbolnăviri cu coronavirus atât în oraş, dar şi la ţară, acolo unde copiii sunt transportaţi la şcoală de la un sat la altul tot cu vechile microbuze galbene.

Nesiguranţa, deciziile schimbate de la o săptămână la alta şi situaţia de criză pe care o traversăm de la declanşarea pandemiei de coronavirus, lipsa personalului specializat pentru efectuare triajului epidemiologic sau a cabinetelor medicale, în special la şcolile din mediul rural, ridică încă multe semne de întrebare.

În această perioadă, când sistemul de învăţământ ar fi trebuit să acţioneze în forţă la începutul noului an şcolar, Educaţia se confruntă cu diverse probleme, printre care şi deficienţe de personal, atât pentru activităţile didactice, cât şi pentru cele auxiliare. Din diverse motive, sute de dascăli, profesori seniori vulnerabili, din categoriile de risc, se pensionează sau nu vor să se mai întoarcă la catedră. Indiferent de scenariile care se vor impune în fiecare unitate de învăţământ, tabloul începutului de an şcolar se creionează sub semnul pandemiei şi al incertitudinii. Copiii, însă, au nevoie de protecţie, de educaţie şi de sănătate. Spor la învăţătură şi succes tuturor!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro