ANL-ul şi dilema primarului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

ANL-ul şi dilema primarului

Nu de alta, dar preţul de vânzare este oricum foarte mic faţă de cele de pe piaţa liberă: 16.000 - 20.000 de euro pentru un apartament ANL vechi de doar câţiva ani merită banii, în mod cert, comparativ cu unul vechi de 20-30 de ani. Plus că li se mai asigură şi o reducere, mai nou, la care se adaugă şi facilităţile - aşa, puţine cum sunt - acordate prin programul "Prima Casă". Dar, cu toate astea, interesul chiriaşilor pare a fi zero, chestie care îl nelămureşte total pe primar, mai ales în situaţia în care, după cum spune că a observat chiar Aurel Simionescu, "există şi nişte maşini... se închid şi balcoane...". Jumătate din răspunsul la dilemă şi-l dă primarul singur: chiriile foarte mici pentru blocurile ANL. Şi sunt, într-adevăr, foarte mici - câteva zeci de lei pe lună - în contextul în care cea mai ieftină chirie "la particulari" sare de 100 de euro lunar. Atât timp cât valoarea chiriei nu va ajunge să fie măcar apropiată de echivalentul unei rate care s-ar plăti pentru cumpărarea acelui apartament, normal că interesul pentru achiziţia locuinţei va rămâne extrem de redus. Mai exact, din moment ce mă ţine statul aici, pe o chirie de 2 lei, de ce să dau eu rate la bancă?

Cu certitudine, sunt mulţi chiriaşi ANL care nu şi-ar permite o rată la bancă sau care nici nu ar putea obţine un credit. Sau pentru care o rată ar însemna un efort financiar uriaş. Dar ca ei sunt alte milioane de români, cărora nu le-a dat statul locuinţe şi care fac faţă situaţiei aşa cum pot.

Însă marea problemă este faptul că nu toţi cei care au primit locuinţe ANL chiar meritau un apartament de la stat şi chiar se încadrau în criteriile de acordare. Sau, cu alte cuvinte, sunt destui care aveau şi au venituri mari sau chiar uriaşe, dar care profită de locuinţele de la stat, pentru care plătesc chirii de-a dreptul nesimţit de mici. Acum, dacă tot se mira primarul de maşinile foarte scumpe care se găsesc prin parcările blocurilor ANL, n-ar fi fost mai corect să se întrebe cum naiba au ajuns unii care îşi permit asemenea cheltuieli să locuiască de pomană în blocurile ANL?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro