Câteva sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean Brăila au reluat ieri dimineaţă protestul declanşat marţi, împotriva reducerii drastice a salariilor. Oamenii au cerut din nou demisia managerului spitalului, Rodica Sin, furioşi că aceasta a refuzat, în prima zi a protestului, să vină în curtea spitalului, să poarte un dialog cu ei. Nemulţumirea salariaţilor s-a îndreptat şi împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean, liderul PSD Gheorghe Bunea Stancu. Mulţimea striga "Nu mai facem gărzi!", "Jos mafia!", "Jos Bunea Stancu!", "Ne vrem banii!' , "Noi suntem uniţi!", "Azi în Brăila, mâine în toată ţara!", "Să se facă dreptate!", în timp ce era aşteptat să sosească de la Bucureşti Corpul de Control al ministrului Sănătăţii. Verificarea fusese dispusă de către ministrul Cseke Attila, pentru a analiza situaţia financiară, organizarea administrativă, precum şi alte elemente care ar fi putut duce la situaţia de conflict creată marţi după-amiază între angajaţi şi conducerea spitalului. Cadrele sanitare i-au chemat să se alăture protestului şi pe medici, unii dintre doctori făcându-şi apariţia în curtea spitalului, în semn de solidaritate. La faţa locului şi-au făcut apariţia prefectul judeţului, Dumitru Popa, care aştepta comisia ministerială, dar şi echipaje de poliţie, jandarmi, precum şi agenţii firmei de pază. Zece dintre reprezentanţii protestatarilor au fost acceptaţi la discuţii cu echipa de conducere a unităţii sanitare. Reprezentanţii salariaţilor nu au permis accesul liderilor sindicali în biroul managerului, reproşându-le că nu le-au fost alături în timpul protestului. Unii dintre salariaţi au încercat să intre cu forţa în timp ce delegaţia constituită ad hoc pătrundea în clădire, creându-se astfel o busculadă, ce a necesitat intervenţia forţelor de ordine. O nouă altercaţie între salariaţi şi agenţii de pază a avut loc în timp ce în biroul managerului discuţiile erau în toi, cei rămaşi afară considerând că nu sunt bine reprezentaţi.
În timpul discuţiilor, reprezentanţii cadrelor sanitare şi ai medicilor au adus la cunoştinţa managerului nemulţumirile lor, legate mai ales de lipsa de comunicare dintre angajaţi şi conducere, care a dus la dezinformare de ambele părţi. Oamenii au propus ca toate deciziile importante ale conducerii spitalului să fie afişate în locuri vizibile, pentru a fi cunoscute de toţi. Rodica Sin a ţinut să amintească faptul că a preluat spitalul "în comă" din punct de vedere financiar, cu datorii neplătite la bugetul de stat, reprezentând cote, impozite, CAS, de 50 miliarde lei şi le-a făcut cunoscut faptul că prin reducerile de sporuri propuse de către Comitetul Director se fac economii de 5 miliarde lei. Tot în timpul discuţiilor, reprezentanţii salariaţilor au semnalat faptul că există contracte pe care sunt trecute mai multe persoane, fără a avea înscris numele angajaţilor, ci doar un număr. Rodica Sin l-a invocat pe fostul manager, Ştefan Mihăilescu, care "a angajat fără să ţină cont de prevederea bugetară". În privinţa disponibilizărilor, managerul nu a exclus că acestea ar putea avea loc, la fel ca şi o posibilă redistribuire de personal, acolo unde este cazul. "150 de persoane riscă disponibilizarea, dintre care 105 sunt TESA, iar 70 de persoane, estimat, vor fi redistribuite ca asistente medicale", a spus Rodica Sin. În privinţa sporurilor afectate de reduceri, managerul a precizat că vor fi doar 3, anume indemnizaţia de conducere, "de la manager până la ultimul salariat", cele prevăzute de lege între 50% şi 100%, care vor fi acordate la nivelul minimal, adică 50%, iar pentru sâmbetele şi duminicile lucrate se va acorda o zi liberă. În schimb, în hotărârea Comitetului Director din data de 10 septembrie, măsurile decise "pentru încadrarea în bugetul de 3,5 milioane lei", este cuprinsă o listă mult mai largă de sporuri care "se suspendă până la redresarea situaţiei financiare a unităţii", printre acestea regăsindu-se într-adevăr şi indemnizaţia de conducere, dar numai "pentru medicii şefi de secţie şi pentru asistentele şefe".
Deşi documentul poartă semnătura membrilor Comitetului Director, fără a avea şi numele lor înscrise, Rodica Sin a arătat că acestea erau doar propuneri, fără a se aplica începând cu plata salariilor pe luna august. Mai mult, Sin a susţinut că sporul de noapte şi sporul de 3 ture, care apăreau în hotărârea Comitetului Director ca fiind suspendate, vor fi acordate angajaţilor spitalului.
Delegaţia protestatarilor nu a fost de acord cu evaluările profesionale, drept criteriu de selecţie, considerând că asistentele "dau examen în fiecare zi la patul bolnavului". De asemenea, reprezentanţii salariaţilor au considerat că nu sunt bine susţinuţi de către sindicat şi au cerut suspendarea activităţii Comisiei Paritare până la alegerea unui nou sindicat.
ITM a suspendat hotărârea de reducere a sporurilor
După încheierea discuţiilor, delegaţia protestatarilor a comunicat mulţimii de afară concluziile desprinse. Deoarece oamenii nu au fost mulţumiţi aflând că vor pierde din sporuri, Victor Voiculeţ, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, a intervenit şi le-a dat o veste bună: îşi vor primi banii la timp şi integral. "ITM Brăila s-a autosesizat de azi dimineaţă şi a dispus efectuarea controlului. În acest moment, a obţinut suspendarea aplicării hotărârii Comitetului Director. Astăzi vă veţi primi salariile şi urmează să se finalizeze controlul şi să dispunem măsuri asupra legalităţii actelor ce se vor întocmi". După intervenţia reprezentantului ITM, managerul Rodica Sin a acceptat în cele din urmă să iasă în curtea spitalului şi le-a promis oamenilor că în cursul zilei de miercuri îşi vor primi salariile integral, singurul spor suspendat fiind indemnizaţia de conducere. Pentru credibilitate, managerul a cerut să fie listaţi fluturaşii de salarii, ca oamenii să poată constata singuri ce venituri le-au fost acordate. Prefectul judeţului, Dumitru Popa, prezent la discuţii, a dat asigurări că va lua măsuri ca toate deciziile să fie legale. "Rezultatele controlului vă vor fi aduse la cunoştinţă, în orice caz nu veţi primi un răspuns azi, că verificările nu se termină într-o oră. Nu ştiu care va fi rezultatul controlului, dar cu certitudine vă pot spune că totul se va produce legal", a spus Dumitru Popa. Sursa citată le-a sugerat protestatarilor să facă alegeri sindicale, dacă sunt nemulţumiţi. "Cei care au intrat la discuţii au susţinut că sindicatul nu-i reprezintă. Nimeni nu se poate amesteca într-o treabă sindicală. Procedeţi la declanşarea de alegeri", a spus prefectul.
Protestul a avut rezultate. Angajaţii şi-au primit banii integral
Membri ai Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, au sosit miercuri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, însoţiţi de conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Direcţiei de Sănătate Publică. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au acceptat prezenţa presei la discuţii şi au intrat direct în biroul managerului Rodica Sin, împreună cu prefectul, pentru a analiza situaţia tensionată care s-a creat la Spitalul Judeţean. După aproape o oră de discuţii, prefectul Dumitru Popa a părăsit clădirea spitalului, în faţa căreia aşteptau decizia comisiei aproximativ 100 de protestatari, fără să facă precizări cu privire la subiectele abordate. "Eu nu mai am ce face aici, îi lăsăm să-şi facă treaba. Tot ce a depins de mine am facut, adică am vorbit la Trezorerie să îi aştepte cu actele pentru transferul banilor de salarii, care, cu siguranţă, vor fi pe carduri cel târziu mâine, la orele 12.00", a declarat Popa.
După alte ore bune de aşteptare, oamenii şi-au primit fluturaşii de salarii, constatând că singura reducere este cea de 25% aplicată de Guvern tuturor bugetarilor. Membrii comisiei ministeriale au părăsit spitalul fără a face vreo declaraţie referitoare la cele constatate. Managerul unităţii sanitare a ieşit în faţa protestatarilor pentru a le clarifica situaţia finală a salariilor. "Astăzi am băgat banii şi se dau salariile. Toate sporurile sunt plătite integral, mai puţin sporul de conducere, de la manager la ultimul salariat, dar vom reveni şi cu acest calcul în 2-3 zile. Dacă sunt erori de calcul, vă rog să-mi spuneţi prin şefii de secţie. Vă transmit că, de azi înainte, toate comunicările Comitetului Director vor veni direct către personal, prin şefii de secţie. Nu vom mai apela la serviciile sindicatului, decât atunci când sunt probleme legate strict de Contractul Colectiv de Muncă", a afirmat Rodica Sin.
Preşedintele Sindicatului Sanitas Brăila, Aurelia Chelariu, a atras atenţia că această decizie este ilegală, deoarece încalcă CCM. "Doamna manager va trimite rezultatele deciziilor direct pe secţii şi nu vă va mai apăra nimeni. Astfel, este încălcat Contractul Colectiv de Muncă. Ea este supărată pe mine pentru că am contrat toate aceste hotărâri şi le voi contra în continuare, iar această decizie de-a elimina sindicatul din discuţii este ilegală", a spus Aurelia Chelariu.
Oamenii au renunţat la protest în momentul în care şi-au verificat cardurile şi au constatat că totul este în regulă, însă unii dintre angajaţi s-au arătat hotărâţi să continue acţiunea. Ei urmau să se adune din nou în curtea spitalului în jurul orei 20.30, voci dintre salariaţi spunând că nu vor înceta protestele până când conducerea spitalului nu-şi va da demisia.
Poliţiştii anchetează intervenţia agenţilor de pază de la Spitalul Judeţean
Comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila a dispus constituirea unui colectiv de poliţişti de la Serviciul Ordine Publică, pentru stabilirea cadrului legal în care au acţionat angajaţii societăţii de pază în timpul conflictului spontan de muncă. "În urma verificărilor efectuate de poliţişti, pentru stabilirea în concret a actelor materiale săvârşite de conducătorul unităţii specializate de pază şi personalul aflat în serviciu în acel moment la spital, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute şi pedepsite de Art. 59 din Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
Precizăm că articolul în discuţie face referire la implicarea agenţilor de pază sau a conducerii societăţilor la care aceştia sunt angajaţi, în desfăşurarea de acţiuni de forţă ori conflicte de muncă, ce se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Mai exact, este vorba despre faptul că, marţi după-amiază, lucrurile au degenerat odată cu sosirea la faţa locului a patronului firmei de pază "DIOP Security", Tudorel Arbunea, care a intrat în sediul spitalului. Anchetatorii spun că, atunci când acesta a ieşit în faţa mulţimii agitate pentru a chema cinci persoane care să meargă să stea de vorbă cu conducerea spitalului, s-a creat o busculadă şi câţiva protestatari au reuşit să treacă de cordonul de pază. Ei au fost urmaţi de alţi colegi, care s-au îmbrâncit şi au spart geamurile, în încercarea de a ajunge la biroul managerului. Asaltul asistenţilor a fost respins cu jeturi de gaze lacrimogene de către angajaţii firmei de pază. "Un singur om din grupul de intervenţie a dat cu spray lacrimogen, afară, în niciun caz în interior pentru a crea probleme în spital. Afară are voie să dea, dacă suntem agresaţi. Ieri (n.r. - marţi) am fost agresaţi şi nu aveam cum să rezolvăm altfel problema. Eu consider că oamenii mei şi-au făcut datoria. Nu poţi să faci faţă unei mulţimi de 200 - 400 de oameni câţi au fost aici. Pentru noi a fost o mirare când ne-am trezit pe holurile spitalului cu o doamnă care a scos spray-ul şi ne-a pulverizat pe toţi, pe jandarmi, pe mine, pe conducerea spitalului. Şi eu am participat la ce s-a întâmplat ieri şi chiar am fost izbit de uşă", a spus Tudorel Arbunea, care a adăugat apoi că nu ştie că poliţiştii îl cercetează penal.
Concomitent, poliţiştii efectuează verificări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, faptă comisă de angajaţi ai spitalului care au spart geamurile de la uşa de acces în unitate, infracţiune la care acţiunea penală se pune în mişcare numai la plângerea prealabilă a părţii vătămate. Poliţiştii şi jandarmii au fost şi ieri prezenţi printre protestatari, pentru prevenirea unor eventuale incidente.