La prima vedere, lucrurile pareau a fi in avantajul proaspetelor mamici, deoarece acestea urma sa-si primeasca indemnizatia, incepind cu 1 ianuarie, prin posta si nu mai erau nevoite sa stea la mina angajatorilor. Din nefericire, si de aceasta data angajatorii joaca un rol important, deoarece ei trebuie sa depuna lunar, la Primarie, o serie de documente in baza carora DMSSF Braila va solicita fonduri pentru plata indemnizatiilor. Atita timp cit angajatorii refuza sa-si faca datoria si cit nu exista o prevedere prin care acestia sa poata fi sanctionati, singurele care au de pierdut sint mamicile. "La ora actuala exista peste 2.400 de persoane care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului. Din totalul acestora, pina acum am primit doar 600 de dosare, majoritatea fiind asigurati ai Casei Judetene de Pensii si ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Desi am trimis adrese catre angajatori prin care i-am instiintat sa depuna la Primarie documentatia necesara acordarii acestui drept, ei au refuzat sa-si faca datoria. Nu-i puteam sanctiona in nici un fel si din acest motiv nici nu se grabesc sa faca acest lucru. Singurele care vor avea de suferit din aceasta cauza sint mamicile, care nu-si vor primi banii la timp. Pe data de 15 ianuarie, Directia va trebui sa trimita fundamentarea, prin care solicita bani pentru acordarea acestei prestatii, in baza documentelor pe care le-am primit. Atita timp cit nu avem toate dosarele, este clar ca nu vor primi bani decit cei care au depus aceste documente. Pe aceasta cale facem apel la constiinta angajatorilor sa-si faca datoria si sa nu se joace cu drepturile acestor persoane. Mamicile care doresc sa-si depuna singure documentatia sint asteptate la sediul institutiei nostre, pentru a le furniza toate informatiile de care au nevoie", a precizat Veronica Macri, director executiv al DMSSF Braila.
Reamintim ca documentatia necesara acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune, dupa caz, la Primaria comunei, orasului, municipiului pe raza caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta. Primaria are obligatia sa depuna aceste documente la DMSSF Braila, pina pe data de 10 a fiecarei luni, pentru luna anterioara. Actele necesare sint: declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte nu beneficiaza de indemnizatie sau stimulent; declaratie pe proprie raspundere a persoanei indreptatite ca sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului din care sa reiasa ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament unei alte persoane ori unui organism privat autorizat sau serviciu public; certificatul de incadrare intr-un grad de handicap al copilului si adeverinta eliberata de catre angajator sau, dupa caz, declaratie lunara pe proprie raspundere ca nu realizeaza venituri impozabile. Pentru cazurile noi, solicitantii trebuie sa depuna o cerere (formular de la Primarie); actul de identitate al solicitantului; certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie; certificatul de persoana cu handicap al copilului (acolo unde este cazul) si alte acte necesare dovedirii calitatii care confera dreptul la acordarea prestatiei.
Cei care vor putea fi sanctionati pentru nerespectarea prevederilor OUG 148/2005 vor fi Primariile, pentru nedepunerea documentelor la DMSSF Braila pina pe data de 10 a fiecarei luni; conducerea DMSSF Braila, pentru nepunerea in plata a dosarului si beneficiarii care nu anunta, in termen de 5 zile, orice modificare survenita in documentatia depusa. Amenzile pot avea valori cuprinse intre 3 si 6 milioane de lei.