APIA a inceput verificarea fermierilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

APIA a inceput verificarea fermierilor

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura deruleaza experimental, zilele acestea, un Program pilot de verificare in teren a datelor declarate de agricultori in Registrul Fermelor si identificate pe baza ortofotoplanurilor. Controlul se refera la suprafata si tipul culturilor insamintate si este realizat de specialistii din cadrul Serviciului Control pe Teren - Directia IACS.
Actiunea se desfasoara in comuna Valea Calugareasca din judetul Prahova si are in vedere un numar de 15 fermieri, selectati pe baza analizei de risc si aleatoriu, cu ajutorul calculatorului.
Scopul actiunii este instruirea inspectorilor din sucursalele judetene APIA, care vor realiza controlul pe teren incepind cu anul 2007. Din partea judetului Braila, la aceasta actiune, participa Doina Jurubita, directorul Sucursalei Braila a APIA. Totodata se urmareste si perfectionarea modului de lucru cu ajutorul tehnologiei GPS.
Reamintim ca pentru a beneficia de subventiile comunitare, platite prin Politica Agricola Comuna, fermierii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, respectiv suprafata eligibila trebuie sa aiba minim 1 ha, iar fiecare parcela componenta sa fie egala sau mai mare de 0,3 ha. A treia conditie ce trebuie indeplinita este respectarea Bunelor Conditii Agricole si de Mediu (GAEC).

IACS are un rol esential in administrarea subventiilor

Una dintre conditiile esentiale pe care statul roman trebuie sa le indeplineasca pentru a putea absorbi fondurile europene este crearea unui sistem care sa asigure administrarea si controlul riguros al cererilor de subventie astfel incit sa se previna fraudarea bugetului comunitar. Acest sistem se numeste Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), un ansamblu de componente reunind personal, proceduri, tehnica de calcul si telecomunicatii.
Crearea, implementarea si gestionarea IACS se regaseste in atributiile APIA. Componentele IACS sint: baza de date a cererilor de subventie; sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS); Registrul fermelor; Registrul animalelor; si sistemul de controale (administrative, incrucisate, la fata locului, prin teledetectie).

In 2007 vor exista 3 categorii de fermieri

Din punct de vedere al IACS, din 2007, in Romania vor exista 3 categorii de fermieri: inregistrati in Registrul fermelor cu parcelele agricole identificate; inregistrati in Registrul fermelor cu parcelele agricole neidentificate si neinregistrati. Pentru a primi subventie, fermierul completeaza o cerere care va contine numarul si marimea parcelelor utilizate precum si schita acestora. Cererea si materialul grafic se depun la centrul local APIA.
"La APIA, documentatia este verificata, se corecteaza eventualele erori si apoi este acceptata si se introduce intr-o baza de date. La incheierea perioadei in care se desfasoara aceste operatiuni, are loc o verificare incrucisata, respectiv datele declarate de fermieri se compara cu datele de referinta din calculator, iar suma suprafetelor parcelelor agricole este comparata cu suprafata de referinta la nivelul fiecarui bloc fizic. In cazul in care suma suprafetelor declarate de catre fermieri ca parcele agricole utilizate in cadrul unui bloc fizic este mai mare decit suprafata de referinta a acestuia, este clar ca unul sau mai multi fermieri au supradeclarat suprafetele folosite. In acest caz se va declansa automat o procedura de control la fata locului", a precizat Doina Jurubita.

Un control riguros

Trebuie facuta, insa, o distinctie: in momentul pre-inregistrarii, datele declarate de fermier sint tratate ca atare si nu se controleaza. Fermierul este crezut pe cuvint, scopul actiunii fiind acela de a-l ajuta sa isi identifice parcelele in cadrul blocului fizic, de a detecta anumite probleme pe care acestea le-ar putea avea si a-i da posibilitatea sa si le corecteze, a stii ce anume materiale grafice sa ii fie trimise spre completare odata cu formularul de cerere de subventie, in 2007.
Dupa 2007, fermierul va completa o cerere de subventie, un document diferit de formularul de pre-inregistrare. Fiind vorba despre o cerere financiara, lipsa de corectitudine a datelor declarate atunci de fermier va avea implicatii financiare si uneori chiar penale. Aceasta cerere de subventie va fi supusa controlului sub diverse forme. Identificarea parcelelor si inscrierea in Registrul Fermelor trebuie finalizata pina la 31 octombrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro