Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Arestati in baza a doua declaratii, fara alte probe

Faptul ca sint romi si ca poarta numele de Dumitru - la fel ca multi dintre aceia implicati, la 9 decembrie 2005, in razboiul tiganesc de la Valea Cinepii - pare sa le fi adus ghinion unor gemeni din Lanurile. Barbatii se afla in Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila, arestati preventiv, fiind trimisi in judecata fiindca ar fi participat la acel macel din Valea Cinepii. Desi pling continuu si povestesc ca nu au nici o legatura cu acel scandal, avind chiar si martori care sustin ca n-au pus piciorul in Valea Cinepii in acea zi, fratii Ion si Stefan Dumitru vor comparea in fata instantei, alaturi de alti opt insi, sub acuzatiile de violare de domiciliu si distrugere, riscind ani grei de puscarie. Impotriva lor, la dosarul de inculpare, nu exista, insa, sustine si avocatul lor, decit doua declaratii, si acelea cu "probabil", singurele acte care se doresc a fi probe. Prin urmare, gemenii din Lanurile cer sa fie dusi la detectorul de minciuni si testati, "altfel, daca mintim, sa fim impuscati", spun ei, in incercarea de a-si dovedi nevinovatia. Oamenii ne-au scris din inchisoare, loc in care au ajuns pentru prima data in viata lor. O confirma chiar si politistul din localitatea lor de domiciliu, dar si viceprimarul comunei, care ii cunosc ca pe niste oameni care n-au creat niciodata probleme si in care satul avea baza.

Discriminare sau exces de zel?!

In seara de 9 decembrie anul trecut, mai multi romi din Valea Cinepii, comuna Unirea, s-au incaierat pina la singe. Atunci, un grup de indivizi, intre care si unii numiti Dumitru, a intrat peste familiile a patru presupusi rivali, distrugind doua autoturisme, devastind patru case si lovind doua persoane. Politia a intrat in alerta maxima, luind toti romii la bani marunti, pentru a anunta, citeva zile mai tirziu ca a reusit sa retina, mai intii, sase agresori, iar mai apoi alti cinci. De fapt, toti "alde Dumitru" au cazut la puscarie, poate si fiindca, disperati, dupa atac, romii agresati au aratat cu degetul spre intreaga familie numita astfel, insa impartita intre localitatile Valea Cinepii din comuna Unirea si Lanurile din comuna Viziru. Pe 10 decembrie, Ion si Stefan Dumitru, oameni la 58 de ani, au fost chemati la Politie, "pentru cite o declaratie", dupa care au fost incatusati fara drept de apel. Gemenii, desi nu seamana, au avut destine comune, insa mult diferite de ale neamurilor lor din Valea Cinepii: si-au crescut copiii si i-au trimis la scoli, n-au avut niciodata de-a face cu Politia, in sensul ca nici macar n-au primit vreo amenda pentru tulburarea ordinii si linistii publice, si-au vazut de familiile lor, s-au casatorit cu acte in regula, si-au construit case si n-au intrat in cird cu infractorii. Cu toate acestea, pe 10 decembrie, politistii i-au incatusat. A urmat confruntarea cu "victimele": "Pe noi ne-au pus sa stam cu spatele, au bagat tigancile in camera si astea ziceau: "Asta a fost, asta n-a fost...". Ne-au luat pentru ca au zis ca batausii au fost "tiganii alde Dumitru". Ne-am trezit ca ne pun catusele pe miini. Sintem de patru luni in puscarie si am ajuns la capatul rabdarii, fiindca sintem nevinovati. Solicitam orice fel de aparat de minciuni, pentru ca simtim ca nu mai putem sa rabdam in halul asta. Vrem ca acest adevar sa iasa la iveala, mai ales ca aceia care au facut faptele au recunoscut si sint inchisi si chiar spun ca noi n-am fost cu ei. Noi nu stim ce inseamna puscaria. In ziua arestarii noastre s-a folosit numele de Dumitru, una din parti zicind ca a fost "alde Dumitru", iar "Garda" i-a adunat pe toti cei cu numele de Dumitru, vinovati si nevinovati", ne-au scris cei doi, din Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila. Ion Dumitru plinge continuu, povestesc, ingrijorate, chiar si cadrele din penitenciar, nu maninca, sta in genunchi, plinge si se roaga. Si Stefan plinge si povesteste cum s-a dus el singur la Politie, sa ajute: "Eram prin sat, ca m-a trimis primarul sa anunt oamenii sa tina gainile inchise ca-i gripa aviara. M-am intilnit cu politistul si mi-a zis sa trec pe la post, sa-l ajut la o treaba. Si m-am dus, dar acolo m-au dus direct la Braila, la arest. In seara, noaptea cind s-a intimplat ce s-a intimplat intre tiganii din Valea Cinepii, ca nici noi nu stim, noi eram acasa, cu baietii, cu familiile, avem si martori ca n-am calcat in Valea Cinepii".

Ce zice Politia?

Dosarul a fost instrumentat de Politia Rurala. La citeva zile dupa comiterea faptelor, agentul sef principal Paraschiv Nitu, seful de Post din Unirea, a fost mutat disciplinar la Viziru, adica din comuna in care s-a intimplat scandalul, in aceea in care locuiesc si fratii Dumitru. Motivul sanctiunii: "a gestionat defectuos situatia". Apoi, au fost retinuti sase dintre presupusii agresori: Pascu Dumitru, din Valea Cinepii, Marian Dragomir, din Gropeni, plus Ion si Stefan Dumitru, din Lanurile si un nepot al acestora, Jean- Marais Dumitru. Alte citeva zile mai tirziu, au mai fost retinuti si arestati inca cinci presupusi agresori. "Dosarul a fost instrumentat de Biroul Politiei Rurale si inaintat la Parchet. Apoi Judecatoria i-a arestat pe cei 11. Parte din dosar a fost disjuns si trimis inapoi la Unirea, pentru gasirea altor persoane implicate. Cei 11 au fost trimisi in judecata de Parchet, pentru distrugere, loviri si alte violente si amenintare. Nu stiu cum a fost materialul probatoriu, n-am instrumentat eu", ne-a declarat inspector principal de politie Adrian Gluga, proaspatul sef al Serviciului Ordine Publica din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, serviciu caruia i se subordoneaza si Biroul de Politie Rurala.

"Este un exces de zel al Politiei si Parchetului"

Avocatul gemenilor Ion si Stefan Dumitru catalogheaza viteza cu care organele de cercetare penala au actionat in acest caz ca si arestarea si trimiterea celor doi in judecata drept "exces de zel din partea Politiei si a Parchetului": "Din probele aflate la dosar rezulta nevinovatia celor doi Dumitru. Singurele probe care i-ar inculpa ar fi doua declaratii ale unor parti vatamate, care spun ca i-ar fi vazut si pe cei doi in curtea lor. Cu aceste "probe", care nu pot constitui material probatoriu de acuzare, cei doi au fost si trimisi in judecata, pentru violare de domiciliu si distrugere. Dosarul a ajuns in instanta de pe 19 ianuarie si de atunci se tot amina, fiindca parte dintre partile vatamate s-au impacat cu agresorii care si-au si recunoscut faptele. Nici ceilalti inculpati nu sustin ca fratii Dumitru au fost cu ei, iar singurele probe, repet, sint doua declaratii, or, in Codul Penal si acela de Procedura, se arata clar ca declaratiile necoroborate cu alte probe nu pot fi probe determinante. Repet, din cinci parti vatamate, doar doua au zis ca parca i-au vazut pe cei doi in curtile lor, insa nu si ca le-ar fi distrus ceva. Atit. Consider ca arestarea ca si trimiterea celor doi in judecata sint dovezi de exces de zel ale Politiei si Parchetului. Voi cere si eu proba cu detectorul de minciuni, insa... in Romania ramine la latitudinea judecatorului sa aprecieze sau nu aceasta proba". Precizam ca, in conformitate cu procedurile, in baza probelor prezentate de Politie si Parchet, judecatorul incuviinteaza sau nu arestarea preventiva, precum si urmarirea penala si trimiterea in judecata.

"Romi integrati social"

Agentul sef principal Paraschiv Nitu, cel care la data scandalului era sef de Post la Unirea si care a fost sanctionat fiindca ar fi gestionat defectuos situatia din Valea Cinepii, ii cunoaste foarte bine pe fratii Dumitru, mai ales ca acum este sef de Post in Viziru si ca a mai lucrat aici, timp de 13 ani, inainte de a fi la Unirea: "Nu am avut niciodata probleme cu ei. Nu au fost implicati, niciodata, in scandaluri, nu le-am dat, niciodata, nici macar o amenda. Sint oameni care n-au creat probleme". La fel vorbeste despre fratii Dumitru si Mihai Carbunaru, viceprimarul comunei Viziru, originar din Lanurile: "In ceea ce ma priveste, n-am avut niciodata nici o problema cu ei, desi romi, sint bine integrati social, sint oameni ai satului. Nici cu copiii lor n-am avut probleme, au mers la scoala si si-au vazut de treaba lor, absolut nici o problema n-am avut cu acesti frati, si-au facut case aici, si-au vazut de treaba, chiar sint niste oameni de incredere".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii