Arsita pirjoleste Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Arsita pirjoleste Braila

Temperaturile extrem de ridicate si seceta acuta si prelungita, inregistrate in ultimele saptamini, pun in pericol recolta de toamna. Fermierii din mai multe zone ale judetului trimit semnale de alarma cum ca porumbul, floarea soarelui si soia sufera vizibil din cauza lipsei de apa, iar daca in citeva zile nu va ploua, cultura va fi total compromisa pe suprafete mari.
In multe zone ale judetului - precum Dudesti, Ciocile, Ianca, Racovita, Gradistea si Zavoaia, respectiv zonele incadrate pe treptele superioare de udare, departe de sursa de apa (Dunarea) - situatia este de-a dreptul dramatica. Producatorii agricoli sint revoltati si se tem ca intregul efort depus din primavara si pina acum a fost in zadar. Precipitatiile cazute pe parcursul intregii veri au fost insuficiente, deficitul de apa in sol a atins limite extreme, dar, pentru ca irigatiile au devenit un lux, atit sint de scumpe, si pentru ca nu sint indeplinte conditiile prevazute de legile imbunatatirilor funciare, sistemul nu a fost pus in functiune.

Mai putin de 70.000 de hectare udate

Ultima situatie operativa a Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare - ANIF arata ca de la declansarea campaniei de irigatii 2006 (in luna aprilie) si pina in prezent, la nivelul judetului Braila au fost udate 69.205 ha. Pe 50.000 ha s-a aplicat numai udarea I iar pe 19.200 ha, udarea I si II. Avind in vedere temperaturile ridicate din aceasta vara, specialistii considera ca suprafete irigate sint extrem de mici si mult sub posibilitatile judetului, in conditiile in care la cererea fermierilor ANIF ar putea sa irige, fara efort, peste 230.000 ha. "Da, s-a irigat putin anul acesta avind in vedere conditiile meteo. Avem insa zone intinse in care sistemul nici nu a fost pus in functiune. Pe de o parte din cauza pretului foarte mare la care a ajuns apa pentru irigatii, iar de celalta pentru ca nu sint intrunite conditiile prevazute de Legea 138/2004 a imbunatatirilor funciare. Conform legii, un sistem este pus in functiune atunci cind cererile depuse de fermierii din zona acopera minim 20% din suprafata deservita de o statie. Cum costul este mare, nu au fost cereri, nu au fost cereri nu s-a asigurat acel minim de 20%, deci pentru noi nu a fost rentabil sa punem in functiune sistemul", a explicat Vasile Turcitu, director adjunct al Sucursalei Arges - Ialomita - Siret a ANIF.

Pretul apei pentru irigatii usuca buzunarele fermierilor

Pentru campania de irigatii 2006, in judetul Braila, au fost stabilite tarife de livrare a apei cuprinse intre 590.000 lei si 7.730.000 lei pentru mia de metri cubi. Acest tarif este stabilit in functie de treapta de pompare in care este incadrata ferma, respectiv distanta fata de sursa de apa. La aceasta suma, pentru a putea iriga, fermierii trebuie sa mai plateasca, in avans, si tariful anual, care este cuprins, tot in functie de treapta de udare, intre 150.000 lei/ha si peste 1 milion lei/ha, mai precis circa 15% din tariful de livrare. In cazul in care fermierii sint asociati in Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI), beneficiaza de subventii - anul acesta 3 milioane de lei/ha - iar daca lucreaza independent, isi suporta integral cheltuielile cu irigatiile.
Asa ca, in timp ce membrii unui OUAI cu terenul amplasat pe treapta I de udare nici macar nu consuma intreaga subventie pentru a-si acoperi integral cheltuielile, un fermier individual cu terenul situat pe treapta a IV sau V de pompare va trebui sa scoata din buzunar, pentru udarea unui hectar (la care sint necesari 660-700 metri cubi de apa) 5,4 milioane de lei tariful de livrare plus peste 1 milion de lei tariful anual.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro