Mergi la conţinutul principal

Apă pentru o agricultură performantă

• un simpozion găzduit de Facultatea de Inginerie și Agricultură Brăila a pus față în față administratorii sistemelor de irigații din județ cu beneficiarii acestora, fermierii care își udă culturile și care se arată interesați de toate inovațiile din domeniu • întâlnirea a fost organizată de unul dintre producătorii de pompe de mare putere cu care ANIF Brăila colaborează pentru modernizarea stațiilor de irigații

 

Zilele trecute, Facultatea de Inginerie și Agricultură (FIA) Brăila a găzduit, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Brăila, o dezbatere privind reabilitarea sistemului de irigații din România. Inițiativa organizării evenimentului a aparținut companiei Aversa DP Pumps, unul dintre cei mai importanți producători de pompe din Europa, cu o experiență de 142 de ani în domeniu și o prezență în peste 42 de țări ale lumii.

Desfășurată sub sloganul “Apa noastră cea de toate zilele”, dezbaterea a avut ca scop îmbunătățirea cooperării între partenerii din sectorul privat și cel public, precum și identificarea de probleme și soluții rezonabile pentru a veni în sprijinul  agriculturii românești și a fermierilor săi. Cu accent pe problemele întâmpinate de fermieri, dar și privind oportunitățile de finanțare a infrastructurii de irigații  cuprinse în Planul Național Strategic (PNS) 2023.

Moderator al dezbaterii a fost Liliana Munteanu (Point  PA & PR), iar conducerea FIA și-a declarat sprijinul total al facultății în acțiunile direcționate modernizării sistemelor de irigații din județul Brăila. Giorgios Kontominas, reprezentantul companiei Aversa DP – Pumps, a precizat că aceasta produce o gamă extrem de diversă de pompe, cu diferite capacități și tipodimensiuni, destinate unor domenii dintre cele mai diverse: irigații, petrol și gaze, construcții, energetică nucleară, hidrocentrale, șantiere navale, stingerea incendiilor etc. Istoria producătorului Aersa București începe în 1882, cu o turnătorie și un atelier mecanic, activitatea continuând în forță și în perioada regimului comunist, când ajunsese să producă peste 75.000 de pompe pe an, iar 80% din producție era exportată. În 2008, firma a fost preluată de grupul DP Pumps din Grecia.

Revenind la dezbaterea amintită, ing. Niculina Gheorghiță, reprezentanta Asociației Producătorilor Agricoli Brăila, a ținut o adevărată pledoarie privind problemele și prioritățile, chiar și nemulțumirile producătorilor agricoli; necesitatea îmbunătățirii cadrului legislativ și a sprijinului acordat acestora de către stat; situația dobânzilor mari practicate de bănci la accesarea de credite etc. Unii fermieri au adus în discuție și necesitatea unui alt mod (gravitațional),  de a se folosi resursele de apă, utilizarea energiei verzi ș.a.m.d. Ing. Nicoleta Liliana Gheorghe, director AFIR Brăila, a răspuns la interpelările făcute, iar ing. Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila, a venit cu precizări clare la sumedenia de întrebări și sugestii făcute de participanți - ținând să mulțumească în mod deosebit companiei Aversa DP Pumps pentru faptul că pompele și instalațiile produse de aceasta s-au montat și funcționează cu succes la stațiile și investițiile de mare anvergură (modernizări și reabilitări) efectuate în zonele de maxim interes la irigat din județ. Cum ar fi cele de la IM Gheorghiu, BH Călmățui, Nămoloasa – Cuza Vodă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro