Are balta peste pentru braileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Are balta peste pentru braileni

Brailenii pasionati de pescuit sportiv nu se pot plinge ca nu au unde sa-si puna in practica hobby-ul. Pescarii experimentati au Dunarea la doi pasi si Siretul suficient de aproape. Unditarii fara pretentii prea mari isi pot incerca norocul pe canalele de irigatii, unde inca se mai gasesc destule locuri desi, in ultima perioada, acestea s-au cam umplut de vegetatie acvatica. Pretentiosii dispusi sa scoata ceva bani din buzunari, pentru a avea sanse mai mari sa nu plece cu juvelnicul gol, pot merge la amenajarile piscicole. Crescatoriile private din apropierea Brailei au tarife diferite, functie de conditiile oferite clientilor si de politica administratorilor. In mare voga este, in momentul de fata, "La cascade", o amenajare piscicola deschisa de doar citeva saptamini special pentru pescarii care vor sa-si inmoaie undita in apa, fara a renunta la niste conditii minime de confort. Astfel, obiectivul, aflat in satul Cazasu Vechi, la citeva sute de metri distanta de Sos. Rimnicu Sarat, pe drumul spre Romanu, ofera amatorilor de pescuit posibilitatea de a savura o bautura rece, luata de la bar, stind confortabil pe scaun, la umbra, cu undita in apa. Este vorba, de fapt, despre un bazin artificial construit in forma de "U", in jurul unei miniterase. Apa are o adincime de circa 2 metri iar unditarii pot prinde si pesti de peste 10 kg greutate, daca au noroc. Bazinul a fost populat cu crapi, cosasi si carasi cumparati in viu de pe la hipermarket-uri. Taxa de intrare este de 50 lei, iar cantitatea de peste care poate fi luata acasa se limiteaza la doar 2 kg.
Mult mai ieftin se poate pescui la amenajarea piscicola de la Albina. Acolo ajunge pe un drum de piatra aflat la stinga, inainte de intrarea in satul Albina, dinspre Braila. Tariful este de 20 lei de persoana, pentru 24 de ore de pescuit, cu lanseta si/sau undita. Clientii pot inchiria si o casuta de lemn cu doua locuri, contra a 50 lei/24 h si pot servi o masa calda la restaurantul pescariei. Se poate pleca acasa cu 5 kg de peste.

Locatie exclusivista

Ceva mai departe de Braila, aproape de Movila Miresii, se afla crescatoria "Lutu Alb". Pentru pescarii amatori, aceasta este o locatie de-a dreptul exclusivista, dat fiind tariful de 70 lei/zi/persoana. Pretul este voit mare, dupa cum ne-a explicat administratorul George Impuscatu: "In acest mod, facem o selectie a clientilor. Inainte, cind costa mai putin, venea tot felul de lume. Unii se imbatau, faceau scandal si provocau o atmosfera destul de urita. De cind am crescut pretul, vin in general clienti binecrescuti, care vor sa se relaxeze la o partida de pescuit, fara a avea cine stie ce apucaturi". Clientii de la "Lutu Alb" au la dispozitie o terasa de stuf si gratare pe care isi pot prepara captura. Cantitatea limita este de 7 kg peste.
Tot linga Movila Miresii se mai afla doua crescatorii, cu tarife mult mai mici, de doar 30 lei/zi si cu limita de 5 kg: Seaca si Iezna.
Bineinteles, in judet mai sint si alte amenajari piscicole unde se poate practica pescuitul de agrement, contra unei taxe. Locatii precum Blasova, Maxineni, Galbenu sint cunoscute pescarilor cu experienta si pot fi oricind incercate de cei care sint mai noi in "bransa".
Cine evita crescatoriile, preferind apele naturale, trebuie sa tina cont ca are de achitat o taxa anuala de 80 lei, la Asociatia Judeteana a Pescarilor si Vinatorilor Sportivi. Pentru pensionarii trecuti de virsta de 62 ani, precum si pentru copii si studenti, cotizatia scade la jumatate, 40 lei.

Scule si momeli pentru toate buzunarele

Pescarii care nu vor sa-si piarda vremea scormonind pamintul dupa rime se pot aproviziona, contra cost, de la intreprinzatorii care si-au dezvoltat mici afaceri acoperind acest segment de piata. Cele mai cunoscute locatii sint cele de pe Str. Unirii, intre Republicii si Garii, unde se plateste 4 lei, pentru 25 de rime negre, 3 lei, pentru 50 rime rosii si 3 lei, pentru 35 rime groase.
Viermusi se gasesc la magazinele cu articole de pescuit sportiv. Un pahar plin cu astfel de ginganii costa 2 lei, insa brailenii care au nevoie in acest week-end s-ar putea sa nu gaseasca fiindca, momentan, se semnaleaza un mic blocaj la furnizori.
Cit priveste betele pentru undita sau lansete, acestea se gasesc din belsug, la preturi pentru toate buzunarele. Unditele din fibra de sticla costa intre 7 si 37 lei, in timp ce betele din carbon, mult mai usoare si rezistente, ajung de la 65 la 200 lei, functie de lungime. Lansetele costa intre 10 lei si citeva sute de lei, in functie de materialul din care sint facute, in timp ce mulinetele se gasesc cu 10 lei, cele mai putin pretentioase, dar si cu 3-400 lei, pentru cine vrea ceva cu care sa rupa gura tirgului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro