Arhitect mort în Clubul «Groazei» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Arhitect mort în Clubul «Groazei»

România a fost zguduită de o tragedie fără precedent, vineri seara, după izbucnirea incendiului din Clubul "Colectiv".
Deşi flăcările au fost lichidate în doar două ore, echipele de intervenţie au scos şi numărat sute de victime până în zori. Bilanţul la primele ore ale zilei de sâmbătă arăta în felul următor: 27 de morţi şi 149 de răniţi. În ziua următoare, cifrele s-au schimbat drastic: 30 de persoane decedate şi peste 180 rănite. Cauza incediului? Foc de artificii în incinta clădirii, scântei care au aprins materialele inflamabile de pe un stâlp, folosite la izolarea fonică a clubului, o greşeală enormă după cum au catalogat-o chiar reprezentanţii firmei care s-a ocupat de antifonare.
Deşi iniţial printre persoanele decedate identificate nu figura oficial niciun brăilean, la numai 24 de ore, familia Bucă din Brăila primea o veste sfăşietoare: fiul lor, Andrei, îngroşa lista neagră. Duminică dimineaţă, părinţii băiatului îl identificau la Institutul de Medicină Legală (IML) Bucureşti. Nu mai ştiau nimic de tânăr de vineri seara, însă au sperat până în ultima clipă ca telefonul să sune şi să audă vocea fiului lor spunând: „Sunt bine, staţi fără grijă!". Acest lucru nu s-a întâmplat, din păcate. Andrei a făcut parte din ultimele cinci cadavre rămase neidentificate până duminică.
Ca o altă ironie a sorţii, Andrei Petru Bucă, absolvent al Arhitecturii, reuşise să-şi deschidă propria firmă de arhitectură în capitală. Ochiul său format probabil observase gafa patronilor de a antifona clubul cu materiale inflamabile, însă nu şi-a imaginat niciodată că va fi o victimă sigură a vreunui incendiu. Iată că imprevizibilul s-a produs, iar o scânteie a focului de artificii deschis în incinta încăperii a aprins în câteva secunde tavanul, iar Andrei nu a mai putut face nimic pentru viaţa lui. Oamenii se călcau în picioare şi se agăţau unii de alţii pentru a-şi salva viaţa. Singura uşă de acces a fost un „colac salvator" neîncăpător pentru cele câteva sute de persoane din interior. „Cine a fost mai puternic, trăieşte", a mărturisit un supravieţuitor jurnaliştilor din presa centrală.

A supravieţuit apei, dar focul l-a mistuit

Din păcate, Andrei Petru Bucă nu a mai reuşit să iasă pe uşă. A murit acolo, carbonizat. La aflarea veştii, prietenilor nu le-a venit să creadă. L-au descris pe brăilean ca fiind „sufletul petrecerilor". Mergeau şi se distrau împreună la fiecare sfârşit de săptămână. Pentru Andrei, nu conta locul în care se afla. Era suficient să fie înconjurat de amicii săi, iar distracţia era garantată. şi-a trăit viaţa dansând şi simţindu-se bine alături de prieteni. Aşa şi-a petrecut şi ultimele clipe din viaţă. Andrei a mers în clubul "Colectiv" alături de un amic foarte bun din capitală, şi tot cu acesta a plecat în altă lume...
Straniu este că, exact în urmă cu un an, pe 1 noiembrie 2014, Andrei a supravieţuit miraculos unui accident pe Dunăre. Se afla într-o barcă, împreună cu alţi 10 prieteni. Era noapte când ambarcaţiunea s-a răsturnat şi toţi cei 11 ocupanţi au căzut în fluviul rece ca gheaţa. "Andrei s-a comportat atunci cu un calm desăvârşit. Era beznă, apa foarte rece, şi cu greu am reuşit să ne menţinem la suprafaţă până când am fost recuperaţi de o navă a Poliţiei de Frontieră. Ştiind felul cum a reacţionat atunci, îmi e greu să cred că, dacă ar fi avut cea mai mică portiţă de ieşire, Andrei nu ar fi reuşit să scape şi din infernul din acel club. Mersese acolo un un alt prieten al nostru, Ioan Tripa, Kuki, cum îi spuneam noi, care îl cunoştea pe unul dintre chitariştii trupei din concert. Probabil din acest motiv s-au aflat chiar lângă scenă şi nu au avut cum să se salveze. Erau doi munţi de oameni amândoi...", ne-a povestit Mario Apostol, prieten apropiat al lui Andrei Petru.

Au sperat până în ultima clipă...

Imediat după ce s-a aflat de tragedia imensă, un alt prieten al celor doi a postat mesaje pe reţeaua de socializare Facebook, prin care-şi ruga prietenii virtuali să distribuie poza lui Andrei ca să poată fi identificat în unul din spitalele la care au fost transportate victimele, semn că încă spera ca acesta să fie în viaţă. „Rog pe toţi cei din lista mea care lucrează în spitale sau au cunoştinţe care lucrează în spitale şi pot contacta persoane din cadrul secţiilor de terapie intensivă ale spitalelor din Bucureşti, să distribuie această fotografie a lui Andrei Buca (Andrew Peter) în speranţa că cineva îl poate identifica", a scris Alin Vasile, prietenul brăileanului. „Numele lui este Bucă Petru Andrei, iar familia lui este îndurerată, nu dau de el de aseară, dacă sunt martori oculari că rog să ne ajutaţi cu informaţii!!!", a mai scris acesta.
Din păcate, tânărul brăilean a fost găsit la Institutul de Medicină Legală. Spiritul său plecase deja în ceruri! Trupul neînsufleţit a fost adus acasă, la Brăila, duminică, în jurul orei 18.00 pentru înmormântarea creştinească. Slujba de înmormântare va avea loc marţi, ora 12.00, la biserica Sfinţii Trei Ierarhi.

"Andrei va trăi veşnic prin proiectele făcute"

"Vinovaţii să fie traşi la răspundere. Nu vrem despăgubiri, nu avem nevoie de bani. Vrem să se facă dreptate. Pentru noi, Andrei va trăi veşnic prin proiectele făcute. E o tragedie acolo. Sunt încă îngrozit de suferinţa pe care am văzut-o, păcat de ei, atâţia tineri...", a spus tatăl lui Andrei la puţin timp timp după ce sicriul în care se afla trupul tânărului a ajuns acasă.
Andrei a fost elevul Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci". După absolvirea liceului, şi-a continuat studiile la Arhitectură, în capitală. Părea că şi-a ales drumul presărat cu succes în viaţă, deschizându-şi propria afacere în domeniu. Apropiaţii spun că era bucuros în ultima vreme, pentru că reuşise să obţină multe contracte. însă nu a apucat să guste din succes prea mult, destinul curmându-i viaţa, într-un mod dureros.

Un tânăr arhitect de succes

Aseară, prin intermediul unui comunicat de presă, Primăria municipiului a ţinut să transmită condoleanţe familiei lui Andrei.
„Primăria Municipiului Brăila transmite sincere condoleanţe familiei brăilene care şi-a pierdut fiul în tragicul incident din clubul bucureştean. De asemenea, ne exprimăm compasiunea şi solidaritate faţă de familia Catalinei Ioniţă şi a lui Mihai Alexandru, tineri cu care am colaborat în cadrul proiectului «This place is pretty good - Braila - 9 abordari arhitecturale». Din păcate, România a pierdut trei architecţi de excepţie, care deşi se aflau la început de carieră erau impicaţi în foarte multe proiecte nationale şi internaţionale. Municipiul Brăila este alături de familiile greu încercate şi suntem pregătiţi să le sprijinim cu tot ce este nevoie. Dumnezeu sa îi odihnească în pace pe tinerii arhitecţi plecati prematur la ceruri", se precizează în comunicat.
Andrei Petre Bucă avea doar 29 de ani.

Solidaritate în faţa morţii, pe platoul din faţa Prefecturii

La câteva ore după incendiul ce a adus sfârşitul a 29 de persoane, s-a declarat doliu la nivel naţional pentru următoarele trei zile. Duminică, după ce vestea că un brăilean se află pe lista celor decedaţi, sute de locuitori ai municipiului s-au mobilizat pe Facebook şi au stabilit ca la ora 17.00 să se strângă pe Platoul din faţa Prefecturii (Piaţa Independenţei), pentru a aduce un omagiu atât lui Andrei, cât şi „Colectiv"-ului de persoane care au părăsit această lume vineri seară. Flori, lumânări şi candele au fost aduse la locul întâlnirii. Zeci de lacrimi şi rugăciuni s-au înălţat în mod colectiv, spre cer, la fel ca sufletele celor arşi de vii în clubul din capitală. Pe reţelele de socializare au curs mii de mesaje de condoleanţe familiilor îndoliate şi încă mai curg...
Dumnezeu să-i ierte! Colectiv

Comunitatea Rock va supravieţui?

Alexandru Ghiţă, organizator de evenimente şi baterist în mai multe trupe (Bloodway, RoadKillsoda, Environments): "Oamenii, din păcate, au cam murit degeaba...Cred că din câte cluburi sunt în capitală, nu mai mult de 20% ar primi aprobările necesare funcţionării. Eu, de exemplu, am lucrat într-un club căptuşit din cap până în picioare cu buret, acoperit de hârtie cartonată şi cu tavan la 2,5 metri". Întrebat dacă după această tragedie se vor împuţina şi mai mult cluburile care vor mai susţine trupele underground, Alex ne-a declarat: "Cred că da. Deja de la începutul anului, autorităţile au început să vadă şi în concertele underground o sursă de venit, ceea ce a schimbat multe. Sunt puţine locaţiile unde mai poţi organiza un concert ca simplă trupă/formaţie, fără să ai în spate o entitate juridică".
În ceea ce priveşte viitorul Comunităţii rock din România, Alex crede că rockerii vor supravieţui ca şi celelalte subculturi existente, dar..."Posibil, la cum prezintă mass media situaţia, ca atitudinea celorlalte subculturi să se schimbe faţă de fanii acestui stil muzical şi nu în bine".
Răzvan Popa, clăpar Addiction: "Am fost la Floreasca, dar n-am reuşit să aflu nimic...Nu ne-au spus nimic. Sunt prieten cu Alex Pascu, (basistul trupei Goodbye to Gravity-n.n), iar pe ceilalţi din trupă i-am cunoscut la Sfera, când înregistram primul album Addiction. Băieţii se pregăteau pe atunci să meargă la Wacken (cel mai mare festival de heavy-metal din Europa - n.n)". Despre cele întâmplate în "Colectiv", Răzvan a spus doar atât: "Circumstanţele, lipsa banilor...Ei (Goodbye to Gravity) au încercat să facă show din nimic".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro