Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aproape 2.000 de braileni disponibilizati anul trecut

In decursul anului trecut, peste 20 de angajatori au notificat Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila cu privire la intentia de a proceda la concedierea colectiva a propriilor salariati. Prin punerea in aplicare a acestor intentii, fie in contextul reorganizarii, lipsei de comenzi sau caracterul sezonier al activitatii desfasurate de angajatori, aproape 2.000 de braileni au ramas sau urmeaza sa ramina fara locuri de munca, ingrosind rindurile asistatilor din aria de competenta a agentiei. De altfel, potrivit datelor comunicate de AJOFM Braila, cei mai multi dintre disponibilizati provind din sectoare de activitate cu caracter sezonier, cind angajatorul isi restringe activitatea in sezonul rece urmind sa revina la normal din primavara si sa reangajeze concediatii din iarna.
Concret, in perioada ianuarie - noiembrie 2005 un numar de 23 angajatori au comunicat la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila disponibilizarea unui numar de 1.998 persoane, ca urmare a concedierilor colective, acest numar fiind sensibil egal cu cel inregistrat in 2004. Societatile care au notificat agentia sint SC "Kiris Import - Export" SA, SC "Ador Cons" SRL, SC "Egeria" SRL, SC "Livatino" SRL, SC "Metalurgica" SA, SC "Braicar" SA, Casa de Economii si Consemnatiuni - Sucursala Braila, SC "Secret Prod" SRL, "Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare" SA, "Petrom" SA - Sucursala PECO Braila, SC "Bobcaget Com" SRL, SC "TCE 3 Brazi", Corpul Gardienilor Publici, "Petrom" SA - Sucursala Petrom Braila, SC "Concas SG" SRL, SC "Agromec" SA, SC "Tracon" SRL, Directia Silvica Braila, "Transfond", SC "Petromservice" SA, UM 01481, UM 01478 si SC "Foraj Sonde" SA.

Cele mai multe concedieri au fost comunicate la finele anului

Au existat angajatori care, desi au comunicat faptul ca vor efectua concedieri colective, dupa un anumit interval de timp, au revenit asupra instiintarii procedint la modificari in ceea ce priveste numarul de salariati ce vor fi disponibilizati, in general, in sensul diminuarii acestui numar si chiar la anularea proiectului de concediere. Un exemplu in acest sens il constituie cazul SC "Foraj Sonde" SA unitate ai carei salariati trebuia sa fie in preaviz din data de 10 octombrie 2005, dar conducerea a revenit cu adresa prin care a comunicat ca nu a acordat preavizul deoarece societatea a obtinut contracte pentru a-si desfasura in continuare activitatea. Astfel, in urma unor astfel de modificari, numarul de salariati prognozati pentru a fi disponibilizati s-a diminuat la 1.922 de la 1.998 comunicat initial. Important de subliniat este ca dintre disponibilizatii certi, majoritatea, mai precis 1.215, au fost comunicati pentru a fi concediati la sfirsitul anului trecut precum si in luna ianuarie 2006.
Important de mentionat este ca dintre persoanele disponibilizate prin concedieri colective, in 2005, au fost inregistrate in evidenta AJOFM Braila 701 persoane, din care 99% au beneficiat si de indemnizatie pentru somaj. "Precizam faptul ca dintre cele 701 persoane in evidenta agentiei, jumatate, mai precis 52% si-au gasit un loc de munca, 39% primesc indemnizatie de somaj, 2,5% au iesit din evidenta pentru neprezentare la viza lunara, 2,5% sint in incapacitate temporara de munca, 1,5% s-au inscris la cursuri de formare profesionala, pentru 1% a expirat perioada de plata a indemnizatiei pentru somaj si nu si-au reactualizat cererea de loc de munca, iar sub 1% sint persoane pensionare, sau care au refuzat locul de munca, ori participarea la cursuri de formare profesionala, persoane care au plecat in strainatate, sau au decedat", au precizat surse din cadrul AJOFM Braila.

Plati compensatorii pentru disponibilizatii "Petrom"

Cei mai norocosi dintre disponibilizati au primit sau vor primi si plati compensatorii deloc de neglijat ca valoare, drepturi prevazute, fie de Contractul Colectiv de Munca, fie de acte normative emise cu acest scop. De exemplu, cei 34 de salariati concediati de la CEC, unitate bancara care trece printr-un amplu program de reorganizare care a generat la nivel national sute de disponibilizari, vor beneficia de plati compensatorii, in functie de vechime, ajungind pina la 10 salarii compensatorii a caror valoare este de aproape 9 milioane lei vechi. Plati compensatorii vor primi si salariatii disponibilizati din sistemul "Petrom" intrucit, potrivit prevederilor Contractului Colectiv de Munca pe unitate ei beneficiaza de venituri suplimentare stabilite in functie de vechimea in unitate, de la 8 pina la 15 salarii compensatorii, valoarea maxima pentru 15 salarii de compensare fiind de circa 200 milioane lei, suma impozabila, care sunt disponibilizati incepind cu data de 26 noiembrie. Pentru salariatii celor doua unitati militare plata salariilor compensatorii a fost reglementata de prevederile OG 7/1998 care stipuleaza acordarea unor venituri suplimentare indemnizatiei de somaj dupa cum urmeaza: 12 salarii medii nete pe economie (cea mai recenta comunicare a Institutului National de Statistica indicind o valoare de circa 7,5 milioane lei) pentru o vechime mai mica de 7 ani, 15 salarii pentru o vechime intre 7 si 15 ani si 20 salarii pentru cei cu vechime de peste 20 ani.
Potrivit informatiilor prezentate de AJOFM Braila la serviciile de preconcediere au participat, in perioada ianuarie - noiembrie 2005, un numar de 827 persoane disponibilizate de la SC "Bobcaget" SRL, SC "Braicar" SA, CEC, "Concas SG" SRL, Corpul Gardienilor Publici, Directia Silvica Braila, SC "Farex" SA, SC "Hidrotehnica" SA Galati - Punct de Lucru Braila, SC "Kirios Import - Export" SA, SC "Livatino" SRL, SC "Metalurgica" SA, "Petrom" SA Sucursala PECO Braila, "Petrom" Sucursala "Petrom" SA Braila, SC "Secret Prod" SRL, "TCE 3 Brazi", SC "Transfond" SA, si cele doua unitati militare: UM 01478 si UM 01481. De asemenea, aceleasi surse au comunicat ca in perioada de preaviz vor fi acordate servicii de preconcediere si persoanelor care sint disponibilizate in perioada decembrie 2005 - ianuarie 2006.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii