Skip to main content

Animalul

Un alt oras, un alt spital, un alt caz, o noua moarte. La Satu Mare, o batrana a fost purtata de la un spital la altul, de la o sectie la alta pana s-a stins neputincioasa, in tacere.

Un alt oras, un alt spital, un alt caz, acelasi scandal national. Sistemul de sanatate.

In fond, simptomele bolii de care sufera sistemul de sanatate sunt, din punctul meu de vedere, ale aceleiasi boli de care sufera tot sistemul bugetar. De la administratia publica locala, pana la administratia centrala, sistemele de educatie, de siguranta publica, finante si asa mai departe. Si cred ca aceste probleme sunt legate de faptul ca structura aparatului bugetar este croita pornind de la nevoile angajatilor din sistem ori ale clientelei sistemului si nu de la nevoile celor pe care sistemul trebuie sa ii serveasca. Numarul angajatilor din ministere este construit dupa nevoile clientelei politice, nu dupa nevoile reale ale tarii, finantarile pentru infrastructura se dau in functie de nevoile firmei agreate, programele scolare sunt concepute in functie de numarul catedrelor si pregatirea cadrelor didactice si nu dupa nevoile elevilor... Iar exemplele pot continua. Or, asa stand lucrurile, e limpede ca mentalitatea aceasta face victime, in Romania, in fiecare zi. Fiindca aparatul bugetar, in loc sa fie un instrument, este un animal.

Un animal care se hraneste cu resursele tuturor, cu vietile ratacitilor prin spitale, cu cele ale nefericitilor care se intalnesc cu cate un criminal lasat in libertate, cu destinele elevilor, cu timpul, nervii si banii tuturor celor care, dintr-un motiv sau altul, trec pragul tribunalelor, primariilor ori directiilor de tot felul. Un animal ciudat, mangaiat pe crestet de o clasa politica ce stie sa-l mulga si sa-l hraneasca.

Cand o sa intelegem ca intr-un fel sau altul suntem parte a acestui animal si ca solutia sa scapam de el este sa ne reamintim sa scoatem omul din noi, poate ca ceva se va schimba. Cand o sa intelegem ca dincolo de ghiseu, ca dincolo de birou, ca pe patul din salon, ca in fata instantei, in banca de la scoala este un om, poate ca atunci, ceva se va schimba. Altfel vom fi, deopotriva, parti componente si hrana ale acestui animal fabulos.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu