Mergi la conţinutul principal

Apocalipsa copacilor în Brăila

• numărul arborilor doborâți de viscolul de sâmbătă și duminică întrece orice imaginație • Seroplant acționează în teren cu 50 de oameni și numeroase utilaje dar conducerea acestui serviciu din cadrul Primăriei spune că nici până la sfârșitul lunii ianuarie nu vor putea fi înlăturați de pe domeniul public toți copacii căzuți la pământ • în Parcul Monument e un adevărat dezastru

 

Viscolul de sâmbătă și duminică a culcat la pământ sute, poate chiar mii de copaci, pe raza municipiului Brăila. Conducerea Seroplant, serviciul din cadrul Primăriei Brăila care se ocupă de gestionarea spațiilor verzi din municipiu, spune că niciodată nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație. ”Ploaia de sâmbătă a saturat terenul de apă, iar copacii, care n-au apucat să se desfrunzească din cauza temperaturilor ridicate din această toamnă, s-au îngreunat foarte tare după ce a început să ningă. La aceste condiții s-a adăugat și vântul foarte puternic, care a bătut atipic, din mai multe direcții, provocând prăbușirea unui număr foarte mare de arbori. Niciodată nu au căzut atât de mulți, nici nu se poate compara cu ce s-a întâmplat după furtunile din timpul verii”, ne-a declarat Ligia Drăgan, directorul Seroplant Brăila. Potrivit acesteia, a fost trimis pe teren tot personalul disponibil - muncitori, tehnicieni, ingineri -, în total circa 50 de persoane, pentru degajarea copacilor căzuți pe domeniul public. Chiar și așa, conducerea Seroplant spune că va dura multe săptămâni până vor fi înlăturate urmările viscolului din acest week-end. ”Nu știu dacă vom reuși să terminăm până la sfârșitul lunii ianuarie!”, ne-a mărturisit directorul Drăgan. Se va acționa cu prioritate pentru înlăturarea celor care s-au prăbușit peste mașini sau care blochează accesul în parcări. De asemenea, vor fi îndepărtați cu prioritate și cei care se sprijină pe clădiri sau rețele de electricitate. Abia după aceea se va interveni în parcuri sau în zonele de promenadă unde, de altfel, sunt cei mai mulți arbori prăbușiți. În Grădina Mare sau pe Faleza Dunării erau, ieri, mulți copaci scoși din rădăcină. Și în Piața Traian au căzut doi dintre brazii de mari dimensiuni care au fost plantați cu circa 50 de ani în urmă în această zonă centrală a municipiului. Unul dintre cei căzuți este dintre cei patru care străjuiesc ceasul-turn și care, oricum, prin înălțimea lor eclipsează de ani de zile acest simbol al orașului.

Cele mai mari ravagii au fost făcute, însă, de viscolul din week-end, în Parcul Monument, unde imaginile sunt de-a dreptul apocaliptice. ”Au mai fost viscole puternice și în alți ani, pe vremea lui Ceaușescu a viscolit într-o iarnă încât au fost puși la pământ stâlpii de înaltă tensiune, de la Brăila până la Focșani. Cu toate acestea, atunci n-am văzut atât de mulți copaci prăbușiți în Parcul Monument ca acum. Este un adevărat dezastru acolo, probabil din cauza faptului că arborii sunt bătrâni, au rădăcinile mici, altfel nu-mi explic ce s-a întâmplat”, ne-a spus un brăilean septuagenar, care a văzut multe la viața lui însă niciodată o asemenea apocalipsă a copacilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro