Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Anul 2008 incepe in scoli cu greva japoneza

Nemultumirile cadrelor didactice fata de guvernanti au atins cele mai inalte cote atunci cind de sarbatori au fost lasati fara nici un fel de prime. De obicei li se dadea un avans din salariul lunii ianuarie ca prima, urmind ca in ianuarie sa primeasca si cel de-al 13-lea salariu. In ultimii doi ani s-a putut face asta pentru cei din invatamint, anul acesta nu au primit nimic. Paleativul gasit de sindicate, oferirea unei prime de concediu pentru cei care intrau in concediu de odihna, nu a multumit prea mult, in conditiile in care, conform Legii 193/2006 salariatii din invatamint trebuiau sa primeasca si tichete cadou de sarbatori.
La nivel national s-au stabilit, prin lege, opt evenimente importante, pentru fiecare urmind sa se ofere cite sapte tichete, fiecare in valoare de 50 de lei. In luna decembrie au fost Ziua nationala si Craciunul, evenimente pentru care fiecare salariat ar fi trebuit sa primeasca 14 tichete cadou. Tichete cadou se mai primesc si pentru zilele de nastere, la Braila fiind aproximativ 200 de persoane in aceasta situatie. In judet s-au oferit aceste tichete in 26 de localitati, orasul Faurei si alte 25 de comune. Au ramas fara aceste tichete salariatii din Braila si alte 12 comune.
Nemultumiti de situatie, salariatii din invatamint au hotarit sa inceapa noul an cu greva japoneza. "Presiunea din sistem este foarte mare. La unele grupuri scolare, cum este “Edmond Nicolau”, oamenii erau foarte nervosi, au avut reactii dure. Ne-au acuzat ca nu am facut nimic sa obligam administratia sa aplice legea. Noi nu intelegem cum se aplica legea in Romania. In Bucuresti, de exemplu, in cinci sectoare oamenii au primit cite 700 de lei in tichete cadou, iar in cel de-al saselea sector au primit 1.050 de lei in tichete cadou. Si la nivelul judetului nostru, au fost primarii care au dat aceste tichete cadou, iar altele, precum cele din Braila sau Chiscani, nu au dat nimic. Nu in toate localitatile s-au dat sumele integral, dar s-a dat ceva oamenilor, s-a vazut bunavointa, care la nivelul Brailei nu exista. Ca urmare, de luni, in scoli va fi greva japoneza", a spus liderul Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene.
Sindicalistii considra ca Parlamentul si-a facut datoria si a votat legea acordarii tichetelor cadou, Guvernul la fel atunci cind a elaborat metodologia de aplicare, HG 1317/2006, insa totul a ramas la nivelul administratiilor locale care nu au inteles sa aplice legea. Daca greva japoneza nu va sensibiliza administratia locala, pe 10 decembrie SIB va organiza un miting de protest in fata Palatului Administrativ, iar daca situatia ramine la fel, se poate ajunge si la neincheierea situatiei scolare pe semestrul I.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii